Omlet blog

De gezondheid van kippen controleren

Een zwart-oranje kip met lange veren
Een zwart-oranje kip met lange veren met de snavel wijd open

 

Als kippeneigenaar is het uw taak ervoor te zorgen dat uw vogels zo tevreden en gezond mogelijk zijn. Door ze een hygiënisch onderkomen, veel ruimte, goed voer en leuke speeltjes te geven kunt u ervoor zorgen dat de kans op ziektes en parasieten zo klein mogelijk blijft. Dat betekent helaas niet dat uw toom niets kan overkomen.

Ongelukken kunnen gebeuren en net als mensen worden kippen soms ziek. Als prooidieren zijn ze zeer bedreven in het verbergen van pijn en zwakheden, dus tegen de tijd dat ze laten zien dat er iets scheelt, zijn ze waarschijnlijk al erg ziek.

Als u uw kippen al een tijdje heeft en tijd met ze heeft doorgebracht, zult u zien hoe uw kippen zich gedragen als ze zich goed voelen. U zult dus ook sneller zien wanneer een vogel iets mankeert. Maar om ervoor te zorgen dat u problemen zo vroeg mogelijk opmerkt, is het goed om regelmatig de gezondheid van uw kippen te controleren. We raden aan om deze van ‘top tot teen’ controle minstens één keer per week te doen. Hiervoor kunt u dit lijstje doorlopen:

Ogen

De ogen van uw kippen moeten helder, schoon en volledig open zijn. De ogen mogen niet vuil zijn of er droog uitzien. Ook waterige of tranende ogen zijn geen goed teken.

Neusgaten

De neusgaten van een kip moeten schoon zijn, vrij van korstjes of vuiligheid.

Snavel

De snavels van kippen moeten glad zijn, zonder scheurtjes of andere beschadigingen. De boven- en onderkant van de snavel moeten goed op elkaar aansluiten en de bovenkant moet iets langer zijn. Gezonde kippen houden hun snavel voornamelijk gesloten.

Kam

De kam van een volwassen, niet broedse kip moet stevig zijn en een heldere kleur hebben. Hoe de kam wordt gedragen is afhankelijk van het ras. Een ras met een staande kam mag geen hangende kam hebben.

Met name in de winter is het belangrijk om de kam en lellen van kippen in gaten te houden, aangezien ze te maken kunnen krijgen met bevriezing. Grotere kammen kunt u beschermen door er ‘s winters dagelijks wat vaseline op te smeren.

Krop

Als u ‘s ochtends uw kippen uit hun hok laat moet hun krop leeg zijn, omdat ze de hele nacht de tijd hebben gehad om hun voedsel te verteren. Nadat een kip heeft gegeten voelt de krop stevig aan, maar niet keihard. Als de krop nooit leeg lijkt of als de kip een zeer slechte adem heeft, dan kan het zijn dat het dier kropproblemen heeft.

Veren

Tenzij een kip in de rui is, moet het verendek er vol en glanzend uitzien. Kale plekken of rommelige veren kunnen duiden op stress, parasieten of gedragsproblemen binnen de groep. Kippen zijn ten minste een keer per jaar in de rui. Let erop hoe dit eruit ziet zodat u dit kunt onderscheiden van andere problemen met het verendek.

Poten

Controleer de schubben op de poten. Deze dienen glad te zijn en plat op het bot te liggen. Opstaande of droog uitziende schubben kunnen duiden op kalkpoten. Controleer ook de onderkant van de poten en verwijder eventueel vuil om te zien of er snijwonden of zwarte vlekjes zichtbaar zijn. Dit kan voor ongemak zorgen en kan leiden tot een mogelijk fatale infectie genaamd bumblefoot.

Cloaca

Een hen die eieren legt heeft een roze, wijde en vochtige cloaca. De cloaca van een oudere kip is droger en is bleker van kleur. De cloaca mag nooit uitpuilen of er beschadigd uitzien, omdat andere kippen uit de toom er dan naar kunnen gaan pikken.

Het gebied rond de cloaca is een favoriete plek van mijten en luizen. Het is daarom belangrijk goed te controleren of er geen zwarte puntjes zichtbaar zijn en de huid niet geïrriteerd is.

Mest

Met een uitschuifbare mestlade onder de zitstokken of zitroosters, zoals van de Eglu kippenhokken, kunt u de mest van uw kippen inspecteren tijdens het schoonmaken van het kippenhok. De mest moet stevig en donkerbruin zijn, met wat witte, meer vloeibare delen. De mest zal wat variëren, afhankelijk van wat de kippen hebben gegeten. Ziet u echter erg waterige mest of zit er bloed bij, dat is dit een teken dat er iets mis is.

Als u deze lijst regelmatig voor elk van uw kippen doorneemt, dan is de kans het grootst dat u mogelijke problemen vroegtijdig vaststelt. Sommige problemen zijn misschien thuis te behandelen, zoals bepaalde parasieten of kleinere snijwonden, maar bij twijfel is het altijd verstandig een dierenarts te raadplegen. In onze kippengids vindt u meer informatie over de gezondheid van kippen.

This entry was posted in Kippen


One reply on “De gezondheid van kippen controleren”

Maya schreef:

dank u

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *