Omlet blog

Vier eenvoudige trucjes om uw parkiet aan te leren

Een blauw-grijze parkiet in het Omlet Indoor Geo vogelbadje - parkieten, vinken, kanaries

Het beginpunt voor het aanleren van trucjes aan uw parkiet is vertrouwen. En de sleutel tot succes zijn beloningen in de vorm van iets lekkers. Als een parkiet handtam is en buiten de kooi rustig op uw vinger komt zitten, dan is de tijd rijp voor wat nieuwe, leuke uitdagingen. Houd gierst of de favoriete groentesnack van uw vogel bij de hand.

Snakes and Ladders

Hiervoor heeft u een klein, verhoogd platform nodig, met een laddertje aan de ene en een glijbaan aan de andere kant.

Het ‘ladder’ gedeelte van deze truc is simpel: zet de parkiet voor de ladder en bied bovenaan wat lekkers aan. Als uw parkiet de ladder beklimt, gebruik dan een commando zoals ‘Op de ladder!’ Na een tijdje kunt u de parkiet iets verder bij de ladder vandaan zetten.

Voor het ‘snakes’ gedeelte van de truc glijdt de parkiet van de glijbaan. Ook nu is gierst of een andere beloning van belang. Plaats het onderaan de glijbaan en wees geduldig. Waarschijnlijk zal uw parkiet (het zijn immers slimme dieren) naar de snack toe vliegen zonder gebruik te maken van de glijbaan. Gebeurt dit, haal de beloning dan weg en begin opnieuw.

Uw parkiet zal snel begrijpen dat de glijbaan de toegang is tot de beloning. Als de vogel de glijbaan gebruikt, zeg dan ‘Van de glijbaan!’

Voetbal voor parkieten

Als u een pingpongbal in de vogelkooi legt zal uw parkiet er al snel mee gaan spelen door de bal met zijn snavel te ‘dribbelen’. Buiten de kooi kan dit worden omgezet in een mens-vs-parkiet voetbalwedstrijdje. Rol het balletje rustig richting de parkiet en de vogel zal het balletje tegenhouden. Introduceer een doel en uw parkiet is getransformeerd in een keeper.

Maak nog een doel op ongeveer een meter afstand van uw parkiet en kijk of hij weet te scoren terwijl hij het balletje met zijn snavel voortbeweegt. Als er wordt gescoord, zeg dan ‘Goal!’ en geef uw vogel een beloning. Uw vogel zal al snel zijn voetbalkunsten verbeteren om snacks te scoren!

The Great Escape

Bij dit trucje is het het streven om uw parkiet door een korte tunnel te laten lopen. Hij zal niet zijn weg naar vrijheid zoeken, maar naar een smakelijke belonging!

Begin met een stuk karton waarin u een groot gat heeft geknipt, of een grote ring van bijvoorbeeld hout of plastic. Roep uw parkiet en bied hem aan de andere kant van het gat wat lekkers aan. Als de vogel door het gat springt, zeg dan het gekozen commando – bijvoorbeeld ‘Door de tunnel!’ Als dit trucje eenmaal goed verloopt, probeer dan hetzelfde trucje met bijvoorbeeld een korte buis. Ga na verloop van tijd voor een buis met een steeds iets kleinere diameter. Op den duur zal uw parkiet zijn ‘Great Escape’ kunnen maken door een tunnel met een lengte en diameter van een keukenrol.

Apporteren

Het zal even duren voordat uw parkiet dit onder de knie heeft, maar parkieten zijn slim genoeg om het te begrijpen. Het doel van dit trucje is uw vogel een object op te laten pakken, het naar u te brengen en het in uw hand te laten vallen.

Begin door uw vogel op uw hand te laten zitten en bied hem een glimmend object aan zoals een knoop of paperclip. Als uw parkiet het in zijn snavel neemt, zeg dan ‘Apport!’ Als uw parkiet het object laat vallen, zeg dan ‘Los!’ en geeft een beloning als het in uw hand belandt.

Als uw vogel dit goed begrijpt, leg het object dan uit de buurt van uw hand en zeg ‘Apport! als uw parkiet het oppakt. Houd uw hand in de buurt van uw vogel om het object te kunnen vangen als uw vogel het loslaat. Op den duur zal dit in een routine veranderen waarbij uw parkiet een object oppakt, naar u toe komt en het in ruil voor wat lekkers in uw hand plaatst.

Wat alle bovengenoemde trucjes gemeen hebben is dat uw parkiet ze met plezier zal uitvoeren. Als uw parkiet er geen zin in heeft, dan houdt het simpelweg op. Uw parkiet dwingen of druk uitoefenen is niet aan de orde. Het moet leuk zijn, zowel voor de parkiet als voor de eigenaar. Vertrouwen en beloning – de sleutels tot succes!

This entry was posted in Parkieten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *