Omlet blog

Een geschikte mand voor uw hond kiezen

Senior labrador retriever rust uit op Omlet Bolsterbed voor honden

Dogtor™ Adem, honden behaviourist & trainer, bespreekt in dit artikel alles over hondenmanden. Welk type mand het beste past bij een bepaald ras en leeftijd, maar ook waarom onze trouwe viervoeters bepaald gedrag kunnen vertonen in en rond hun mand. Lees verder om meer te weten te komen!


Wat is belangrijk bij het uitzoeken van een mand?

De hondenmand moet comfortabel zijn voor het type hond, zijn leeftijd en formaat. Heeft u een oudere hond, dan kan uw huisdier baat hebben bij een orthopedisch traagschuim matras, zoals het Bolsterbed van Omlet met een premium traagschuim matras, dat steun biedt door zich naar het lichaam van uw hond te vormen. Een puppy daarentegen kan baat hebben bij een mand die water kan absorberen als er bijvoorbeeld per ongeluk een drinkbak wordt omgestoten of een ander ongelukje gebeurt. Het is misschien ook verstandig om een mand te kopen die niet te duur is maar wel comfortabel, omdat de kans bestaat dat er op de mand gekauwd wordt tijdens het spelen en ontdekken. Voor mij is het ook belangrijk dat een mand stevig is en makkelijk kan worden gewassen. Ook aan deze wensen komt het Bolsterbed van Omlet tegemoet! Dit is niet alleen beter voor het milieu omdat een versleten of niet aangenaam ruikend exemplaar moet worden vervangen, maar het houdt de mand ook hygiënischer en dus aangenamer om te gebruiken. U zou er ook voor kunnen kiezen om de hondenmand van een verwijderbare en wasbare hoes te voorzien, zeker in de wintermaanden.

Welk type mand past het beste bij mijn hondenras?

Sommige hondenrassen hebben meer ondersteuning nodig om comfortabel te kunnen liggen en de kans op pijnlijke plekken te beperken. Bijvoorbeeld greyhounds zijn ‘peziger’ dan veel andere rassen. Andere hondenrassen rollen zich graag op, zoals husky’s of kleinere rassen, terwijl er ook honden zijn die er de voorkeur aan geven op hun zij te liggen en zich uit te stekken, vaak hounds zoals deerhounds, greyhounds en lurchers. Bij het uitzoeken van een geschikte hondenmand moet de eigenaar dus nagaan hoe zijn dier graag slaapt.

Maar ook de tijd van het jaar kan van invloed zijn op hoe een hond graag slaapt. Om ervoor te zorgen dat uw hond comfortabel ligt, kunt u de mand per seizoen aanpassen, bijvoorbeeld door extra dekens of koelmatten in de mand te leggen. Als u op zoek bent naar een fijn deken, dan is
Omlets superzachte hondendeken zeker een aanrader voor de koudere maanden. Voor de warmere maanden van het jaar, als het erg heet wordt, kunt u een koelmat proberen in plaats van de gebruikelijke mand. Omlets koelmat voor honden is een uitstekende keuze, en is verkrijgbaar in verschillende maten om bij alle hondenrassen te passen.

Ik heb mijn hond in zijn bed zien graven, waarom doet hij dit?

Dit is een instinct van honden dat verband houdt met het ‘vrij willen maken van de grond’ van insecten en mogelijk kleine knaagdieren en reptielen. Voorouders van onze honden moesten dit waarschijnlijk doen om de plek waar ze wilden gaan liggen veilig te maken. Sommige honden, zoals honden die in een tropisch klimaat leven en voornamelijk buiten doorbrengen of als ‘zwerfhond’ leven, vertonen dit instinctieve gedrag nog steeds om te voorkomen dat ze worden gebeten of gestoken. Toen ik afgelopen jaar in Mauritius was zag ik een jonge straathond een plek vrij maken. Terwijl ik haar bekeek zag ik dat ze plotseling stopte en oplettend werd omdat ze een kleine schorpioen in de bladeren had verstoord. Als ze niet had gegraven om de grond vrij te maken , dan zou ze zeker zijn gestoken door de schorpioen.

Het kan ook zijn dat honden graven omdat ze via hun poten zweten. Graven en ‘ronddraaien’ op een plek is zo een andere manier om hun geur te verspreiden en achter te laten. Dit wordt vaak ‘markeren’ genoemd en wordt meestal geassocieerd met het beeld van een hond die tegen een lantarenpaal aan plast!

En tenslotte kunnen honden van nature gaan graven op warme dagen en in warme klimaten als poging om wat van het warme opperplak te verwijderen. Hierdoor wordt een koeler oppervlak blootgelegd om op te gaan liggen. Daarnaast kunnen wilde honden zoals poolvossen en wolven juist graven om te ontsnappen aan extreem weer zoals sterke wind, kou (bijvoorbeeld sneeuw) en storm. Ook nu geldt dat graven helpt om veilig te blijven en om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Hoewel dit maar zelden nodig zal zijn voor een hond die als huisdier wordt gehouden, is dit instinctieve gedrag nog steeds aanwezig bij een aantal van onze gedomesticeerde honden.

Hoe kan ik mijn hond aanleren om in zijn mand te slapen?

Een goede hondentrainer of behaviourist heeft dit op zijn trainingsprogramma staan, om eigenaren hun honden het ‘in de mand’ commando aan te leren. Als u hierin geïnteresseerd bent maar geen cursus kunt volgen, dan kunt u ook deze blog lezen waarin ik dit commando stap-voor-stap uitleg.

Mocht uw hond niet graag in zijn mand slapen, dan is het zaak te achterhalen waarom dit zo is. Als eerste kunt u nagaan of de plek van de mand de meest aantrekkelijke slaapplek is voor uw hond. Door positieve stimulatie, bijvoorbeeld door op deze plek beloningen te geven, kunt u van de slaapplek een positievere en uitnodigender plek maken om te gaan liggen. En, zoals hierboven besproken, moet de mand geschikt zijn voor het type hond en zijn leeftijd. Ten tweede kunt u nagaan of er misschien sprake is van een gedragsprobleem, zoals verlatingsangst, waardoor uw hond niet graag in zijn eigen mand slaapt. Als u het vermoeden heeft dat dit het geval is, dan is het het beste om hiervoor hulp in te schakelen van een gecertificeerde behaviourist, zodat uw hond voldoende vertrouwen opbouwt om fysiek van u gescheiden te zijn.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn hond stopt met het vernielen van zijn mand?

Houd rekening met de levensfase waarin uw hond zich bevindt. Een puppy kauwt misschien op zijn mand omdat hij dingen aan het ontdekken is met zijn tanden en de textuur prettig aan vindt voelen aan zijn tandvlees als er nieuwe tanden doorkomen. In dit geval is het aan te raden een mand te kopen die niet veel kleine onderdelen bevat, of vulmateriaal dat uw pup kan binnenkrijgen. Of u zou ervoor kunnen kiezen om materiaal te kopen dat niet zomaar kapot kan gaan als uw pup erop bijt. U kunt altijd een ‘mooiere’ mand kopen die uw hond alleen mag gebruiken onder uw toezicht, totdat hij deze levensfase is ontgroeid en hij zijn babytanden heeft verloren en een volwassen gebit heeft.

Als uw hond ouder is en zijn mand vernielt, bijvoorbeeld als hij alleen wordt gelaten, dan kan dit erop duiden dat uw hond stress ervaart en last heeft van verlatingsangst. Zoek in dit geval hulp van een specialist om uw hond hier vanaf te helpen.

Maar bijten op en het vernielen van een mand kan er ook op duiden dat uw hond zich verveelt. Om dit te voorkomen, kunt u proberen uw hond moe te maken voordat u hem alleen laat, zodat uw huisdier wordt aangemoedigd om te slapen als u er niet bent. Zorg er ook altijd voor dat uw hond nooit te lang alleen is. Net als mensen zijn honden sociale dieren die gezelschap nodig hebben. Naast voldoende beweging en het niet te lang alleen laten van uw hond, kunt u uw hond ook iets geven om op te kauwen dat veilig is en voor dit doel is gemaakt. Geen uw hond bijvoorbeeld een harde snack of een voerdispenser gevuld met wat lekkers dat hij eruit moet zien te krijgen!

Ik hoop dat u wat heeft aan bovenstaande informatie. En ik wens uw prachtige hond de fijnste slaap!

Dogtor™ Adem
Honden behaviourist & trainer
www.dog-ease.co.uk
@dogtoradem

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *