Omlet blog

Wat is een broedse hen en hoe kan dit worden gestopt?

Hennen hebben zich samen genesteld in de nestkast van Omlets Eglu Go Up kippenhok.

Meestal leggen hennen hun eieren zonder veel gedoe. Misschien maken ze na het leggen van een ei wat geluiden om hun prestatie kenbaar te maken, maar daarna zullen ze snel overgaan tot de orde van de dag. Toch kan het zijn dat een hen zich plotseling anders gaat gedragen en wat geagiteerd is: tekenen dat een hen broeds is. Een broedse hen zit op haar ei met de intentie het uit te broeden, of het ei nu bevrucht is of niet. Dit komt van pas als je wil dat ze kuikens uitbroedt, maar als dat niet het geval is, dan kan het een probleem zijn. Dus, hoe kun je broedsheid stoppen?

De oorzaak van broedsheid

De oorzaak van broedsheid wordt gelinkt aan lichaamswarmte en moederinstincten. Hennen die samen in een heet kippenhok zitten, kunnen zo warm worden dat ze denken: ‘Ik ga een ei uitbroeden!’. Bepaalde kippenrassen zijn wat vatbaarder voor broedsheid dan anderen. De Zijdehoen en de Cochin kunnen vooral erg in een broedse stemming raken.

Tekenen van broedsheid

De persoonlijkheid van een broedse hen verandert. Het meest opvallende signaal is de weigering om de nestkast te verlaten. Ze zal wachten tot ze een ons weegt, maar deze misplaatste toewijding kan haar ook chagrijnig maken en boos doen pikken of kakelen wanneer je haar probeert te verplaatsen.

Als je do haar wel uit de nestkast krijgt, zal ze gewoon teruglopen en doorgaan met broeden. Wanneer ze helemaal gesetteld is in haar moederlijke rol, zal ze haar verenpakket bol maken en haar borstveren eruit trekken om het nest te bedekken.

Hoe stop je broedsheid van een hen?

Tijd om op te staan

Uiterlijk kan misleiden. Jouw hen mag er dan uitzien alsof ze voor altijd in de nestkast blijft zitten, maar ze zal hier meestal maar drie weken blijven, want zo lang duurt het om een ei uit te broeden. Dat betekent dat, als de ruimte het toelaat, je haar simpelweg 21 dagen kunt laten broeden en wanneer de stemming omslaat, zal ze gewoon weer verder gaan alsof er nooit wat is gebeurd. Maar als je geen haan hebt en geen kuikens wil grootbrengen, dan kan het frustrerend zijn en wil je de broedsheid van de hen stoppen.

Je moet er ook voor zorgen dat je hen genoeg voedsel en drinken krijgt in deze periode, wat best lastig is wanneer een hen niet uit de nestkast wil komen. Daarom moet je haar soms met kracht uit de nestkast halen en deze tijdelijk afsluiten totdat ze haar eten en drinken heeft gehad. En verzamel alle eierendirect zodra je de kans krijgt. Zorg er ook voor dat je als voorzorgsmaatregel altijd sstevige handschoenen draagt bij het verplaatsen van een broedse hen. Dit voorkomt dat er in je handen gepikt wordt!

Probeer bevroren groenten

Een bekend trucje is het plaatsen van bevroren erwten of maïs in een dekentje onder de hen in de nestkast. Ook gebroken ijsklontjes zijn bruikbaar! Dit werkt op twee manieren het koelt de kip af en het maakt de omstandigheden in de nestkast te onprettig om nog langer in te broeden.

Nestkast hindernissen

oms kan een simpel obstakel, zoals een plantenbak of enkele stenen, al voldoende effect hebben. Als de hen niet in de nestkast kan, dan kan ze ook niet broeden. Gelukkig heeft het Eglu Cube kippenhok een centrale scheidingswand met een schuifdeur, waardoor je de nestkast gemakkelijk kan afsluiten van de rest van het hok.

Een afgesloten ruimte

Sommige kippenhouders gebruiken een afgesloten ruimte om de gewoonte te doorbreken. Dit is een kooi of een krat van draadgaas waarin de kip samen met voedsel en water wordt geplaatst. Na drie dagen zal deze vorm van eenzame opsluiting de broedsheid doorbreken. De tekenen dat het voorbij is, zijn makkelijk te herkennen: de veren van de hen staan niet meer zo bol en in plaats van stilzitten en broeden, is de hen aan het rondlopen.

Wil je kuikens?

Maar goed, je kunt ook bevruchte eieren kopen en je broedse hen haar gang laten gaan. Als je kuikenswil dan is de donzige buik van een hen de makkelijkste en meest natuurlijke manier om ze te krijgen.

Omlet en jouw hennen

Bij Omlet ontwerpen we producten die oplossingen bieden op al jouw vragen over huisdieren, zoals ‘wat is het beste hok voor een broedse hen?’ Met unieke producten, zoals het Omlet Eglu Cube kippenhok en de inlooprennen voor kippenstreven onze expert-designers ernaar om de beste omgevingen te creëren voor alle huisdieren, of ze nou veren of vachten hebben.

Kippen scharrelen in de achtertuin met afrastering voor kippen van Omlet.

This entry was posted in Kippen


One reply on “Wat is een broedse hen en hoe kan dit worden gestopt?”

Donna Cleven schreef:

Vanaf welke leeftijd kunnen kuikens in een eglu?
Ik had de plaat eruitgehaald maar hoop dat die weer terug kan. Ze zijn nu 9 weken oud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *