Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Omlet blog

Wat is een broedse hen en hoe kan dit worden gestopt?

Vier hennen in hun ren met een Omlet Peck Toy

Meestal leggen hennen hun eieren zonder veel gedoe. Misschien maken ze na het leggen van een ei wat geluiden om hun prestatie kenbaar te maken, maar daarna zullen ze snel overgaan tot de orde van de dag. Toch kan het zijn dat een hen zich plotseling anders gaat gedragen en wat geagiteerd is: tekenen dat een hen broeds is.

Een broedse hen zit op haar ei met de intentie het uit te broeden, of het ei nu bevrucht is of niet. Dit komt van pas als u wilt dat ze kuikens uitbroedt, maar als dit niet het geval is kan het een probleem zijn.

Broedsheid houdt verband met lichaamswarmte, in combinatie met moederinstinct. Als hennen samen in een warm kippenhok worden gehouden kan de temperatuur in het hok een niveau bereiken waarop een hen denkt “ik ga een ei uitbroeden!” Sommige kippenrassen hebben meer de neiging broeds te worden dan andere rassen, met name zijdehoenders en cochins staan hierom bekend.

Tekenen dat een hen broeds is

Een hen die broeds is ondergaat een persoonlijkheidsverandering. Het voornaamste teken zal zijn dat ze weigert de nestkast te verlaten. Ze zal daar zitten met een houding die doet vermoeden dat ze in staat is te wachten tot ze een ons weegt, zolang ze haar ei maar uit zal broeden. Deze toewijding zal haar ook humeurig maken en haar boos naar u laten pikken als u haar probeert te verplaatsen.

Als u erin slaagt de broedse hen uit de nestkast te halen, zal ze meteen terugkeren naar waar ze vandaan kwam om het broeden voort te zetten. Als ze zich helemaal in haar moederrol heeft geschikt, zal ze haar veren uitzetten en haar borstveren beginnen te plukken om het nest mee te bedekken.

Hoe broedsheid kan worden gestopt

Niet alles is altijd wat het lijkt. Het ziet er misschien uit alsof de broedse hen voor eeuwig in de nestkast zal blijven zitten, maar in werkelijkheid zal ze er – meestal – drie weken blijven. Dit is de tijd die het kost om een bevrucht kippenei uit te broeden. Als de ruimte in het hok het toelaat, kunt u haar dus gewoon 21 dagen laten broeden. Haar humeur zal na verloop van tijd verbeteren, waarna ze weer zal overgaan tot de orde van de dag.

Dit gezegd hebbende, moet u er gedurende deze 21 dagen wel voor zorgen dat de hen voldoende eten en drinken krijgt. Het kan nodig zijn om haar te dwingen de nestkast te verlaten en de toegang te blokkeren, totdat ze heeft gegeten en gedronken. Het dragen van goede handschoenen is noodzakelijk om te voorkomen dat u wordt gepikt.

Een veel toegepaste manier om een einde te maken aan de broedsheid, is door de achterkant van de hen in koud water te dompelen. Zoals gezegd houdt broedsheid verband met lichaamswarmte, waardoor het afkoelen van de achterkant van de hen vaak het gewenste effect heeft. De methode is niet subtiel – pak de hen op en dompel haar achterste minstens 10 seconden in koud water.

Bij een vergelijkbare anti-broedsheid-truc, kunt u een zak bevroren erwten of crushed ijs gewikkeld in een handdoek onder de hen in de nestkast leggen. Deze methode werkt op twee vlakken: het koelt de hen af en maakt de nestkast een oncomfortabele plek.

Soms zal een belemmering zoals een plantenpot of een wat stenen ook het gewenste effect hebben. Als de hen geen toegang heeft tot de nestkast, kan ze daar uiteraard niet zitten om te broeden. 

Sommige mensen maken gebruik van een afgesloten ruimte om de broedsheid te doorbreken. Dit kan een draadkooi of bench zijn, waarin de hen met voer en water verblijft. Dit is niet echt aangenaam en zorgt er wederom voor dat de hen wat afkoelt. Na drie dagen zal de isolatie meestal het gewenste effect hebben. Het zal duidelijk te zien zijn wanneer de broedsheid voorbij is: de kip stopt met het plukken van haar donsveren en zal in de kooi rondlopen, en niet meer zitten om te broeden.

U kunt er echter ook voor kiezen om een aantal bevruchte eieren te kopen en aan de broedse hen geven om uit te broeden. Als u graag kuikens wilt, dan is dit de makkelijkste en meest natuurlijke manier om ze uit te laten komen – onder de donzige buik van een broedse hen.

Hennen in hun nestkast met hun eieren

This entry was posted in Kippen


One reply on “Wat is een broedse hen en hoe kan dit worden gestopt?”

Donna Cleven schreef:

Vanaf welke leeftijd kunnen kuikens in een eglu?
Ik had de plaat eruitgehaald maar hoop dat die weer terug kan. Ze zijn nu 9 weken oud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *