Omlet blog

Kippen koel houden in de zomer

Vraagt u zich af hoe u ervoor kunt zorgen dat uw kippen het niet te warm krijgen in de zomer? Dit zijn onze tips om ervoor te zorgen dat uw kippen het dit seizoen niet te warm zullen krijgen.

Jongen verzamelt in de zomer eieren uit Omlet Eglu Cube kippenhok

Kippen koel houden tijdens de zomer

Verplaats indien mogelijk het kippenhok naar een plek in de schaduw in uw tuin. Bijvoorbeeld onder een boom of een plek aan de noordzijde van uw huis waar niet zoveel zon komt. Zo zorgt u er ook voor dat het hok ‘s avonds niet te warm is als de dames op stok gaan of als een kip overdag in het hok een ei wil leggen. Het Eglu kippenhok is makkelijk te verplaatsen, zodat u het op een warme dag zelfs alleen op een plek in de schaduw kunt zetten. Daarnaast helpt het tochtvrije ventilatiesysteem van de Eglu kippenhokken uw kippen koel te houden.

Ververs het drinkwater minstens eenmaal per dag

Ook kippen drinken ‘s zomers meer om goed gehydrateerd te blijven. Om algvorming in hun drinkwater te voorkomen, net als stof en ander vuil, is het van belang het water in de drinkbak van uw kippen elke dag te verversen (dit is altijd een goed idee). Plaats de drinkbak op een plek in de schaduw in de ren en zorg ervoor dat het goed koud is als u het aan uw kippen geeft.

Kippen voeren in de zomer

Het duurt langer om gedroogde maïs en granen te verteren dan pellets en vers voedsel, waardoor er onnodig energie wordt verspild en het lichaam wordt opgewarmd. Tijdens warm weer hebben kippen minder voer nodig, en als uw kippen honger krijgen, dan kunnen ze in uw tuin in deze tijd van het jaar allerlei lekkers vinden. Bekijk dit zomerrecept voor bevroren bessen en kruimelvoertaartjes voor inspiratie om uw kippen ‘s zomers te voeren.

Probeer deze smakelijke snacks

Heeft u heerlijke zelfgemaakte ijsjes in de vriezer liggen, maak dan wat ruimte voor meer! Hebben uw kippen al eens frisse watermeloen geprobeerd? Dit vinden ze niet alleen erg lekker, maar het zorgt ook voor verkoeling.Vul uw Caddi snackhouder met stukjes watermeloen en leg het in de vriezer. En voilà, de ijsjes voor uw kippen zijn klaar.

Laat uw kippen niet te lang alleen

Als het erg warm is, is het belangrijk om uw kippen in de gaten te houden om te zien of ze het niet te warm krijgen. Houden ze hun snavel open, hijgen ze en houden ze hun vleugels van hun lichaam, dan hebben ze het duidelijk te warm.

Dek de ren niet volledig af

Het kan misschien een goed idee lijken om de ren van uw kippen te bedekken met dekzeilen om ervoor te zorgen dat uw dieren veel schaduw hebben. Maar door de ren volledig af te dekken kan de lucht niet goed circuleren, waardoor het alleen maar warmer wordt in de ren. Ventilatie is erg belangrijk, dit geldt ook voor het kippenhok. De Eglu kippenhokken zijn zo ontworpen dat de lucht goed kan circuleren waardoor het aangenaam koel blijft in het hok, zelfs tijdens zeer warm weer. Met een paar zware rendekzeilen kunt u voor schaduw zorgen in de ren.

Mogen kippen nat worden in de zomer?

U kunt uw kippen een zwembadje of ondiepe container aanbieden waarin ze kunnen afkoelen, maar het is niet waarschijnlijk dat uw kippen dit zullen gebruiken. Een beter idee is om in de hoek van hun ren een modderbad te maken; kippen zullen eerder modder en zand gebruiken om af te koelen, dan water.

Speel niet met uw kippen

Interactie met uw kippen zorgt ervoor dat ze meer zullen bewegen, wat hun lichaamstemperatuur zal verhogen. Als u tijd met uw kippen door wilt brengen, of ze op moet tillen om hun gezondheid te controleren, doe dit dan vroeg in de ochtend of laat in de avond als het wat koeler is.

Leggen kippen eieren in de zomer?

Als het erg warm is zullen uw kippen waarschijnlijk minder eieren leggen. Dit is normaal, kippen leggen minder eieren als het warm is en soms zal het zelfs broedsheid veroorzaken waardoor een hen helemaal geen eieren meer zal leggen. Hoewel eieren niet meteen bederven als u ze een dag in de Eglu laat liggen, kan het wel de kans op broedsheid vergroten. Ook kunnen uw kippen de eieren gaan eten. Het is daarom het beste om de eieren regelmatig te verzamelen.

Stel het schoonmaken van het hok niet uit

Het is altijd belangrijk dat uw kippen een schoon hok hebben, maar in de zomer geldt dit misschien nog wel meer. Parasieten en plaagdieren zijn sterker als het warm is, ook bloedluizen. Gebruik desinfecteermiddel dat veilig is voor kippen en strooi  minstens eenmaal per week poeder tegen mijten op de zitstokken om problemen te voorkomen.

Behandel niet alle kippen hetzelfde

Bestaat uw toom uit verschillende kippenrassen, of heeft u in het verleden kippen van een ander ras gehad, onthoud dan dat verschillende rassen verschillende zorg nodig hebben. Sommige rassen kunnen beter met warmte omgaan dan andere. Lees hier alles over verschillende kippenrassen, en let extra op zwakkere vogels.

Met Omlets uitgebreide assortiment kippenproducten zijn uw vogels voorbereid op elk seizoen.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *