Omlet blog

Welk type hamster past het beste bij u?

Jongen geeft hamster een snack, Omlet Qute hamster- en gerbilkooi

Er zijn vijf hamstersoorten die het meest als huisdier worden gehouden. Ze hebben allemaal vrijwel dezelfde dingen nodig, maar toch zijn er een paar belangrijke verschillen tussen de soorten.

De bekendste hamster is ongetwijfeld de goudhamster, ook wel Syrische (goud)hamster genoemd. Dit is de grootste hamster van de vijf. De andere vier hamstersoorten behoren tot de groep ‘dwerghamsters’, dit zijn – campbells dwerghamsters, roborovskihamsters, Chinese dwerghamsters en Russische dwerghamsters.

De verzorging van een goudhamster

Naar schatting zijn 75% van de hamsters die als huisdier worden gehouden goudhamsters. Goudhamsters zijn al vele jaren erg populair en dus makkelijk te krijgen. Deze soort is 15-18cm lang en beweegt zich relatief traag (vergeleken met de schichtiger dwerghamsters). Hierdoor zijn ze makkelijk om in handen te hebben, wat uiteraard heeft bijgedragen aan hun populariteit. Ook voor minder zekere eigenaren zal het makkelijk zijn om deze dieren in handen te hebben (deze hamsters zullen niet zomaar een mouw inrennen of naar buiten rennen voordat u ze kunt stoppen).

Goudhamsters zijn solitair wat inhoudt dat de verzorger hun enige gezelschap is. Dit zorgt ervoor dat er een band kan ontstaan tussen de hamster en de verzorger. Deze hamsters worden gemiddeld 2 tot 2 ½ jaar oud. Ze kunnen al van jongs af aan handtam worden gemaakt waardoor u lang zult kunnen genieten van deze schattige bolletjes.

Er zijn verschillende soorten goudhamsters. Populairste is bijvoorbeeld de langharige ‘Teddy Bear’. Ook zijn er verschillende kleurvariëteiten; goud, bruin, roest, geel, grijs, zwart en wit.

IDEAAL VOOR: mensen die voor het eerst een hamster nemen en op zoek zijn naar een huisdier dat alleen kan worden gehouden en rustig en handtam is.

De verzorging van een Chinese dwerghamsters

De Chinese dwerghamster wordt – van de door ons besproken soorten – het minste als huisdier gehouden, hoewel ook deze hamster steeds populairder wordt. Deze kleine karaktertjes zijn leuke huisdieren. Ze zijn heel zachtaardig en als ze eenmaal handtam zijn zullen ze genieten van de dagelijkse interactie met mensen.

Chinese dwerghamster worden tussen de 10 en 13 cm lang en zijn donkergrijs met een donkere aalstreep. Vergeleken met andere hamsters hebben ze een lange staart (in het Engels daarom ook wel ‘Rat-tailed’ genoemd). Chinese dwerghamster worden met een levensverwachting van 2 ½ to 3 doorgaans iets ouder dan goudhamsters. Net als de goudhamster leven ook deze hamster graag alleen, waardoor er zich snel een band zal vormen met het menselijke gezelschap.

IDEAAL VOOR: mensen die voor het eerst een hamster nemen en op zoek zijn naar een hamster die iets minder vaak te zien is dan een goudhamster, maar met een vergelijkbare persoonlijkheid. 

De verzorging van een roborovskihamsters

Dit is een levendig huisdiertje met een lengte van ongeveer 10 cm kan samenleven met andere roborovski’s – in een paar van hetzelfde geslacht of in een kleine groep. Maar ook alleen zijn deze dieren tevreden, zolang ze maar voldoende gezelschap van mensen hebben. Roborovski’s zijn eindeloos nieuwsgierig naar wat er om hen heen gebeurt. Bij het in handen houden van deze dieren moet u alert zijn, want ze kunnen snel rennen.

Roborovski’s hebben vergeleken met andere hamsters een lang leven en kunnen tussen de 3 en 3 ½ jaar oud worden. Zou houden van klimmen en onderzoeken en hebben hiervoor een kooi nodig die groot genoeg is, waardoor ruimtegebrek een probleem kan zijn voor mensen die over het nemen van deze hamsters nadenken. Ook hebben deze diertjes een vrij sterke geur, waardoor hun onderkomen regelmatig moet worden schoongemaakt.

IDEAAL VOOR: eigenaren die meer dan één hamster willen houden en ruimte hebben voor een grotere kooi.

De verzorging van een Russische dwerghamster

De Russische dwerghamster ondergaat prachtige kleurverandering tijdens de winter. Een groot deel van het jaar is de vacht grijsbruin, met een mooie zwarte aalstreep. In de winter wordt de vacht wit, de aalstreep blijft.

Dit kleine diertje wordt iets groter 10 cm en is gelukkig zonder soortgenoten. Hierdoor is het een geschikt huisdier voor iemand die veel tijd heeft om met zijn huisdier door te brengen. Wel zijn deze dieren snel, iets waar de verzorger mee om moet kunnen te gaan. Russische dwerghamsters leven slechts 1 ½ tot 2 jaar, wat ze minder populair maakt dan de andere hamstersoorten.

IDEAAL VOOR: hamsterliefhebbers die een minder voorkomende soort willen hebben en niet kunnen wachten om de kleurverandering te zien die deze dieren in de winter doormaken!

De verzorging van een campbells dwerghamster

Ook campbells leven minder lang en worden ongeveer 1 ½ tot 2 jaar. Hoewel de kunnen worden gehouden in paren of groepen van hetzelfde geslacht, gedijen ze ook goed alleen zolang ze voldoende aandacht van hun verzorger krijgen. Door hun kleine formaat zijn ze lastig te hanteren, ze zijn zowel snel als kwetsbaar. Hierdoor zijn deze hamsters niet geschikt voor jonge of onzekere eigenaren.

IDEAAL VOOR: eigenaren die graag meerdere hamsters samen in een grotere kooi houden.

twee dwerghamsters eten een snack

This entry was posted in Hamsters


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *