Omlet blog

Beste hondenrassen voor nieuwe hondeneigenaren

Afghaanse windhond op een grijze Omlet Topology hondenmand met quilted topper

Bij het uitkiezen van een hond – zeker als het uw eerste is – is het belangrijk om een ras te vinden dat past bij uw leefwijze. Net als mensen zijn er ook honden die graag voornamelijk binnenshuis relaxen, terwijl andere honden elke dag wel een halve marathon willen rennen.

Sta dus stil bij uw levensstijl en zoek een hond die hierbij past. In deze blog vindt u een aantal levensstijl-hondenras combinaties om u te helpen bij het maken van uw keuze.

Honden voor Sofa Lovers

Dat u graag ‘s avonds op de bank ploft betekent niet per se dat u lui bent – het wijst er waarschijnlijk op dat u een drukke dag heeft gehad en tijd nodig heeft om te ontspannen. Veel hondenrassen houden u maar wat graag gezelschap, bijvoorbeeld:

 • Teckel – Deze lieve ‘sausage dogs’ kunnen zelfs schade oplopen aan hun ruggengraat als ze gedwongen worden teveel te bewegen. Maar natuurlijk hebben ook deze honden hun ochtendwandelingetje nodig!
 • Windhond – Het zal mensen die dit ras niet goed kennen verbazen. “Een windhond? Die wil toch juist de hele dag door met een noodgang achter hazen aanrennen?” Inderdaad, ze kunnen snel rennen; maar hun voorkeur gaat uit naar heerlijke luieren, en een paar korte sprintjes in het park.
 • Franse buldog – Ze zullen gedurende 20 minuten tijdens het wandelen hyperactief zijn, en daarna zijn ze uitgeput. Het gebrek aan uithoudingsvermogen maakt dit de perfecte hond voor mensen die niet elke dag tijd hebben om lange wandelingen te maken.
 • Ook populaire schoothonden behoren tot deze categorie. Hierbij valt te denken aan de chihuahua, mopshond, cavalier king charles-spaniël, shih tzu en yorkshire terriër.

Honden die passen bij een bezige, outdoor levensstijl

Als u graag wandelt of hardloopt, dan zijn er veel hondenrassen met een uitstekend uithoudingsvermogen die u maar wat graag elke stap zullen volgen.

 • Dalmatiër – deze lieve honden zullen 101 redenen vinden om de hele dag te rennen en spelen. Wat u ook buitenshuis gaat doen, ze zullen altijd graag met u mee op stap gaan.
 • Border collie – waarschijnlijk hebben deze honden het grootste arbeidsethos, en zijn dan ook graag hyperactief van zonsopgang tot zonsondergang. Als deze honden geen opdracht krijgen om uit te voeren, dan zullen ze er zelf een vinden. Spelen met de bal is niet zomaar een spelletje, het is een taak die een border collie heel precies zal uitvoeren – de hele dag, als dat nodig is!
 • Husky – een ras dat is ontwikkeld om honderden kilometers zware sledes voort te trekken zal niet gelukkig zijn als hij niets te doen heeft. Deze honden hebben veel beweging nodig – zoveel als u ze op een dag maar kunt bieden. Niet voor de faint-hearted!

Er zijn nog veel meer rassen die goed samengaan met mensen met een actieve levensstijl, zoals de duitse herder, pointer, boxer en labrador retriever. Er zijn ook kleinere rassen boordevol energie, zoals de boston terriër en jack russell, zij zullen u waar u ook gaat bij kunnen houden.

Kinderspel – Beste hond voor kinderen

Hoewel kinderen nooit de volledige verantwoordelijkheid voor een hond mogen hebben, zijn er heel wat rassen die zeer kindvriendelijk zijn.

 • Labrador retriever en golden retriever – dit zijn waarschijnlijk de perfecte gezinshonden. Retrievers zijn zachtaardig en lief en behandelen kinderen met respect en zorg. Ze hebben een ontzettend zacht en vriendelijk karakter.
 • Ierse setter – het lijkt wel of deze honden zijn gemaakt om te spelen met kinderen! Ze zijn speels maar voorzichtig en kleine kinderen ontwikkelen vaak een sterke band met deze knappe dieren.
 • Old english sheepdog – dit oude herdershondenras had als doel een kudde schapen te beschermen. Deze vriendelijke en intelligente honden doen niets liever dan samen met kinderen relaxen. Het zijn ware grote vriendelijke reuzen.

En ook tot deze categorie behoren nog veel meer hondenrassen. De newfoundlanders is bijvoorbeeld nog groter dan de old english sheepdog, en net zo zachtaardig. Boxers en beagles kunnen ook goed met kinderen omgaan – zolang ze maar van jongs af aan goed worden getraind.

Golden retriever en jongen met Omlet Fido Studio hondenbench

Honden voor mensen met een hondenallergie

Wanhoop niet! Uw door huisdieren opgewekte niesbuien en astma betekenen niet dat u geen hond kunt hebben. De allergische reactie wordt veroorzaakt door een proteïne dat aanwezig is op de huid en/of uitgevallen haren. Hoewel en geen hypoallergeen ras bestaat, worden deze honden het vaakst gehouden door gezinnen waar allergieën een probleem zijn:

 • Poedel (zowel groot als klein)
 • Schnauzer
 • Besenji
 • Bichon frisé
 • Samojeed
 • Shih tzu

Dit is geen exacte wetenschap en sommige mensen zijn zeker “allergischer” dan anderen. Veel mensen die last hebben van hun allergie in de buurt van honden, zijn vaak oké met yorkshireterriërs en west highland white terriërs, ook al is de vacht van deze honden langer dan gemiddeld. De kortharige boxer daarentegen zorgt vaak voor een sterkere allergische reactie bij mensen met een allergie.

Indien u of iemand in uw huishouden een allergie heeft is het altijd belangrijk om eerst tijd door te brengen met het ras dat u graag zou willen hebben, voordat u het dier mee naar huis neemt.

De voornaamste boodschap is duidelijk – er zijn allerlei hondenrassen, die allemaal hun eigen persoonlijkheden en vereisten hebben. Kijken of de eigenschappen bij uw levensstijl en omstandigheden passen, is de juiste weg om te bewandelen bij de zoektocht naar een hond die het beste bij u past.

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *