Omlet blog

6 hondenrassen waar u (misschien) nog nooit van heeft gehoord

Curly coated retriever

Zwarte curly coated retriever

De curly coated retriever, kortweg curly, is aan het einde van de achttiende eeuw ontstaan in Engeland waar het ras werd gebruikt voor de jacht op (water)vogels. Dit intelligente ras stamt vermoedelijk af van de ierse waterspaniël die werd gekruist met de poedel. Dit resulteerde in een uitstekende waterhond met een dichte, waterafstotende krulvacht die er tevens voor zorgde dat er geen begroeiing in verstrikt kon raken.

De curly coated retriever is een lieve, uitbundige hond die graag deel uitmaakt van het gezinsleven. Het zijn fantastische huisdieren die goed samengaan met kinderen en ze zullen, hoewel ze gereserveerd zijn naar onbekenden, vrijwel nooit agressie tonen. Ze hebben een aangename, lage blaf die ze maar zelden gebruiken.

Azawakh

Azawakh aan de riem in het gras

De azawakh is ontstaan in een gebied in het zuiden van de Sahara, waar ze nog altijd door nomaden worden gebruikt om schapen en geiten te hoeden en te beschermen tegen roofdieren. Ook werd deze hond gebruikt voor de jacht op gazellen en hazen in het dorre woestijnlandschap.

De azawakh is een bijzonder slanke en grote hond met lange poten. De spieren en botten zijn duidelijk zichtbaar door de huid. 

De azawakh is een trouwe gezinshond. De azawakh kan niet goed alleen zijn en kan last hebben van verlatingsangst door de sterke band die ze met hun eigenaren hebben. Deze hond moet kunnen rennen en wordt daarom het beste gehouden door een actieve eigenaar die hem vrij (en veilig) kan laten rondrennen. Hun jachtinstinct kan sterk zijn maar het zijn intelligente en vrij makkelijk te trainen honden, waardoor het mogelijk is onaangelijnd met ze te wandelen.

Catahoula Leopard Dog

catahoula leopard dog

De catahoula leopard dog is tot stand gekomen in de staat Louisiana (VS) en werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op groot wild. Deze honden nog altijd op verschillende manieren als werkhond gebruikt, bijvoorbeeld als herdershond, en staan bekend om hun wendbaarheid, intelligentie en kracht. 

Het is een middelgroot hondenras met een korte vacht die veel variaties kent, en verschillende oogkleuren. Catahoula leopard dogs kunnen goede huisdieren zijn, als ze maar voldoende worden uitgedaagd. Het is van belang deze honden van jongs af aan te trainen en socialiseren, om te voorkomen dat ze te territoriaal en beschermend worden.

Kaukasische owcharka

Kaukasische owcharka

Zoals de naam doet vermoeden is dit enorme hondenras afkomstig uit de Kaukasus, een gebied tussen de Zwarte en Kaspische zee. Hier werden deze honden gebruikt om het vee te hoeden.

De Kaukasische owcharka is een zeer onafhankelijke en intelligente die nergens bang voor is. Omdat deze honden erg territoriaal en beschermend kunnen zijn is het van belang dat ze een eigenaar hebben die hen gedurende hun hele leven consequent behandelt en socialiseert. Zo voorkomt u de kans op agressie, met name jegens andere honden.

De kaukasische owcharka heeft zowel mentale als fysieke uitdaging nodig. Als deze hond niet werkt zal hij graag slapen, en het is daarom van belang dat ze voldoende beweging krijgen door te wandelen en spelen om de kans op overgewicht te beperken.

Picardische herdershond

Picardische herdershond

De picardische herdershond is dankzij zijn grote rechtopstaande oren, ruwe golvende vacht en lange staart met lichte slag eenvoudig te herkennen. Het ras heeft zijn naam te danken aan zijn thuisregio Picardië in Frankrijk. Het is een van de oudste Franse herdershonden.

Het zijn bijzonder actieve honden, waardoor ze een goed gezelschap zijn voor mensen die van hardlopen en wandelen houden. Door middel van obedience training zorgt u voor voldoende mentale uitdaging. Als u geen tijd heeft om dagelijks flinke wandelingen te maken, dan is de picardische herder geen geschikt hondenras voor u. 

Het ras werd in 1925 officieel erkend maar verdween bijna na de twee wereldoorlogen. Liefhebbers zetten opnieuw een sterk fokbestand op, maar deze honden komen nog altijd niet veel voor.

Pumi

Pumi

De pumi is het resultaat van selectief fokken van de andere bekende Hongaarse herdershond, de puli, en de Franse en Duitse herdershonden en terriërs. Hier heeft het ras zijn levendige, intelligente en actieve karakter aan te danken.

Pumi’s zijn echte werkers maar houden er ook van om te relaxen met hun gezin. Het zijn over het algemeen blije honden die goed passen binnen een actief gezin, zodat ze overdag bezig worden gehouden en ‘s avonds op de bank kunnen knuffelen.

De gekrulde vacht, doorgaans grijs of zwart, heeft verzorging nodig maar verhaart amper.

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *