Omlet blog

Waarom zijn sommige mensen allergisch voor katten?

Witte ragdoll kat liggend op traagschuim Bolster kattenmand

Een allergie voor katten is de meestvoorkomende huisdierenallergie, en komt bijna tweemaal zoveel als een allergie voor honden. Naar schatting zijn drie op de vijf mensen in zekere mate allergisch voor katten, hoewel de mate waarin dit mensen beïnvloedt om tijd met katten door te kunnen brengen sterk uiteenloopt. 

Mensen met een allergie voor katten hebben doorgaans één of meerde van de volgende symptomen, nadat ze in contact zijn geweest met een kat of na tijd doorgebracht te hebben in een huis waar katten wonen:

  • Hoesten en/of een piepende ademhaling
  • Jeukende en vlekkerige uitslag op gezicht en borst
  • Rode en jeukende ogen
  • Niezen

Een extremere allergische reactie leiden tot een bemoeilijkte ademhaling, ernstige zwelling en in zeer ernstige gevallen anafylactische shock. Als de allergie aanwezig is maar minder prominent, dan kan het zijn dat mensen aanvankelijk nergens last van hebben als ze bij katten in de buurt zijn. Pas na een tijdje zal dit echter leiden tot voortdurende vermoeidheid en keelpijn. 

Wat veroorzaakt deze symptomen?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het niet het haar van katten dat de allergie veroorzaakt. De allergie wordt veroorzaakt door een proteïne dat wordt geproduceerd in de vetklieren in de huid en komt voor in het speeksel, urine en huidschilfers van katten. Dit proteïne wordt Fel d. genoemd. De World Health Organisation erkent acht verschillende allergenen, namelijk Fel d 1-8, waarvan Fel d 1 verantwoordelijk is voor 60-90% van de allergische reacties. De precieze biologische functie is onbekend, maar het weet maar wat goed hoe het mensen kan lastigvallen!

Mensen met allergieën hebben een overgevoelig immuunsysteem dat onschadelijke dingen, zoals een kattenproteïne, aanziet voor gevaarlijke indringers en een sterk signaal uitzendt om deze binnendringers te bestrijden. De symptomen die mensen met een allergie ervaren zijn de bijwerkingen van de verdediging van het lichaam tegen de allergenen. 

Wat kan je ertegen doen?

Katers produceren meer Fel d 1 dan poezen en gecastreerde katers. Het verschil is echter maar klein, dus als u allergisch bent zal dit waarschijnlijk verwaarloosbaar zijn.

Hetzelfde geldt voor zogenaamde hypoallergene kattenrassen. Hoewel sommige kattenliefhebbers inderdaad (beter) bij deze katten in de buurt kunnen zijn, produceren ook deze dieren Fel d 1. Dus ook nu geldt dat als u een sterke allergische reactie ervaart in de buurt van katten, deze katten voor u geen oplossing zullen zijn. Als u van plan bent om een ras te kopen, dan is het aanbevolen eerst tijd door te brengen met het ras om te zien hoe dat gaat.

Mensen met een allergie hebben soms ook baat bij antihistamines. Wanneer dit regelmatig wordt genomen vermindert het de symptomen en zorgt het ervoor dat u tijd kunt doorbrengen in een huis waar katten wonen. Het is het beste dit preventief te nemen, zodat het lichaam voorbereid is op allergenen. Dagelijkse inname van antihistamines is echter niet aanbevolen en het daarom geen oplossing als u een kat in huis wilt nemen. Hoewel het misschien een teleurstelling is, zult u uw allergie misschien moeten accepteren, net als het feit dat het in ieder geval op dit moment niet mogelijk is om een kat in huis te nemen.

Tenslotte is het het vermelden waard dat mensen op elk moment in hun leven een allergie voor katten kunnen ontwikkelen, zelfs als u eerder nooit ergens last van heeft gehad. Allergieën zijn niet per se erfelijk, hoewel dit wel mogelijk is. Dit betekent dat als ouders een allergie hebben, de kans dat hun kinderen dit krijgen groter is. Dit hoeft niet per se een allergie voor katten te zijn, maar aangezien het een veelvoorkomende allergie is, kan het verstandig zijn eerst tijd met katten door te brengen voordat u zelf een kat in huis neemt.

Bruine kat slapend op Maya Donut kattenmand

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *