Omlet blog

9 dingen die mensen doen die honden vervelend vinden

Foto’s door Matthew Foulds op Unsplash

1. We praten teveel

Honden verstaan geen Nederlands en begrijpen geen grammatica, hoe hard u ook probeert het ze te leren. Zoals u zich misschien kunt voorstellen kan het behoorlijk frustrerend zijn als een mens voortdurend onbegrijpelijke klanken naar je roept.

Honden leren graag gesproken commando’s en brengen deze in verband met een bepaalde actie. Ze zullen echter zinnen die langer zijn dan twee woorden niet begrijpen en het is erg verwarrend voor honden als u steeds nieuwe manieren gebruikt om ze te zeggen iets te doen. Heeft u uw hond bijvoorbeeld het commando “Los” geleerd om een speeltje of stok te laten vallen, dan zal “Afblijven”, “Niet doen” of “Geef hier, jij silly sausage!” niet zoveel zin hebben.

2. We laten andere mensen in ons territorium

Mensen denken dat het normaal is om naar huizen van andere mensen te gaan en om personen die geen deel van de roedel uitmaken in het territorium van een hond te laten komen. Sommige honden vinden dit enorm vervelend en het kan zelfs voor veel stress zorgen. Wees dus niet verbaasd als u merkt dat uw hond zich achterdochtig opstelt tegen bezoek.

Bent u van plan om andere honden in uw huis te laten, dan kan het een goed idee zijn om de honden eerst tijdens een wandeling, op neutrale bodem, kennis te laten maken. De meeste honden hebben er geen problemen mee om hun ruimte te delen, maar het is altijd verstandig om de kans op een gevecht te beperken.

3. We staren naar ze

We denken dat oogcontact iets moois is en dat het nodig is om een band op te bouwen. Zowel bij onze eigen honden als bij honden die we tegenkomen hebben we de neiging ze in hun ogen te kijken terwijl we hallo zeggen. De meeste honden vinden dit niet fijn. Liefdevolle blikken zal uw hond vaak accepteren, maar een starende vreemdeling kan behoorlijk stressvol zijn voor een hond. Honden beschouwen gefocust staren als een uitdaging waardoor ze u misschien als een bedreiging kunnen zien. Probeer dus oogcontact met honden die u niet kent te vermijden.

4. We omhelzen ze

Dit is misschien een gevoelig onderwerp, maar veel mensen zijn van mening dat hoewel honden onze omhelzingen accepteren, ze het niet fijn vinden. Het is afhankelijk van de honden, maar er zijn honden die zenuwachtig worden als iemand hun persoonlijke sfeer binnendringt. Uw arm om de hals van een onbekende hond leggen kan als een bedreiging worden opgevat.

De meeste honden houden van knuffelen vrijwel alle honden vinden het heerlijk om gekriebeld te worden. Dus als u er zeker van wilt zijn dat uw uw hond een plezier doet, geef dan een belly rub en deel uw favoriete stoel, in plaats van een hond met uw rare mensenarmen te beperken.

5. We laten ze niet snuffelen tijdens het wandelen

Voor honden is wandelen meer dan alleen maar beweging. Mensen kunnen genieten van de mooie omgeving, honden zijn echter minder visueel en ontdekken hun omgeving liever door eens goed te snuffelen. Dit zorgt ook voor de nodige mentale uitdaging, waar ze net zo moe van zullen worden als van het wandelen zelf. Wees dus geduldig en geef uw hond tijdens het wandelen de tijd om te stoppen, snuffelen en een markering achter te laten zo vaak ze maar willen.

6. We veranderen onze vorm en geur

Honden verwisselen hun vacht ongeveer eens per jaar. Mensen veranderen elke dag van kleding, gebruiken een andere zeep of parfum en gebruiken schoonmaakmiddelen in hun huis. Honden zullen hier op den duur tot op zekere hoogte misschien aan gewend reken, maar zullen nooit begrijpen wat het nut hier nou van is. Waarschijnlijk zouden ze liever willen dat we ons niet zouden wassen en dat we altijd in dezelfde kleren zouden rondlopen.

7. We zijn niet consequent

Honden raken in de war van onregelmatigheden. Ze begrijpen “voor een keertje dan” of “alleen als het andere baasje het niet kan zien” niet. Honden vinden het fijner om bijvoorbeeld nooit op bed te mogen, dan steeds te moeten gokken wat uw wisselende signalen precies betekenen.

8. We laten ze alleen

Voor honden, een van de sterkste roedeldieren, is het verlaten van de groep volledig zinloos en stom. Dit is de reden dat ze in de war raken als we ze alleen laten als we gaan werken of naar de film gaan.

Het is belangrijk dat u uw hond van jongs af aan leert om alleen te zijn, om verlatingsangst te voorkomen. Laar een volwassen hond sowieso nooit meer dan een paar uur per dag alleen.

9. We get frustrated when they’re being dogs

Voor honden is snuffelen, blaffen, graven en zoeken naar etensresten natuurlijk gedrag. Het is voor hen dan ook heel vervelend als u boos wordt omdat ze dingen doen die voor het heel natuurlijk zijn. Dit betekent natuurlijk niet dat ze altijd alles maar mogen doen waar ze zin in hebben. Probeer gedrag te sturen en gewenst gedrag aan te moedigen, maar onthoud dat honden honden zijn. En dat dit precies is waarom we zoveel van ze houden.

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *