Omlet blog

Weetjes over kattenstaarten

De ‘signature move’ van een kat is zijn sierlijke beweging met een staart recht in de lucht. Interessant genoeg zijn er geen andere katachtigen die op deze manier lopen en het is niet duidelijk wanneer huiskatten zich deze houding eigen hebben gemaakt.

De voorouder van de gedomesticeerde kat, de afrikaanse wilde kat, besloot ruim tienduizend jaar geleden met mensen samen te gaan leven. Inderdaad, dat was waarschijnlijk hun keuze, in plaats van andersom. De katten werden gelokt door de vele knaagdieren die zich tegoed deden aan de graanvoorraden van mensen. Waarschijnlijk hebben de kattige profiteurs hun lichaamstaal – inclusief dat van hun staart – aangepast om met mensen te kunnen communiceren, waarmee ze hun plekje op de bank wisten te veroveren.

De volgende negen weetjes over kattenstaarten maken het mogelijk uw kat nog beter te verstaan.

1 – Balancing Act

Katten hebben een zeer goed evenwicht. Hun staart speelt een belangrijke rol bij deze vaardigheid en fungeert als tegengewicht wanneer ze ‘koorddansen’ op smalle muren en richels. De staart helpt katten ook om met grote behendigheid te rennen en van richting te veranderen – zonder te struikelen. Kijk maar eens hoe een kat rent en zich omdraait – als wij mensen deze katachtige wendingen in hetzelfde tempo zouden nemen, dan zouden we zeker omvallen.

2 – Tails tell Tales

Katten communiceren met hun staart en zenden subtiele signalen uit. Het bekendste signaal is de rechtopstaande staart, een teken dat een kat blij is. Vindt een kat iets erg plezierig of is hij enthousiast, dan trilt de punt van de rechtopstaande staart. Dit mag niet worden verward met de trekkende staart van een rustende kat, wat betekent dat het dier geïrriteerd is. Zodra een kat in deze gemoedstoestand opstaat en zijn staart heen en weer zwaait, dan is de ergernis overgegaan tot woede, dus pas op!

3 – Let us Prey

Wanneer katten een prooi besluipen, hebben ze de neiging hun staart laag en stil te houden. Toch kan ook nu de staart trekken en trillen van opwinding, als het moment van de ware aanval nadert. Als de poging niet succesvol is, zal de staart onrustig trillen uit irritatie.

4 – No Tail to Tell

Sommige rassen, waaronder de manx, worden door een dominant gen staartloos geboren. Twee staartloze manx-katten mogen nooit een nestje krijgen, aangezien de combinatie van de twee dominante genen de kittens ernstige gezondheidsproblemen oplevert. De gekrulde staart van bobtail-rassen zorgt niet voor dezelfde mogelijke gezondheidsproblemen als het manx-gen. Zowel de manx als de bobtail lijken redelijk goed in staat in evenwicht te blijven, zonder de klassieke kattenstaart.

5 – When the Tail Goes Cold

Een kat die door een verwonding zijn staart is kwijtgeraakt of door een deur of verkeersongeluk gewond is geraakt, is zeker gehandicapt. De kat is niet meer in staat goed te balanceren en kan niet meer met zijn staart comminiceren. Wel kan de kat nog steeds een gelukkig leven te leiden – eigenaren moeten zoeken naar andere vormen van lichaamstaal om de gemoedstoestand van hun huisdier te begrijpen.

6 – Inside Story

Kattenstaarten hebben tussen de 19 en 23 wervels, afhankelijk van het ras (de staartloze manx uiteraard niet meegerekend). Dit is ongeveer 10% van het totale aantal botten van het skelet van een kat. Deze wervels geven de staart zijn flexibiliteit, samengehouden door complexe spieren, pezen en ligamenten.

7 – Ailing Tails

Als uw kat zich niet goed voelt, is dit meestal aan de staart te zien. Een kat zal zijn staart niet meer rechtop houden en niet meer enthousiast laten trillen. Als u merkt dat de signalen die uw huisdier met zijn staart uitzendt zijn veranderd, vat dit dan op als een teken dat de gezondheid van het dier moet worden gecontroleerd. Sommige katten kunnen last krijgen van dermatitis, dat veroorzaakt kan worden door vlooien. Vaak zullen er dan ontsteking optreden bij de aanzet van de staart. Hormonale problemen kunnen soms ook leiden tot ontstekingen op de staart.

8 – Upstanding Felines

Het vermogen om met een rechtopstaande staart te lopen, is eigenlijk uniek voor huiskatten. Alle andere katachtigen lopen met hun staart naar beneden, horizontaal of veilig tussen hun achterpoten.

9 – Tail End

Katten houden hun staart recht omhoog om ons te vertellen dat ze tevreden en ontspannen zijn. Maar in de nabijheid van andere katten, is dit staartsignaal een uitnodiging kennis te maken. Andere katten zullen dit naar deze kat toekomen om te snuffelen.

Er wordt aangenomen dat spinnen iets is dat katten speciaal voor ons mensen hebben uitgevonden – en misschien is die rechtopstaande, tevreden staart een manier geweest waarmee ze een plek in ons hart en in onze huizen hebben veroverd.

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *