Omlet blog

10 tips voor een geslaagde speeldate voor honden

twee honden rennen naast elkaar

Speeldates voor zijn een steeds populairder wordend onderdeel van de agenda van hondeneigenaren. Het feit dat de meest sociale dieren het leuk vinden om te socializen is waarschijnlijk geen verrassing. Maar bij een geslaagde samenkomst komt natuurlijk meer kijken dan een clubje honden loslaten in de achtertuin.

Met onze top 10 tips zal het feestje van uw hond een blaffend succes worden.

1. Nodig geen vijanden uit

De gastenlijst is waarschijnlijk het meest voor de hand liggende onderdeel van een party-succes. Toch wordt hier regelmatig aan voorbij gegaan. Uw vriend(in) heeft misschien een jack russel waar uw labradoodle een hekel aan heeft. Bij het organiseren van een hondendate lijkt het uitnodigen van uw vrienden en hun honden voor de hand te liggen. Maar een territoriale of slechtgehumeurde hond die niet overeenkomt met uw huisdier, is nu niet bepaald een goede gangmaker. En uw hond moet natuurlijk ook een sociale gastheer of gastvrouw zijn.

2. Vermijd tegenpolen

Honden spelen vaak het liefst met honden van vergelijkbare grootte en leeftijd. Een oudere hond houdt er niet van om overspoeld te worden door een groep enthousiaste pups, en een kleine terriër vindt het niet altijd fijn om achternagelopen te worden door een nieuwsgierige club retrievers. Maar ook een hond met overgewicht of artritis kan het allemaal teveel worden – ze willen misschien meedoen met de anderen om het plezier niet te missen, maar dat kat meer kwaad dan goed doen.

Een uitzondering op de regel is honden die elkaar al kennen. Als u weet dat honden al vriendjes zijn, nodig ze dan zeker uit. Toch is het ook dan belangrijk om de reacties van de andere hondengasten in de gaten te houden.

3. Beperk het aantal gasten

Het verschil tussen een groep die het samen leuk heeft en een wilde groep, is een fijne lijn. Het is daarom aan te raden om het aantal honden onder de zes te houden op een hondendate, om alles goed in de hand te kunnen houden.

4. Nodig ook mensen uit

Een hondendate is geen synoniem voor een hondenopvang voor een paar uur. Het zal alleen een succes zijn als de eigenaren aanwezig zijn. Een eigenaar die meer dan één hond meeneemt, kan ook beter meer dan één mens meebrengen.

5. Zorg voor een geschikte ruimte

Er zijn allerlei plaatsen om een honden speeldate te houden, zowel binnen als buiten. Zorg ervoor dat de gastenlijst bij de ruimte past. Zes huskies in een keuken zal niet werken, en open deuren of gaten in een hek is vragen om problemen. Zorg ervoor dat de kamer of tuin helemaal veilig is voor honden. Verwijder alle breekbare, giftige, eetbare voorwerpen en andere dingen die gevaarlijk kunnen zijn. Ook mogen er geen speeltjes en botten rondslingeren die van een hond zijn – zorg ervoor dat al het aanwezige speelgoed neutraal is. Als de gasthond erg territoriaal is, dan zal een speeldate alleen slagen als dit op neutrale grond plaatsvindt.

6. Meet and Greet

Laat alle honden formeel kennismaken voordat de honden-date begint, zelfs als ze elkaar al eerder hebben ontmoet. Maak een halve cirkel met alle eigenaren en honden aan de lijn, zodat iedereen elkaar kan zien. Vervolgens kunnen de honden aan een losse lijn kennismaken. Pas als het duidelijk is dat het goed gaat, is het tijd om de honden van de lijn te laten. Honden die de lol er niet echt van in lijken te zien moeten aan de lijn blijven, totdat ook zij in de feeststemming komen. Als een van de hondengasten om wat voor reden dan ook uitvalt tegen een andere hond, leid deze hond dan rustig aan de lijn weg totdat de rust is wedergekeerd.

7. Tot rust komen

Sommige honden hebben meer energie, geduld of lef dan andere honden. Op een hondendate is het goed om een schuilplek te hebben waar een hond die even op adem moet komen pauze kan nemen. Voor kleinere honden kan dit de schoot van de eigenaar zijn. Grotere honden hebben een rustig hoekje nodig, zowel binnen als buiten. In een grotere tuin kunnen ze hun eigen plek vinden om te uit te rusten. Honden zijn erg goed in het lezen van lichaamstaal, en de anderen zullen begrijpen dat de rustende hond geen verstoppertje aan het spelen is.

8. Zorg voor voldoende water

Drukke honden moeten drinken, en een paar drinkbakken zijn dan ook essentieel. En wat snacks kunnen de echte eetlust even uitstellen.

9. Doe wat feestspelletjes

Apporteren, verstoppertje, zit en wacht, agility tests of een parcours zijn leuke manieren om het feest op gang te houden. Hondenkoekjes zijn een goede prijs voor de winnaars.

10. Vermijd de zon

Als het erg warm is, dan zal de hondendate moeten plaatsvinden op een schaduwrijke plek met veel water. Laat alleen fitte honden deelnamen aan een date op een warme dag, aangezien hitte zwaar kan zijn voor zwakkere dieren. Uitstellen tot een andere dag is natuurlijk ook altijd een mogelijkheid.

Twee spelende dwergschnauzers

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *