Omlet blog

Alles over hanen

Rondscharrelende hennen met een haan op wacht

De meeste mensen die kippen houden, zullen zich voornamelijk richten op hennen en hun eieren. Het gedrag van een haan verschilt aanzienlijk van dat van een hen waardoor hanen een stuk minder populair zijn. Hanen zijn territoriaal, erop gericht hun toom hennen te verdedigen en staan natuurlijk bekend om hun gekraai vroeg in de ochtend.

Maar hanen zijn ook erg mooi. En als u erover nadenkt om uw kippen eieren uit te broeden, dan zal daar een haan aan te pas moeten komen.

Er zijn een aantal cockadoodle-do’s en cockadoodle-don’ts om bij stil te staan als u overweegt een haan aan uw toom toe te voegen.

Eerst het goede nieuws

Een haan die door zijn territorium paradeert is een prachtig gezicht. Zijn grote kam en lellen bewegen heen en weer terwijl hij zijn omgeving inspecteert, zijn lange staartveren en ‘manen’ zijn prachtig opzichtig en zijn houding doet vermoeden dat hij op het punt staan de dansvloer te betreden om zijn moves aan de dames te tonen.

Maar het is niet alleen maar schoonheid. Hanen zijn altijd op hun hoede voor gevaar en zullen elke indringer die ze denken aan te kunnen verjagen. De vogel zal verstandig genoeg zijn om geen honden en katten aan te vallen, al zal hij ook hen door middel van lichaamstaal en alarmgeluiden duidelijk maken dat ze niet welkom zijn. Dit geeft de hennen de tijd om dekking te zoeken, waar ook de haan zich terug zal trekken als het allemaal wat te gevaarlijk blijkt.

Een haan brengt ook harmonie binnen de toom door ervoor te zorgen dat geen van de vogels wordt gepest. Een haan zorgt voor orde, een beetje zoals een vriendelijke herdershond.

Als u wilt dat uw hennen eieren uitbroeden, dan zullen hier de diensten van een haan aan te pas moeten komen. Ook bevruchte eieren zijn eetbaar, zolang u ze maar dagelijks verzamelt. Als een bevrucht ei weggenomen wordt van de warmte van een broedse hen, dan zal het zich niet ontwikkelen tot een kuiken.

Close-up van een witte haan met rode lellenEn de nadelen?

Als u in een dorp woont kan het geluid van een haan een probleem zijn voor de buren. In veel plaatsen in de VS zijn hanen om die reden niet toegestaan. Als waar u woont dit niet door de wet wordt verboden, dan zou u dus een haan kunnen houden. Maar wat als de buren het er niet mee eens zijn?

De ironie wil dat mensen die hanen houden – en vele anderen – juist houden van het geluid van een kraaiende haan in de morgen. Ook ik, de auteur van deze post, steek mijn hand op en geef toe dat ik dol ben op het geluid van een haan bij het krieken van de dag (en ik woon in een dorp met een half dozijn hanen die dagelijks de vocale strijd met elkaar aangaan). Het is een veel aangenamer geluid dan dat van auto’s en slaande deuren van mensen die naar hun werk vertrekken. Als mensen kunnen leven met het geluid van wegen, treinen en vliegtuigen, dan zouden ze toch ook wel moeten kunnen wennen aan het geweldige geluid van een kraaiende haan?

Maar helaas is dit meestal niet het geval en kan een kraaiende haan zorgen voor geruzie en discussies. Als uw buren dicht bij u in de buurt wonen is dit dus een probleem dat u niet kunt negeren. Vraag daarom van tevoren aan iedereen die zo dichtbij woont dat ze een haan zouden kunnen horen kraaien, hoe ze tegenover het idee staan. En wie weet, misschien vinden ze het helemaal geen bezwaar om een nieuwe wekker te krijgen!

Er zijn manieren om hanen koest te houden totdat iedereen uit de veren is. Sommige mensen gebruiken anti-kraai halsbanden. Dit is een klittenband-strip die de luchttoevoer tot het strottenhoofd van een haan beperkt. Het doet de vogel geen pijn en beïnvloedt zijn ademhaling niet, maar zorgt en wel voor dat de luide KUKELEKU! wordt gereduceerd tot een veel zachter gekakel. Als u een grote haan heeft, dan kan een kippenhok met een laag dak uitkomst bieden. Hanen moeten namelijk hun nek uitstrekken als ze kraaien. Als het dak van het hok niet hoog genoeg is, dan zullen ze hun nek niet volledig kunnen strekken en zal uw haan moeten wachten tot u hem naar buiten laat.

Maar ondanks deze mogelijke oplossingen, blijft het een feit dat hanen kraaien. Als u (of uw buren) het niet kunt waarderen om elke dag bij het ochtendgloren te worden gewekt, dan is het misschien verstandiger om uitsluitend hennen te houden.

De haan is niet alleen maar een kippen-versie van een herdershond, het is ook een waakhond. Mocht hij maar de indruk hebben dat er een indringer is, dan zal uw haan het u laten weten. En dit is het soort alertheid dat u mag verwachten van een vogel die eens werd beschouwd als de boodschapper van de zonnegod. Dat is toch een prachtig beeld – een haan kraait niet om iemand tot last te zijn, hij kraait om de komst van de levengevende zon aan te kondigen. Wie kan daar nu op tegen zijn?

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *