Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Omlet blog

Kippen vinden en kopen in de huidige omstandigheden

We krijgen momenteel veel vragen van mensen die klaar zijn om met hun nieuwe hobby kippen houden te beginnen. Ze weten waar ze hun kippenhok, ren, voer en accessoires vandaan gaan halen (hint!) maar niet hoe ze aan hun nieuwe dieren kunnen komen. Zoals tegenwoordig vaak het geval, is internet de plek om de zoektocht te beginnen. 

Een manier om deze online zoektocht naar kippen te beginnen is door simpelweg in Google ‘kippen te koop + land/provincie’ in te typen. Al snel zult u een website vinden, bijvoorbeeld van een boerderij of klein landbouwbedrijf, waar kuikens of hennen te koop aan worden geboden. Neem contact op met de verkoper om na te gaan of deze nog steeds dieren te koop aanbiedt. 

Op kippenfora en Facebook-groepen zijn er altijd enthousiaste kippeneigenaren te vinden. Binnen deze groepen zijn er vaak mensen die zich actief inzetten voor de verkoop van kippen of om kippen een nieuw thuis te geven.

Het is altijd een goed idee om eerst contact op te nemen met de persoon waarvan u kippen wilt kopen, en het beste is om ook een bezoek te brengen om te zien hoe de leefomstandigheden van de dieren zijn. Zo kunt zien of de kippen goed behandeld worden om te verzekeren dat u gezonde en blije kippen mee naar huis neemt. In de huidige omstandigheden bevelen we dit niet aan maar u kunt uiteraard altijd vragen stellen per e-mail of telefonisch om een idee te krijgen over de expertise van de verkoper.

Als u besluit kippen te kopen, zorg er dan voor dat u afspraken maakt die overeen komen met de huidige maatregelen en restricties. Belangrijk is dat u en de persoon van wie u de kippen koopt geen risico lopen.

Dit zijn een aantal goede zoektermen om te gebruiken:

Kippen te koop

Eenvoudig maar efficiënt. Als u gewoon kippen wilt en het maakt u niet echt uit hoe oud ze zijn, wat voor ras het is en hoeveel eieren ze zullen leggen, google dan gewoon ‘kippen te koop + uw regio’. 

Hennen kopen die de leeftijd hebben bereikt waarop ze eieren leggen

Het moment dat een hen eieren gaat leggen is ook een goede leeftijd om de dieren te kopen. Ze zijn oud genoeg om voor zichzelf te zorgen en zullen het oké vinden om naar hun nieuwe thuis te verhuizen. Op welke leeftijd een hen precies eieren gaat leggen is afhankelijk van het ras en bepaalde omstandigheden maar over het algemeen gaan kippen eieren leggen als ze ongeveer zes maanden oud zijn. Het zal nog eens zes maanden duren voordat een hen volledig volgroeid is en haar toppunt wat betref eieren leggen zal hebben bereikt.

Mensen die in grotere hoeveelheden kippen verkopen broeden vaak kuikens in groepen uit. Het kan dus zijn dat de persoon met wie u contact opneemt om kippen van te kopen niet altijd diezelfde week nog kippen beschikbaar heeft. Het is dus het beste om nu alvast contact op te nemen als u uw dieren in mei, juni of zelf juli wilt ophalen.

Zeldzame/raskippen kopen

Deze kippen zijn gefokt als show dieren en zullen goed verzorgd zijn. De persoon die de dieren verkoopt zal vaak veel kennis over het ras hebben en over het verzorgen van kippen in het algemeen. U kunt bij dus alle vragen stellen die u over de vogels heeft.

Deze kippen zijn vaak duurder dan hybride kippen, maar u weet wel precies wat voor vogel u krijgt. Dit komt met name van pas als u weet wat voor soort kip u naar op zoek bent. Bekijk hier onze uitgebreide raskippengids en kies een kippenras dat bij u, uw tuin en uw verwachtingen past.

Ook nu is het van belang om vooruit te plannen, nog meer dan bij hybride kippen. Mogelijk zal u weken of misschien zelfs maanden van tevoren van start moeten gaan, afhankelijk van het ras dat u kiest.

Als u moeite heeft om iemand te vinden die u de kippen kan verkopen waarnaar u op zoek bent, dan kunt u er altijd voor kiezen om zelf kuikens uit te broeden met een incubator.

Als u het ziet zitten en een goede incubator heeft gevonden, dan kunt u zelf eieren uitbroeden. Dit is bovendien een heel leuk en leerzaam proces voor kinderen. Let er wel op dat dit meer tijd en moeite kost dan kippen bij een kweker te halen. Ook moet u er rekening mee houden dat 50% van de eieren die uitkomen hanen zullen zijn en dat hanen niet samen kunnen leven. Heeft u een plan voor wat u met de hanen gaat doen?

Als u zelf eieren met een incubator wilt uitbroeden, dan kunt u online bevruchte eieren vinden. Ook kan het interessant zijn om onze stap-voor-stap gids te lezen over het uitbroeden van kippeneieren met een incubator.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *