Omlet blog

Honden en zwembaden

Hoewel de meeste honden kunnen zwemmen, betekent dit niet dat ze het ook allemaal leuk vinden. Voor sommige honden is zwemmen niets meer dan een poging zo snel mogelijk naar het droge te peddelen. Andere honden zijn juist ware waterratten.

De naam van het ras kan soms verraden hoe ze tegenover water staan.  De ierse waterspaniël en portugese waterhond zijn bijvoorbeeld dol op een duik, net al poedels, newfoundlanders, setters, retrievers en nog veel meer rassen. Maar er zijn ook honden die gewoonweg niet zijn gebouwd om te zwemmen. Teckels (met hun korte pootjes) en mopshonden en engelse buldogs (met hun korte nek en beperkte ademhaling) worstelen in het water.

Als u tijdens het wandelen een meer of rivier tegenkomt, dan zal de hond zelf bepalen of hij erin wil duiken of niet. In een zwembad in de tuin daarentegen, moet u rekening houden met allerlei veiligheids- en hygiène maatregelen, omdat uw hond op een gegeven moment te water zal gaan.

De hondenslag beheersen

Als het zwembad een openbaar zwembad is, dan zijn honden niet toegestaan en kunnen er dus ook geen problemen optreden. Maar een zwembad in de tuin, zal deel uitmaken van het speelgebied van uw hond. Prioriteit is dan om er als hondeneigenaar voor te zorgen dat uw hond veilig is in het water – ook als u bij iemand op bezoek gaat met een honden-zijn-welkom zwembad.

Een slechte zwemmer zal snel moe worden en in de problemen raken als er geen toezicht wordt gehouden. Uw hond leren om zelf naar een veilige plek te zwemmen is daarom belangrijk. Vaak zal het gebruikelijke “Hier!” commando werken. Voor kleinere honden, of als het zwembad hoge randen heeft, zult u een helling moeten voorzien om uit het zwembad te kunnen klimmen. Als een hond een trapje heeft, laat uw hond dan zien waar het is. Is het een groot zwembad, laat uw hond dan van verschillende punten in het zwembad springen en zorg ervoor dat hij steeds weet waar de uitgang is.

Veel mensen kiezen voor een zwemvest voor honden. Dit zorgt ervoor dat uw hond kan zwemen en voorkomt dat hij zinkt indien er iets misgaat. Als u uw hond nooit zonder toezicht bij het zwembad laat zou dit niet nodig hoeven zijn. Maar tijdens een drukke middag kan het gebeuren dat u uw hond niet voortdurend in de gaten kunt houden. Een zwemvest kan dan voor de nodige gemoedsrust zorgen.

Sommige honden maken gebruik van drijvende voorwerpen of luchtbedden (idealiter luchtbedden die speciaal voor honden zijn gemaakt en nagel-proof zijn). Honden kunnen dit gebruiken om uit te rusten tijdens het zwemmen, of erop liggen zoals een mens.

Mocht een hond serieus in de problemen raken, dan kan kennis van reanimatie het leven van uw huisdier redden. Online zijn er tutorials te vinden maar u kunt ook meer informatie vragen aan uw dierenarts.

Drink het water niet

In de zon kunnen honden snel oververhit raken. Om af te koelen zullen ze in het water willen springen. Maar ook van zwemmen kunnen ze het warm krijgen en het is daarom beter om af te koelen in de schaduw met wat fris water in hun drinkbak.

En dat is tegelijk een ander gevaar – een warme, dorstige hond hond in een zwembad zal van het zwembadwater willen drinken. Als ze echter teveel van het chloorhoudende water binnenkrijgen kunnen ze hier ziek van worden. Zorg er altijd voor dat er op een schaduwrijke plek fris water voor ze klaarstaat, om te voorkomen dat ze uit het zwembad zullen drinken.

Net als een mens die in een zwembad heeft gezwommen, moet ook een hond na het zwemmen worden afgespoeld. Zo voorkomt u mogelijke irritatie aan de huid en ogen door chloor en andere schadelijke stoffen.

Uw hond houdt van het zwembad, maar houdt het zwembad van uw hond?

De drie voornaamste problemen met honden en zwembaden zijn: bacteriën, haar en slijtage.

Bacteriën houden verband met ontlasting en urine. De bacteriën kunnen ook in het water terecht komen zonder dat een hond zijn behoefte in het zwembad doet. Zolang het zwembad echter goed wordt onderhouden en wordt behandeld, zullen de bacteriën worden gedood en zal dit niet voor problemen zorgen.

Haar is waarschijnlijk een groter probleem. Als uw hond erg verhaart kunnen de haren zich verrassend snel ophopen in de filters van het zwembad. Een flinke kambeurt voor het zwemmen zal helpen maar het is nog altijd noodzakelijk om de filters vaker schoon te maken dan wanneer alleen mensen gebruik maken van het zwembad.

Slijtage wordt veroorzaakt door hondenpoten. Honden zullen aan de zijkanten van het zwembad krabben en op de bodem op ondiepe plekken. Als het zwembad is voorzien van tegels of kiezels, dan is dit geen probleem. Is het zwembad echter bedekt met plastic of vinyl, dan kan dit gaan lekken. Ook kunnen de enthousiaste hondenpoten kinderen bezeren als ze tegelijk gebruik maken van het zwembad.

Door deze eenvoudige tips en voorzorgsmaatregelen op te volgen, kunnen zowel honden als hun eigenaren genieten van het zwembad. Maar dwing een hond nooit een duik te nemen – sommige honden vinden water heerlijk, andere houden hun pootjes liever op het droge.

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *