Omlet blog

Waarom frisse lucht zo belangrijk is voor katten

Kijk naar een kat die door het gras jaagt of gewoon rustig ligt te zonnen in de tuin, en het zal duidelijk worden dat ze het heerlijk vinden om buiten te zijn. Als u buiten de stad woont is dit vaak geen probleem, waar alle katten genieten van zowel het binnen- als buitenleven. Maar in steden en grotere dorpen laten katten-eigenaren hun dieren waarschijnlijk minder graag de nacht buiten doorbrengen.

Gemiddeld hebben katten die in steden wonen een lagere levensverwachting dan katten die in een landelijk gebied wonen. Dit komt niet door de gezondheidsvoordelen van frisse lucht – het houdt eenvoudigweg verband met de onnatuurlijke dood van katten veroorzaakt door verkeersongelukken. In een stad heeft een kat nu eenmaal een veel grotere kans zijn negen levens snel te verspelen.

Waarom zijn katten graag buiten?

Vindt u het aangenaam om in het zonnetje te zitten, terwijl u de frisse lucht inademt en een licht briesje in uw gezicht voelt? Katten zijn net zo. Net als u, zijn ook katten benieuwd wat er buiten die vier muren allemaal gebeurt. Katten worden geprikkeld door beweging, geluiden en geuren, dingen die zelfs in de kleinste tuin in overvloed aanwezig zijn. Katten zullen alles onderzoeken wat de wereld ze te bieden heeft en dit zorgt voor de nodige mentale en fysieke uitdaging. Dit alles zal resulteren in een blije, gezonde kat.

Uit onderzoek blijkt dat met name bepaalde geluiden, zoals het piepen van een muis en het gekwetter van vogels, de zintuigen van een kat stimuleren. Ze vinden deze dingen van nature interessant en bevredigend, en het is voor alle dieren belangrijk dat aan hun instincten tegemoet wordt gekomen.

Als katten maar even de kans krijgen zullen ze gebruik maken van de mogelijkheid naar buiten te gaan. Ze zullen niet alleen de nabije omgeving verkennen maar een veel groter gebied, soms wel in een straal van 1.5 kilometer rond het huis. Binnen dit territorium gaan ze allerlei relaties aan, met vrienden en vijanden. Alles maakt deel uit van het rijke kattenleven.

Dit heeft er allemaal mee te maken dat buiten zijn voor katten noodzakelijk is om hun energie kwijt te kunnen. Buiten zijn geeft ze alles wat ze nodig hebben om alert en tevreden te blijven, waar ze de kans hebben om te ontspannen in hun natuurlijke leefomgeving.

Toch hoeven mensen die hun katten binnen willen houden hier niet door ontmoedigd te raken. Ook zij kunnen hun huisdieren veel van de voordelen van het buitenleven bieden.

Buiten naar binnen halen

Het ras – en dus de persoonlijkheid – speelt een grote rol in de tevredenheid van een kat. Sommige rassen – zoals de burmees, siammes, korat, oosters korthaar en abessijn – hebben de buitenlucht net zo hard nodig als een pianist zijn piano. Zonder de toegang tot het buitenleven zullen zijn niet gelukkig zijn. Andere rassen – zoals de pers, blauwe rus en ragdoll – lijken te zijn gemaakt voor een leven op de bank en zullen het minder missen als ze niet naar buiten kunnen. De meeste katten hebben graag ‘the best of both worlds’. Dus als u besluit uw kat niet naar buiten te laten, dan zult u binnen een beetje ‘wilder’ moeten maken.

Met uitdagende kattenspeeltjes, zoals speeltjes gevuld met catnip, komt u een heel eind. Zet het raam wijd genoeg open zodat frisse lucht, geluiden en geuren naar binnen kunnen, zonder dat de kat kan ontsnappen (PAS OP met kiepramen: hier kan een kat naar in klem komen te zitten!) Als dit niet mogelijk is kunt u de deur naar de tuin openzetten terwijl de deuren binnen gesloten zijn. Zo kan frisse lucht door het huis circuleren.

Als u er de ruimte voor heeft is een buitenren voor katten een goede oplossing. Deze kan direct aan het huis worden verbonden met een kattenluikje via de deur. Als dit niet mogelijk is kunt u uw kat van de ren gebruik laten maken als u zelf in de tuin bent. Of, als u er vroeg bij bent, kunt u uw kat misschien leren om aangelijnd te wandelen. Dit vergt de nodige voorbereiding, zoals ervoor zorgen dat ze onderweg geen honden zullen tegenkomen!

Zelfs als u in een flat woont en een balkon heeft is het mogelijk uw katten wat frisse lucht te bieden. Omlets balkon kattenren past op de meeste balkons en geeft uw kat een veilige plek waar hij de wind in zijn vacht kan voelen.

De belangrijkste boodschap is dat katten frisse lucht nodig hebben, en alle dingen die daarmee verband houden. Maar aan de andere kant kunnen stadskatten die tevreden zijn met hun leven op de bank, genieten van het plezier dat het buitenleven biedt door binnen te blijven.

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *