Omlet blog

Wat zijn bloedluizen en waarom zijn deze beestjes een ware nachtmerrie?

Het is rood, ziet eruit als een spinnetje, leeft in grote koloniën en komt ‘s nachts tevoorschijn om het bloed van uw kippen te drinken. Zoals elke nachtmerrie, is dit een beangstigend beeld – totdat uw zich beseft dat u er makkelijk uit kunt ontwaken. Het beestje in kwestie – de bloedluis – is nog geen millimeter groot, en met het juiste kippenhok hoeft het ook niet lastig te zijn om van deze indringers af te raken.

Bloedluis kan leven op allerlei gastheren, ook mensen als ze maar even de kans krijgen. Maar het is met name hun smaak voor wilde vogels waardoor ze in contact kunnen komen met één van hun favoriete hapjes: uw kippen. Als er vogels in uw tuin leven, dan is de kans groot dat ook bloedluis zich hier huisvest.

Ken uw vijand

Bloedluis, dermanyssus gallinae, is een parasiet die zich in de donkere hoeken van het kippenhok verstopt en ‘s avonds tevoorschijn komt om het bloed van uw kippen te nuttigen. Volwassen mijten (want bloedluis is een mijt) zijn 0,75mm groot en hebben spin-achtige pootjes. Voordat ze zich hebben gevoed zijn bloedluizen grijs-bruin van kleur – de rode kleur krijgen ze van het bloed dat ze zuigen. Nadat ze voldaan zijn trekken de mijten zich terug in hun schuilplaatsen. Ook zijn het geduldige beestjes, die wel 10 maanden in een leeg kippenhok kunnen overleven.

Kippen die te maken hebben met bloedluis zullen op den duur korsten en wonden ontwikkelen, gaan lijden aan bloedarmoede (veroorzaakt door bloedverlies, te zien aan bleke lellen en kammen) en veren verliezen. Ook zal de eierproductie dalen. Bij jonge kippen kan het bloedverlies en de fysieke shock in ernstige gevallen zelfs dodelijk zijn. Het probleem kan moeilijk te diagnosticeren zijn omdat de mijten zich vaak verstoppen wanneer de vogel wordt onderzocht, en dus niet meteen zichtbaar zijn (zoals een luis of vlo). De hierboven fysieke symptomen bij een kip zouden u echter een vermoeden moeten geven. Het opsporen van de mogelijke schuilplaatsen van bloedluis is eenvoudig.

Als de mijten constant op uw kippen lijken te leven en overdag niet verdwijnen, dan hebben uw dieren mogelijk last van veerluis. Hetzelfde probleem, ander beestje. De tips in dit artikel zijn ook van toepassing op deze bloedzuigers.

Mijten de baas

Omdat bloedluis normaal ‘s nachts op jacht gaan naar zijn maaltje, zult u de beestjes in het begin misschien niet zien. Het is dan zaak om zelf op zoek te gaan naar hun schuilplaatsen. Hoeken en spleten in houten kippenhokken zijn favoriet, net als onder zitstokken. Heeft u hun schuilplaats ontdekt, dan is het tijd om de mini-vampieren te lijf te gaan met een kipvriendelijk anti-mijtenvloeistof of -poeder. Er zijn twee soorten producten verkrijgbaar om bloedluis te elimineren: middeltjes die op het kippenhok en de andere kippenspullen kunnen worden gespoten en stof, dat rechtstreeks op de vogels wordt toegepast.

Verwijderd al het nestmateriaal uit een besmet kippenhok. Was alle onderdelen van het onderkomen met heet water – een hogedrukspuit is in deze strijd een goed wapen. Behandel alle onderdelen daarna met een anti-mijtenmiddel.

Als de bloedluis eenmaal is bestreden, is preventie de beste manier om de situatie onder controle te houden. Hierbij helpt het om het kippenhok en alle andere betonnen, plastic of houten onderdelen van de kippenren regelmatig te reinigen. Dit is vooral belangrijk tijdens de warme zomermaanden, wanneer de bloedluispopulatie de neiging heeft te groeien.

Een andere manier om bloedluis te voorkomen, is door uw kippen in een kippenhok te houden dat niet veel hoeken en kieren heeft – met andere woorden iets van kunststof in plaats van hout. Kunststof kippenhokken zijn makkelijker te reinigen en schoon te houden. De queen onder dit soort kippenhokken is uiteraard de Eglu.

Het is onmogelijk om wilde vogels en de mijten die ze bij zich dragen op afstand te houden, maar het is wel goed mogelijk om ze niet het leven van uw kippen te laten beheersen. Als deze nachtmerrie eenmaal is verdreven, dan kunnen u en uw kippen ‘s avonds zorgeloos slapen.

Kippenhouder neemt een ei uit de nestkast van haar Omlet Eglu Cube kippenhok

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *