Omlet blog

Moet ik mijn kippen ontwormen?

Kippen in hun Eglu Go UP

Zoals de meeste dieren kunnen ook kippen last krijgen van parasitaire wormen. Dit zijn endoparasieten die in het lichaam van de kip leven. Bij dierenartsen staan deze parasieten bekend onder de collectieve naam helminthen. 

Hebben mijn kippen wormen?

De drie soorten parasitaire wormen die kippen het vaakst oplopen zijn:

  1. Rondworm. Er zijn een aantal verschillende rondwormen, waarvan de spoelworm het vaakst voorkomt bij kippen. Ze leven overal in het spijsverteringssysteem en zijn soms zichtbaar in de mest van besmette kippen.
  2. Gaapworm. Deze nare parasieten hechten zich aan de luchtpijp van de kip. De naam van deze parasieten verwijst naar de ‘gapende’ beweging die ongelukkige dieren maken.
  3. Lintworm. Deze wormen hechten zich aan de binnenkant van darm, kunnen heel lang worden en zijn bijzonder onaangenaam. Ze komen minder vaak voor, maar besmette vogels zullen er veel last van hebben.

Het is niet altijd eenvoudig om te zien of uw kippen wormen hebben. Indien kippen besmet zijn kunnen ze symptomen hebben zoals een blekere kam, verlaagde eierproductie, diarree en meer eetlust zonder gewichtstoename. Een kip die besmet is met gaapworm, zal zijn nek uitstrekken en naar lucht happen (wat lijkt op gapen). Soms is een infectie pas zichtbaar als deze al ernstig is en mogelijk zelfs onbehandelbaar.

Ontwormen of niet ontwormen

Mensen die kippen houden kiezen er vaak voor om hun kippen regelmatig te ontwormen om te voorkomen dat ze besmet zullen raken. Dit is meestal tweemaal per jaar nodig, één keer in het voorjaar en één keer in de herfst. Tijdens de behandeling mogen de eieren die door de kippen worden gelegd niet worden geconsumeerd.

U kunt er ook voor kiezen uw kippen niet preventief te behandelen, maar in plaats daarvan eens per jaar een mestonderzoek te laten doen door een dierenarts. Sommige ontwormingsmiddelen zijn alleen effectief tegen bepaalde parasieten en hebben geen effect als de kip een ander type wormen heeft. Ook kiezen mensen voor deze methode omdat ze het onnodig vinden om hun vogels te behandelen voor iets waar ze geen last van hebben. En het is natuurlijk vrij prijzig om de hele kippentoom tweemaal per jaar te ontwormen.

Als u uw kippen niet zonder diagnose wilt behandelen, maar wel vermoedt dat ze wormen hebben, dan kunt u hun mest laten testen op de aanwezigheid van parasieteneitjes. Vraag uw dierenarts of ze dit voor u kunnen doen, of u kunt advies krijgen over het opsturen van de mest naar een laboratorium.

Drie kippen met hun Omlet Peck ToyVoorkom infecties

Of u nu besluit om uw kippen te behandelen indien u weet dat ze wormen hebben of voor preventieve behandeling te gaan; voorkomen is altijd beter dan genezen. 

Belangrijk is om regelmatig het kippenhok en de ren te verplaatsen naar een nieuwe plek. Dit kan ernstige uitbraken voorkomen, omdat het de levenscyclus van de wormen doorbreekt. Wormeneitjes verlaten de besmette kip via de uitwerpselen en overleven verrassend lang in de aarde voordat ze opnieuw worden opgepikt door foeragerende kippen. Dit wordt een directe levenscyclus genoemd, omdat de worm geen gastdier nodig heeft om bij de kippen te komen. Van wormen met een indirecte levenscyclus, worden de eitjes eerst opgenomen door bijvoorbeeld regenwormen, slakken of duizendpoten. Hier leven ze sluimerend voort totdat de gastheer wordt opgegeten door een een kip. De larven komen in uw kippen uit waarna de cyclus zich herhaalt.

Om een onafgebroken wormenbesmetting te voorkomen is het daarom van belang om uw kippen regelmatig naar een nieuwe plek in de tuin te verplaatsen. Dit is bijzonder makkelijk met mobiele kippenhokken zoals de Eglu Cube en Eglu Go UP.

Ook kan het helpen om het gras kort te houden. Ultraviolet licht van de zon kan de eitjes van wormen in de kippenmest doden. Maak de ren wekelijks schoon en schep mest en nat nestmateriaal op. Als een van uw kippen geïnfecteerd is, is het vrijwel onmogelijk om alle wormeieren uit de grond te verwijderen, maar alle kleine beetjes helpen!

Ten slotte zweren veel kippenhouders bij het mineralensupplement Verm-X. Deze kruidenformule creëert een omgeving in de darmen waardoor invasies kunnen voorkomen en verdreven. Deze formule kan regelmatig als supplement aan kippen worden gegeven om ervoor te zorgen dat hun immuunsysteem op peil blijft.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *