Omlet blog

Wat is het beste moment om een nieuwe kat in huis te nemen?

Interactie tussen kat en eigenaar - kat gebruikt Omlet Freestyle Outdoor kattenpaal in Omlet kattenren

Ooit het gevoel gehad dat het ontbrekende stukje in uw levenspuzzel een trouwe metgezel met snorharen en een staart is? We begrijpen het. Het hebben van een kat is ontzettend leuk.

Maar wanneer is het beste moment om een kat te nemen? Lees verder voor alle antwoorden op uw vragen en om te achterhalen of u er helemaal klaar voor bent om katteneigenaar te worden.

Vragen om jezelf te stellen voor het thuisbrengen van een kat

Heb ik genoeg tijd?

Een karaktereigenschap van katten is dat ze behoorlijk onafhankelijk zijn. Maar hoewel ze niet voortdurend aandacht vragen, kunnen ze toch niet te lang alleen worden gelaten. Katten zijn wat dit betreft een beetje als kinderen. Als ze te lang alleen worden gelaten, zal het huis al snel op stelten staan.

Als u erover nadenkt om een kat te nemen, ga dan na of u genoeg tijd heeft voor een kat. Elke dag gaan werken zou geen probleem mogen zijn (zeker niet als u twee katten heeft), zolang u ‘s ochtends en’ s avonds maar tijd heeft om met uw kat te spelen. Als u voor uw werk vaak reist, dan is dit waarschijnlijk niet het geschikte moment om een kat in huis te nemen.

Zijn er gezinsleden met een allergie?

De meeste mensen weten of ze allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen of dingen in hun omgeving. Maar tenzij u ooit voor langere tijd in de buurt van een kat bent geweest, weet u misschien niet of u allergisch bent voor dieren. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 25-30% van de Nederlandse en Belgische bevolking wel ergens allergisch voor is. U kunt dus het beste van tevoren nagaan of er gezinsleden zijn die allergisch zijn voor katten.

Maar hoe kom je erachter of je allergisch bent voor katten, voordat je er een hebt? Een mogelijkheid is om naar een dierenasiel of kattencafe te gaan om wat tijd met katten door te brengen. Als u iemand kent die een kat heeft, vraag dan om wat tijd bij hen thuis door te brengen. Als u of een gezinslid inderdaad allergisch is voor katten, dan zult u dit snel weten nadat u wat tijd met een kat hebt doorgebracht. Symptomen zijn jeukende ogen, niezen of zelfs huidirritaties – als een van deze symptomen zich voordoet, dan is de kans groot dat u een kattenallergie heeft.

Betekent dit dat u geen kat kunt hebben? Niet per se. Er zijn veel kattenrassen zoals Sphynx, Bengal en Siamees die in relatief ‘hypoallergeen’ zijn voor mensen met milde allergieklachten. Dus uw droom over het hebben van een katten, kan dus nog steeds uitkomen.

Kan ik de juiste verzorging bieden?

Het is algemeen bekend dat gezonde katten maar een beperkte hoeveelheid verzorging nodig hebben. Maar dit betekent niet dat het hebben van een kat helemaal geen werk met zich meebrengt. Als u erover nadenkt om een kat te nemen, vraag uzelf dan af of u er klaar voor bent de volgende taken op u te nemen:

 • Regelmatig schoonmaken van de kattenbak. Het is een vies klusje, maar het moet gebeuren. 
 • Het vinden en opruimen van haarballen. Katten en haarballen gaan hand in hand en ze zijn vaak te vinden op de meest onvoorspelbare plekken.
 • Groomer. Hoewel katten doorgaans hun vacht goed zelf kunnen onderhouden, is regelmatig kammen en nagels knippen nog steeds iets waar ze hulp bij nodig hebben.
 • Veel liefs – want dat is echt het leukste aan het hebben van een kat.

Is mijn woning geschikt voor een kat?

Katten zijn gewoontedieren die behoefte hebben aan een eigen plekje in huis. Daarnaast is het van belang dat uw woning geschikt is voor katten. Als u in een huurappartement woont, vraag dan na of huisdieren zijn toegestaan.

Verder moet de ruimte geschikt zijn voor katten. Als uw woning niet groot is, betekent dit niet dat u geen kat kunt hebben. Er zijn allerlei producten te koop om uw kat uitdaging te bieden. Heeft u geen tuin maar wel een balkon? Dan kunt u de buitenruimte met een veilige kattenren veranderen in een kattenspeeltuin.

Heeft u leren meubels? In dit geval is een krabpaal helemaal onmisbaar, om uw kat zijn nagels op iets anders te laten slijpen dan op de bank. Geen ruimte is te groot of te klein voor katten, zolang maar de juiste voorbereidingen worden getroffen.

Staan er grote veranderingen op de planning?

Voordat u besluit een kat in huis te halen, is het een goed idee om na te gaan of dit het juiste moment is. Hoewel het niet mogelijk is altijd alles te voorspellen, is een moment waarop er grote veranderingen in je leven gepland staan, waarschijnlijk niet het juiste moment om een nieuwe kat in huis te nemen.

Verhuizingen of nieuwe banen waarvoor veel moet worden gereisd, kunnen ervoor zorgen dat u uw nieuwe kat niet de aandacht en tijd kunt geven die het dier nodig heeft. Katten hebben behoefte aan regelmaat aan het begin van hun nieuwe leven om zich op hun gemak te voelen. Om dezelfde reden zijn ook feesten zoals verjaardagen en Kerstmis niet het ideale moment om een kat te nemen. Het is het beste om te wachten tot alles in huis rustig is, voordat u een nieuwe kat mee naar huis neemt.

Beste plek om een kat te kopen?

Als uw antwoorden op bovenstaande vragen positief zijn: gefeliciteerd! De volgende beslissing die u moet nemen, is waar u een kat vandaan haalt. Er zijn allerlei mogelijkheden: fokkers, opvang/asiel en via familie en vrienden.

We raden om verschillende redenen aan om een kat uit een asiel te halen of via een andere organisatie:

 • Meestal zijn de adoptiekosten veel lager.
 • Katten uit een asiel zijn gevaccineerd, gecastreerd/gesteriliseerd.
 • De meeste katten in een asiel zijn een ‘gemengd ras’. Deze katten leven vaak langer en zijn vaak gezonder gezonder dan raskatten.
 • Maar het belangrijkste is dat u een kat een nieuwe kans op een fijn leven geeft.

Als u echter een kattenallergie bij uzelf of een gezinslid hebt vastgesteld, maar wel heel graag een kat wil hebben, is het het beste om een fokker van een specifiek hypoallergeen kattenras te raadplegen. Waar u uw kat ook vandaan haalt, u zult er veel liefde voor terugkrijgen.

Alle benodigdheden voor een nieuwe kat

Als u tot de conclusie bent gekomen dat dit het juiste moment is om een kat te nemen, kan het plezier beginnen. Door alle kattenbenodigdheden in huis te hebben voordat uw kat arriveert, maakt u het voor uw nieuwe huisdier veel gemakkelijker om zich snel thuis te voelen. Dit is een lijstje met alle benodigdheden voor een nieuwe kat:

 • Kattenbak. Katten hebben ook behoefte aan een privaat. Kattenbak Maya van Omlet geeft uw kat de discrete plek waar uw huisdier behoefte aan geeft. Tegelijk beperkt deze kattenbak verspreiding van kattenbakgrit buiten de bak. Bovendien ziet Maya er geweldig uit.
 • Donut kattenmand. Een geschikte plek voor schoonheidsslaapjes mag natuurlijk niet ontbreken. Natuurlijk wilt u uw kat een mand geven die zo comfortabel mogelijk is. 
 • Klimboom voor katten. Katten zijn nieuwsgierig. Hun behoefte om te verkennen, springen, klimmen en krabben is essentieel voor hun welzijn. Dus geef ze wat ze nodig hebben en bezorg ze een indoor klimervaring die tegemoet komt aan hun nieuwsgierigheid.
 • Buitenren voor katten. Kan een kat veilig buitenspelen? Zeker. Met een buitenren van Omlet, kan uw kat veilig de buitenwereld verkennen om zijn zintuigen te prikkelen.  

De beste tijd om een kat te nemen komt neer op de vraag of u bereid bent de nodige tijd en middelen in te zetten. Er van tevoren goed over nadenken en een goede voorbereiding, zal bijdragen aan de band die u met uw nieuwe kat zal opbouwen. De laatste vraag om te beantwoorden is dus: bent u klaar voor een kat?

Tabby kat slapend op Maya Donut kattenmand

This entry was posted in Katten


2 replies on “Wat is het beste moment om een nieuwe kat in huis te nemen?”

Thessa schreef:

Sjemig wat een onzin blog.
Liever stuurt u deze ‘info’ niet meer. Het slaat kant nog wal.
De tips zijn op zich goed bedoeld. Maar de voorbeelden die er bij genoemd worden zijn vreselijk betuttelend en belerend.
En ook nogal overbodig.
Ik kan op elke voorbeeld een heel commentaar geven. Maar liever krijg ik gewoon nooit meer zo een suf mailtje.

Paula Kamps schreef:

Ik vind het een zinvolle mail. Ik ben het er mee eens. Hoe graag ik ook weer kittens wil opvangen wacht ik tot ik voldoende ruimte heb. Een 2de kans geven is super. Ik wacht tot mijn huis klaar is voor de opvang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *