Omlet blog

Hoe doe je een gezondheidscontrole bij kippen?

Het is de verantwoordelijkheid van alle mensen die kippen houden om ervoor te zorgen dat de toom gezond en gelukkig is. Als je weet hoe je een gezondheidscontrole uitvoert bij kippen, weet je ook wanneer jouw toom zich het meest gezond voelt. Samen met voldoende beschutting, voeding en verrijking zullen regelmatige gezondheidscontroles de kippen helpen om lang en gezond te leven. Leer wanneer en hoe je jouw kippen een gezondheidscontrole moet geven, en maak jezelf vertrouwd met dat wat normaal is voor de kippen zodat je in kunt grijpen als er iets mis is.

Kippen wandelen in de achtertuin met Omlet Afrastering voor Kippen

Waarom zijn gezondheidscontroles bij kippen belangrijk?

Net als andere huisdieren kunnen kippen gewond raken of ziek worden. Omdat kippen prooidieren zijn, kunnen ze hun zwakte en pijn goed verbergen. Verwondingen of ziektes kunnen voor een ongetraind oog plotseling uit de lucht komen vallen, maar er kunnen subtiele hints zijn die je kunt detecteren door middel van regelmatige gezondheidscontroles.

Regelmatige gezondheidscontroles geven je ook een idee van wat ‘’normaal’’ is voor elke individuele kip. Door te weten hoe je kippen er normaal uitzien en hoe ze zich voelen, kun je een potentieel probleem sneller identificeren. Tijd is van essentieel belang wanneer je kippen zich niet goed voelen, en dat maakt regelmatige gezondheidscontroles een belangrijk onderdeel van de verzorgingsroutine van je toom.

Hoe vaak moet ik mijn kippen een gezondheidscontrole geven?

Je observeert je kippen waarschijnlijk dagelijks als ze bezig zijn in de tuin of de ren. Maar een wekelijkse gezondheidscontrole van snavel tot staart is het beste omdat je mogelijke problemen op deze manier voor kunt zijn. Neem je kippen elke week even apart en doorloop deze checklist.

Ogen

De ogen van je kippen moeten helder zijn en volledig geopend. Elke vorm van afscheiding, of het nu helder en waterig is, of juist dik en groen of geel, is abnormaal. De ogen moeten goed vochtig zijn en niet droog lijken. Ook het derde ooglid moet makkelijk open schuiven en volledig kunnen worden gesloten.

Neus

De neusgaten van een kip bevinden zich boven op de snavel, vlak bij de ogen. De neusgaten moeten schoon zijn en vrij van vuil. Ook hier mag zich geen afscheiding in bevinden. Je zou het geluid van de ademhaling van kippen niet moeten kunnen horen.

Snavel

De snavel van de kip moet glad zijn, zonder scheurtjes of andere soorten beschadigingen. De boven- en onderkant moeten op elkaar aansluiten, maar de bovenkant is iets langer. Gezonde kippen houden hun snavel meestal gesloten.

Kam

Een volwassen kip die niet broeds of in de rui is, moet een stevige, helderrode kam hebben. Hij moet gepositioneerd zijn volgens de rasstandaard. Dat betekent: als de kam van het ras rechtop staat, moet deze niet hangen of er gerimpeld uitzien.

Het is vooral belangrijk om kammen en lellen te controleren in de winter, omdat deze snel kunnen bevriezen. Grotere kammen kunnen beschermd worden met een dagelijkse dosis vaseline.

Krop

Kippen hebben een ‘krop’ aan de basis van de slokdarm die het voedsel vasthoudt voordat het naar de rest van het spijsverteringsstelsel gaat. Je kunt de kroep voelen bij het borstbeen aan de basis van de nek. Het is het makkelijkst te voelen als de kip net gegeten heeft; dan voelt hij stevig aan en heeft hij ongeveer de grootte van een golfbal. Een lege krop kun je meestal niet voelen.

Als je de kippen ‘s ochtends weer laat rondscharrelen, moet de krop leeg zijn, omdat ze de hele nacht hun voedsel hebben verteerd. De krop zal na het eten stevig aanvoelen, maar niet steenhard. Als hij nooit leeg voelt, zelfs niet na een nacht zonder voedsel, of als de adem van de kip onaangenaam ruikt, kan het zijn dat je te maken hebt met een verstopte of zure krop.

Veren

Met uitzondering van het ruiseizoen bij kippen, zou het verenpakket van jouw pluimvee vol en glanzend moeten zijn. Kale plekken, gebroken veerschachten of onverzorgde veren kunnen een teken zijn van stress, parasieten of gedragsproblemen.

Poten en voeten

De poten van je kip moeten er glad uitzien, met de schubben vlak tegen het bot. Schubben die droog zijn of omhoog staan kunnen wijzen op schurftmijten. De onderkant van de voeten moet glad zijn en geen snijwonden, verkleuringen of bultjes hebben. Grote bulten op de onderkant van de voet kunnen wijzen op bumblefoot – een bacteriële infectie.

Achterkant

Het achterwerk, ook wel Cloaca, is de plek waar eieren en uitwerpselen het lichaam uitkomen. Legrijpe hennen hebben een roze, breed en vochtige cloaca. De achterkant van een wat oudere kip kan er wat bleker en droger uitzien. Een gezond achterwerk mag niet uitsteken of gewond lijken. Luizen en mijten komen graag in dit gebied, dus controleer het op zwarte vlekken van vuil, of huidirritatie.

Uitwerpselen

Uitneembare lades voor uitwerpselen, zoals die van de Eglu kippenhokken, kunnen je helpen om de uitwerpselen van jouw toom in de gaten te houden. De uitwerpselen van kippen moeten gevormd en enigszins stevig zijn, en ze zijn donkerbruin van kleur. Losse, witte deeltjes op de uitwerpselen zijn ook normaal. De uitwerpselen van jouw kippen zullen variëren op basis van hun dieet die dag, maar ze moeten altijd binnen een dag of twee weer ‘’normaal’’ worden na nieuw of gevarieerd voedsel. Langdurige periodes van losse of bloederige ontlasting duiden op ziekte of stress.

Wat te doen als de kippen zich niet lekker voelen

Als je tijdens de gezondheidscontrole van jouw kippen iets tegenkomt wat abnormaal is, kun je de zieke kip het best scheiden van de toom en contact opnemen met de dierenarts. Zorg dat je een dierenarts hebt die pluimvee behandelt. Sommige dierenartsen kunnen naar je toekomen of telefonisch advies geven over hoe verder met de kip die zich niet lekker voelt of gewond is.

Isoleer de zieke of gewonde kip totdat de symptomen zijn verdwenen, of tot je van de dierenarts te horen hebt gekregen dat het veilig is om de kip terug te brengen naar de toom. Een reservehok voor kippen dat kan dienen als ziekenhuis of quarantaineplaats is daarom altijd een verstandig idee. Hierdoor wordt de kip die zich niet lekker voelt nog steeds gehuisvest in de allerbeste accommodatie. En dat helpt bij het verminderen van stress en het bevorderen van het herstel.

Omlet en jouw gezonde kippen

Een gezonde toom begint bij huisvesting en verzorging. Onze kippenhokken zijn makkelijk te reinigen en bieden de ondersteuning en veiligheid die de toom nodig heeft. Wanneer de kippen niet slapen of eieren leggen in hun hok, kunnen ze genieten van hun tijd buiten in onze veilige Inloopren voor kippen, die ze beschermt tegen roofdieren. Voeg een dekzeil voor de kippenren, toe en jouw toom is klaar om alle seizoenen gelukkig en gezond met je door te brengen.

Meisje zit buiten de Eglu Cube met rondscharrelende kippen

 

This entry was posted in Kippen


One reply on “Hoe doe je een gezondheidscontrole bij kippen?”

Maya schreef:

dank u

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *