Omlet blog

Wat is er met mijn kip aan de hand?

Een kip staat buiten voor een roze Eglu kippenhok

Als u kippen heeft, dan weet u hoe een tevreden, gezonde kip eruit ziet. Als er een verandering optreedt, dan is dit een teken dat er iets niet in orde is.

Veel problemen zijn niet het gevolg van ziektes of parasieten, maar van stress. Als het kippenhok te dicht bevolkt is, het vuil of te warm is of wanneer de vogels zich geïntimideerd voelen, dan zullen ze stress ervaren. Stress bij kippen uit zich onder andere in het eten van eieren, agressie jegens soortgenoten, waterige ontlasting, lethargie en een plotselinge afname van de eierproductie.

Als u de tijd neemt om te kijken wat er aan de hand is, zal de oorzaak vaak snel duidelijk worden. Teveel vogels in het hok? Geen plek om te schuilen tegen de zon? Niet voldoende ruimte om rond te scharrelen? Overal modder? Dit zijn allemaal dingen die kunnen worden opgelost door veranderingen aan te brengen in de leefomgeving van de kippen, door de ren uit te breiden en een groter kippenhok aan te schaffen. Bekijk ook hoe het gesteld is met het dieet van uw kippen – krijgen ze goed, versterkt voer aangevuld met groenvoer? Slechte voeding leidt tot gezondheidsproblemen en verzwakt het immuunsysteem van de vogels.

Infectieuze bronchitis – De meest voorkomende kippenziekte

Als duidelijk is dat een kip zich niet goed voelt, dan kan dit door allerlei ziektes worden veroorzaakt. Gelukkig komen de meeste ziektes niet vaak voor. Indien iemand die hobbykippen houdt te maken krijgt met zieke kippen, dan is dit in veel gevallen infectieuze bronchitis.

Kippen die aan deze ziekte lijden maken een stil, raspend, piepend geluid wanneer ze hoesten, niezen of ademen. De eerste aanwijzing die duidt op deze ziekte is meestal dat een kip geen interesse meer toon in voedsel. Als de ziekte zich verder ontwikkelt krijgt de kip vaak een ‘loopneus’ en is er een afscheiding uit de neusgaten en ogen zichtbaar.

Bronchitis wordt veroorzaakt door een virus dat zich via de lucht verspreidt. De beste remedie is het vaccineren van de kippentoom. Besmette kippen dienen op een droge, warme plek geïsoleerd te worden en hebben een dieet met extra groenvoer nodig. Sommige kippen zullen sterven maar de meesten zullen genezen.

Opmerking: de hier beschreven symptomen kunnen ook worden veroorzaakt door andere ziektes zoals infectieuze sinusitis, de ziekte van newcastle, pullorum, vogelpest en de dodelijke, door schimmels veroorzaakte ziekte aspergillose. Lees de Omlet kippengids voor meer informatie.

Bumblefoot – de meeste voorkomende verwonding bij kippen

Een gewonde poot of teen die geïnfecteerd raakt kan leiden tot een zogenaamde ‘bumblefoot’. Het kan zijn dat wond aanvankelijk niet echt zichtbaar is. Hinken en lange tijd op één poot staan terwijl de andere kippen rustig rondscharrelen, zijn echter aanwijzingen. 

Na een paar dagen zal de poot opzwellen en het is dan noodzakelijk zo snel mogelijk in te grijpen. Het beste is om met de kip naar de dierenarts te gaan. De arts zal de geïnfecteerde poot grondig schoonmaken en ontsmetten en als het probleem zeer ernstig is kan een kleine chirurgische ingreep nodig zijn. Blijft een bumblefoot onbehandeld, dan kan de kip eraan sterven.

Mank lopen hoeft echter niet altijd te duiden op bumblefoot. Het kan zijn dat de kip na een vliegpoging ongelukkig is geland. Gebroken tenen en poten komen bij kippen ook vrij vaak voor, waarbij spalken noodzakelijk is. Als er geen wond zichtbaar is, dan is het onwaarschijnlijk dat er bumblefoot zal optreden.

Veelvoorkomende mijten bij kippen

Parasieten bij kippen zijn zeker niet zeldzaam, maar meestal zijn ze niet levensbedreigend. De meest voorkomende parasieten zijn verschillende soorten mijten.

Bloedluis of vogelluis  (eigenlijk rode bloedmijt) – deze ongewenste gasten verstoppen zich in het kippenhok, in hoeken en kieren en onder zitstokken. U kunt gebruik maken van anti-mijten poeders en vloeistoffen. Door het hok brandschoon te houden zullen deze rode bloedzuigertjes misschien op afstand worden gehouden. 

Noordelijke vogelmijt – deze parasieten zijn iets groter dan bloedluizen. Ze leven op de vogels, in plaats van ze te bezoeken voor een snelle bijt. Er zijn middeltjes verkrijgbaar om van deze diertjes af te komen, die rechtstreeks op de vogels moeten worden aangebracht. 

Kalkpoten – ook kalkpoten worden door mijten veroorzaakt en leiden tot ruwe, pijnlijke poten. Alleen door middel van kalkpoot-behandelingen kan dit probleem worden verholpen. Door de poten in te smeren met Vaseline kan het ongemak tijdelijk worden verlicht. 

Veerluis – deze variëteit (ook een mijt) nestelt zich in in de huid bij de schacht van de veer. De mijt zorgt voor irritatie van de huid en voedt zich met het vocht dat vrijkomt als gevolg van de irritatie. Veerluizen verspreiden zich snel, dus als ze bij één kip worden vastgesteld dan zal de gehele toom inclusief het kippenhok moeten worden behandeld.

Voor alle problemen geldt dat het van belang is dat ze zo snel mogelijk worden behandeld. Controleer elke morgen of uw kippen er gezond uitzien. Stelt u een van onderstaande problemen vast, wees dan gewaarschuwd:

  • Vuile, rommelige veren
  • Gebogen houding
  • Lethargie
  • Tekenen van parasieten
  • Ongezond ogende mest
  • Niezen, hijgen, hoesten
  • Geen eetlust
  • Geen eieren

Als u zich zorgen maakt over uw kippen, bekijk dan Omlets kippen gezondheidsgids en bel voor advies een dierenart. 

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *