Omlet blog

Hoe moeten kippeneieren worden bewaard?

Iedereen weet dat vers voedsel gewassen en gekoeld bewaard moet worden. Dus eieren kunnen het best worden bewaard door ze te wassen en in de koelkast te leggen?

Het antwoord op deze vraag is ‘nee’. En een klein beetje ‘ja’. Om eerlijk te zijn, ook kippeneigenaren zijn het niet helemaal eens over het antwoord op de vraag wat de beste manier is om kippeneieren te bewaren.

We hebben daarom de verschillende meningen verzameld en hieronder op een rijtje gezet. Welkom tot de discussie!

Eieren wassen?

Tenzij de eieren erg bevuild zijn – wat wordt veroorzaakt door modder of kippenmest in het hok, niet door het legproces – hoeven eieren niet te worden gewassen. Een vers gelegd ei is voorzien van een beschermlaagje, cuticula genoemd. Dit werkt als een antibacterieel afweersysteem. Door het ei te wassen wordt deze bescherming verwijderd. Worden de eieren na het wassen echter in een schone eierdoos bewaard, dan is dit niet echt een probleem.

Eieren met vuile schalen moeten worden schoongeveegd. Ook is het het beste om de bevuilde eieren als eerste te gebruiken – met name om de eierdoos of Egg-skelter er mooi uit te laten zien!

Eieren koelen?

Sommige mensen die kippen houden bewaren hun eieren in de koelkast. Anderen zijn van mening dat dit niet nodig is. Dus welk advies kunt u nu het beste volgen?

Er zijn twee vuistregels – bewaar de eieren bij een temperatuur van minder dan 20°C, en houd ze uit de buurt van sterke geuren aangezien dit de smaak kan beïnvloeden. Verder is het aan u hoe u om te bepalen hoe u de eieren bewaart.

In 2013 voerden de Engelse Food Test Laboratories een onderzoek uit, waarbij het verloop van twee batches in de supermarkt gekochte eieren werd vergeleken. De eieren werden twee weken bestudeerd, waarbij de ene batch in de koelkast werd bewaard en de andere op kamertemperatuur.

De eieren werden zowel bij aanvang als na twee weken getest op ‘te verwachten’ bacteria zoals salmonella en listeria. Het resultaat verklaart de reden van het meningsverschil over bij welke temperatuur eieren het best kunnen worden bewaard: op beide batches werden de bacteria niet gevonden, niet aan de binnenkant en niet aan de buitenkant.

Dankzij de cuticula blijven de eieren vers en vrij van bacteria. Als het nodig is om de eieren te wassen dan is het verstandig om ze daarna in de koelkast te leggen. Bewaar ze in de koelkast op een plank, en niet in een kunststof tray in de deur van de koelkast (voorheen een vast onderdeel van koelkasten).

Eieren worden niet graag geschud. Dit schaadt de eiwitten en zorgt ervoor dat het ei wat waterig wordt. Een ei dat voortdurend wordt geschud door het openen en sluiten van de koelkast kan zijn bindende eigenschappen verliezen die van pas komen tijden het bakken en zal er wat plat en waterig uitzien als het wordt gepocheerd of gebakken. Ook zijn koelkastdeuren het warmste deel van de koelkast en de plek in de koelkast waar temperaturen het meest schommelen. Kortom, geen ideale plaats om eieren te bewaren.

Eierman of doos?

Eieren die buiten de koelkast worden gehouden kunnen in dozen worden bewaard, met de minst verse eieren bovenop. De versheid van de eieren is minder makkelijk bij te houden als ze in een mandje worden bewaard, hoewel het er natuurlijk wel mooi uitziet. Sommige mensen maken daarom gebruik van kleurcodes of een datumstempel.  Mocht u niet zeker zijn van de leeftijd van een ei, dan kunt u de traditionele methode gebruiken en het ei in een kom met water leggen. Verse eieren zullen plat op de bodem blijven liggen, terwijl oudere eieren met de puntige kant omhoog zullen wijzen. Eieren die ver over houdbaarheidsdatum zijn zullen drijven.

Een bijkomend voordeel van eierdozen is dat u de eieren met hun ronde kant naar boven kunt bewaren. Dit zorgt ervoor dat de dooier in het midden blijft, wat er het beste uitziet als u een hard- of zachtgekookt eitje maakt. Gebruikt u het merendeel van uw eieren voor cakes en quiches, dan maakt dit natuurlijk niet echt uit.

Een Egg skelter is een andere optie om uw kippeneieren op een aantrekkelijke manier te bewaren. Met de eierspiraal kunt u de eieren makkelijk op volgorde van leeftijd bewaren en het ziet er ook nog eens mooi uit. 

Eieren zonder schaal bewaren?

Bewaar leftovers van rauwe eieren in de koelkast in een luchtdicht bakje en gebruik het binnen drie dagen. Eierdooiers moeten worden bedekt met water om te voorkomen dat ze uitdrogen. Giet het water af voor gebruik.

Heeft u gekookte eieren over (dit wil zeggen: hardgekookte eieren) en bewaart u deze in de koelkast, dan zullen ze altijd een eiergeur veroorzaken. Dit wordt veroorzaakt door waterstofsulfide, een stof die wordt gevormd als eieren worden gekookt (deze geur is dan ook nooit aanwezig bij rauwe eieren). Hoewel het niet echt een aangename geur is, is het niet schadelijk. Eieren die op deze manier worden bewaard moeten binnen een week worden gegeten.

Dus, de voornaamste boodschap van deze blog is dat u eieren zo kunt bewaren als u wenst. Zolang u ze maar niet op een te warme plek bewaart, uit de buurt van sterke geuren houdt en ze niet te erg schudt, dan heeft u het eierraadsel gekraakt!

This entry was posted in Kippen


One reply on “Hoe moeten kippeneieren worden bewaard?”

Terechte vraag schreef:

Thanks voor deze tips! Heel fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *