Omlet blog

Jeremy Gary’s gids voor kippen in de rui

Kippenhouder Jeremy Gary met zijn toom

Jeremy Gary woont in Venice, Florida. Hij is echtgenoot, vader van twee jongens, trotse kippeneigenaar én Omlet Ambassadeur. Het grootste deel van zijn kennis heeft hij gekregen door vallen en opstaan en door advies in te winnen bij lokale, ervaren kippenhouders. Hij kocht zijn allereerste Omlet product ver voordat hij ambassadeur werd. Het was een Eglu Cube en het ontwerp transformeerde de manier waarop het gezin kippen hield. In het zakelijke leven bezit en runt Gary een bouwkundig adviesbureau. Kennis van temperatuur- en vochtigheidsdynamiek in het hete, vochtige klimaat van Florida is bijzonder nuttig gebleken bij het houden van kippen. In zijn vrije tijd gaat Gary graag met zijn gezin naar buiten. Zijn favoriete activiteit is suppen vlak voordat de zon ondergaat.


Als kippeneigenaar willen we allemaal het beste voor onze gevederde vriendinnen. En als we de tijd nemen kunnen we – met vallen en opstaan – een goed ritme vinden dat werkt voor onze toom. De kippen zijn vrolijk en gezond en we krijgen het gevoel dat we hun behoeften echt begrijpen. En dan verschijnen er ineens veren op de grond. Eerst zijn het er hier en daar één of twee, maar dan verschijnen er ineens een heleboel. Wat is er aan de hand? Geen zorgen, dit is een natuurlijk proces voor alle kippen dat ruien wordt genoemd. Ruien is het natuurlijke proces van het vervangen van veren. Met een beetje extra zorg en aandacht kunnen we onze gevederde vriendinnen helpen tijdens dit ruiproces. Omlet heeft een aantal vakkundig ontwikkelde producten die helpen bij het bevorderen van een schone, veilige en comfortabele omgeving, wat essentieel is tijdens deze periode.

Hoe herken je de rui bij kippen?

Laten we het even hebben over wat ruien is en hoe je het kunt herkennen. De rui is een normaal en gunstig proces voor kippen. Het helpt hen om de veren te vernieuwen en zich voor te bereiden op het veranderende seizoen. Kippen schudden de oude veren van zich af en laten er nieuwe voor in de plaats komen. Het is een natuurlijke en noodzakelijke cyclus die ervoor zorgt dat kippen hun gezondheid en uiterlijk behouden. Veren zijn belangrijk, omdat ze isolatie en bescherming bieden. Het ruiproces stelt kippen in staat om beschadigde, versleten of vieze veren te vervangen door een fris, schoon en sterk nieuw verenpakket. De rui vindt meestal eenmaal per jaar plaats, maar dit varieert afhankelijk van ras, leeftijd en de leefomgeving.

Alle dieren gaan door een verandering als de zomer plaats maakt voor de herfst. Zo bereiden ze zich voor op de veranderende seizoenen. Honden verliezen bijvoorbeeld hun zomervacht en krijgen daar een wintervacht voor in de plaats. Wilde vogels op het noordelijk halfrond zullen naar het zuiden vertrekken om te overwinteren. Andere dieren gaan in winterslaap en wachten totdat het weer lente wordt. Voor kippen geldt dat de seizoensovergang gepaard gaat met ruien. Het is voor kippenhouders nuttig om te begrijpen wat dit inhoudt en waarom het gebeurt. Zodra we weten wat normaal en natuurlijk is, kunnen we onze toom tijdens het proces steunen.

De 3 fasen van ruien

Ruien kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk per kip. Tijdens de ruiperiode kan het gedrag van een kip behoorlijk veranderen. Kippen kunnen bijvoorbeeld stoppen met het leggen van eieren, minder actief zijn, of hun eetlust verliezen. Het is ook niet ongewoon dat ze wat geërgerd overkomen of zich sociaal terugtrekken. Ze kunnen ervoor kiezen om wat meer tijd alleen door te brengen, weg van de toom. Elke kip zal een beetje anders reageren op het ruiproces. Onthoud dat dit een normale, natuurlijke gebeurtenis is in hun leven. Maar niettemin ook een stressvolle periode.

Er zijn drie basis-fasen van ruien: de fase voor de rui, de rui fase en de fase na de rui.

De eerste fase

De eerste fase is de fase voordat de kip gaat ruien. Zie dit als een rustperiode. Hier kun je gedragsveranderingen opmerken, zoals verminderde activiteit, minder eetlust en stoppen met het leggen van eieren. Het doel van de fase voor de rui is om energie te besparen en de kip klaar te maken voor het vervangen van het verenpakket. Het kost veel energie om nieuwe veren te laten groeien! Deze voorfase kan een paar dagen tot een paar weken duren.

De tweede fase

De tweede fase is de ruiperiode. Nu begint de kip zijn veren te verliezen. Dit gebeurt meestal in een patroon dat begint bij het hoofd en de nek en dit werkt zich naar de staart toe. Tijdens deze periode kan een kip er kaal en een beetje ‘’vlekkerig’’ uitzien. Tijdens de ruiperiode zijn kippen vaak prikkelbaar en kunnen ze zich terugtrekken van andere vogels. Het kan voor iemand die kippen houdt stressvol zijn om dit gedrag te observeren als je niet begrijpt wat er precies aan de hand is.

De derde fase

De derde en laatste fase komt na de ruiperiode – de hergroei-fase. Nieuwe veren beginnen te groeien vanuit de follikels van de oude veren. Dit worden vaak pinveren genoemd en ze kunnen eruitzien als dunne, kleine stekeltjes met een wasachtige coating. Veren die groeien kunnen gevoelig zijn en makkelijk beschadigen. Je merkt misschien dat de kip meer aan het poetsen is, terwijl ze probeert de wasachtige coating te verwijderen en de nieuwe veren op te pluizen. Na een paar weken zullen de nieuwe veren volgroeid zijn en ziet de kip er weer uit zoals normaal. Fysieke en sociale activiteiten komen weer terug en ook het eieren leggen begint weer.

Jeremy Gary’s toom

Help jouw kippen tijdens het ruien

Tijdens de ruiperiode is de juiste voeding van essentieel belang om de kippen te helpen gezonde, nieuwe veren te laten groeien. Het vervangen van veren kost veel energie! Een dieet met veel eiwit is daarom van cruciaal belang. Voeding met een hoog eiwitgehalte is daarom nuttig. Veel kippeneigenaren voegen tijdens de ruiperiode wat extra eiwitten toe in de vorm van snacks. Meelwormen en larven van vliegen zijn een uitstekende bron van eiwitten en deze zullen in de smaak vallen bij jouw toom. Zorg er altijd voor dat de toom toegang heeft tot schoon en vers drinkwater. Dat is elke dag belangrijk, maar vooral tijdens de rui.

Er zijn een aantal simpele dingen die je als kippeneigenaar kunt doen wanneer de kippen in hun stressvolle ruiperiode zitten.

  • Stoor de kippen niet onnodig tijdens de ruiperiode. Ruien kan de kippen gevoeliger en prikkelbaarder maken dan normaal. Wees voorzichtig met ze en wees geduldig als ze wat meer tijd voor zichzelf nodig hebben.
  • Houd de kippen veilig en comfortabel. Ruien kan kippen kwetsbaar maken voor hitte, kou, regen en sneeuw, maar ook voor roofdieren. Een goed verblijf en bescherming tegen de elementen en potentiële bedreigingen kan helpen.
  • Een dieet met veel eiwitten is essentieel om de groei van veren te bevorderen. Je kunt hun voeding aanvullen met snacks zoals meelwormen, larven van vliegen en zonnebloempitten.
  • Schoon, vers water is essentieel voor hydratatie tijdens de rui. Een schoon kippenhok voorkomt parasieten en infecties die de rui erger kunnen maken of voor infecties kunnen zorgen tijdens deze kwetsbare periode.

Omlet en de ruiperiode van jouw toom

De producten van Omlet kunnen een cruciale rol spelen bij het ondersteunen van jouw kippen tijdens de ruiperiode door veiligheid en comfort te bieden. De unieke constructie van het Eglu Cube kippenhok van Omlet leent zich uitstekend voor het makkelijk schoon houden van het hok, dankzij het unieke, eenvoudig te reinigen plastic design. De duurzame constructie beschermt kippen tegen roofdieren tijdens de kwetsbare ruiperiode. En, tot slot: comfort. De Eglu Cube is ontwikkeld met het comfort van kippen in gedachten – van ventilatie tot superieure isolatie.

De rui en jouw locatie

Kippen kunnen, afhankelijk van waar je woont, verschillende behoeften hebben. Als je bijvoorbeeld in een omgeving woont waar het koud is tijdens de ruiperiode, dan kun je misschien voor wat extra warmte zorgen, om wat tegemoet te komen aan de kalere plekken op het lichaam van de kip.

Wij wonen in zuidwest Florida, dus kou is in de herfst geen probleem. Integendeel: hitte en vochtigheid kunnen hier nog steeds voor problemen zorgen. Zelfs in oktober! We hebben een zeer hete, vochtige zomer die maar niet lijkt te eindigen. De rui begint vaak als de stress van de warme zomer een beetje afneemt. Om ze te helpen, zorgen we altijd voor voldoende schaduw en ijzige snacks. Dingen zoals ijsblokjes in het water of bevroren watermeloen om op te knabbelen. En als het neerkomt op eiwitrijke snacks, is onze toom dol op larven van vliegen.

Door de rui te begrijpen kun je goed voor de toom zorgen en ze ondersteunen tijdens deze stressvolle periode. Door de toom een eiwitrijk dieet aan te bieden en een veilig, schoon en comfortabel kippenhok, zullen jouw kippen de ruiperiode goed doorkomen met een prachtige nieuwe set aan veren die ze het hele jaar kunnen behouden. Oh, en ik vergeet bijna het allerbelangrijkste om jouw kippen door de ruiperiode heen te helpen: een extra grote portie liefde van de kippeneigenaar zelf!

Omlet heeft een geweldige lijn producten die jouw toom ondersteunen tijdens de rui én tijdens het hele proces van kippen grootbrengen. Ze hebben unieke en goed ontworpen producten die onze ervaring met kippen houden hebben getransformeerd. Voordat ik ambassadeur van Omlet werd, was ik de trotse eigenaar van enkele van hun producten. Ik raad je aan contact op te nemen met Omlet om meer te weten te komen over hoe hun producten jouw ervaring met het houden van kippen kunnen transformeren, net zoals het voor ons gezin heeft gedaan.

Onze Eglu Cube overleefde zelfs een categorie 4 orkaan. Maar dat is een verhaal voor een andere keer.

Jeremy Gary voedt zijn toom naast het Eglu Cube kippenhok van Omlet

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *