Omlet blog

Zijn mijn katten veiliger in een buitenren?

Katten die naar buiten worden gelaten hebben een minder lange levensverwachting dan binnenkatten. Natuurlijk kan ook een outdoor kat twintig jaar oud worden, maar het naar buiten laten van uw kat vergroot het risico op verwondingen, ongelukken en infecties.

Er zijn voor- en nadelen aan zowel het binnen houden als naar buiten laten van een kat. Toch zijn er bepaalde factoren die bij kunnen dragen aan uw keuze om uw katten binnen te houden.

Verkeer

Katten en auto’s gaan niet samen, en als u aan een drukke weg woont, vindt u het risico misschien te groot. Zelfs de slimste katten kunnen de snelheid van een bewegend voertuig niet goed beoordelen, en het is helaas niet mogelijk om uw kat te trainen eerst te controleren of de kust veilig is, alvorens achter de muis aan te rennen die uw kat op het oog heeft.

Indoor rassen

Sommige katten zijn gewoon niet gemaakt om naar buiten te gaan. Hun vacht is misschien niet dik genoeg om hen te beschermen tegen zon en regen, misschien zijn ze niet wendbaar genoeg, hebben ze het besef niet dat ze van de staat moeten blijven om niet in de problemen te komen, of zien ze misschien de zin van het buiten zijn en jagen zelf helemaal niet in.

Katten met FIV

Het Feline Immunodeficiency Virus is is een zeer besmettelijke ziekte die het immuunsysteem van uw kat ernstig aantast. Als uw kat de diagnose FIV heeft, wordt ten zeerste aanbevolen om uw huisdier binnen te houden zodat hij het virus niet aan andere katten kan doorgeven, maar ook om de kat zelf te beschermen tegen infecties of verwondingen waar hun immuunsysteem niet tegenop gewassen zal zijn.

Bescherming van fauna

Door uw katten vrij naar buiten te laten, stelt u ze in staat hun natuurlijk gedrag te vertonen. Dit bestaat ook uit jagen. Hoewel misschien niet veel mensen geven om de muizen die katten doden, wordt het niet gewaardeerd als een kat thuiskomt met vogels, babyhazen of hagedissen. Liefhebbers van wilde dieren zijn vaak grote tegenstanders van het naar buiten laten van katten. Hoewel u er misschien op vertrouwt dat niemand in de buurt uw kat iets aan zal doen, kan uw kat wel zorgen voor een verstoring van de relatie met uw buren.

Diefstal

Kattendiefstal komt vaker voor dan u misschien denkt, hoewel het misschien niet zo verrassend is als u zich bedenkt hoeveel sommige populaire kattenrassen kosten. Dieven kunnen het doen en laten van uw kat een paar dagen in de gaten houden en ze lokken als niemand het ziet.

Het is belangrijk om te weten dat kattendiefstal wel degelijk plaatsvindt. Als u een dure kat heeft, is het belangrijk om u te bedenken of u uw huisdier zonder toezicht naar buiten wilt laten.

Ziektes en verwoningen

Als uw kat ziek is of zich heeft bezeerd, dan heeft u misschien het advies van de dierenarts uw kat in ieder geval tijdelijk binnen te houden. Hoewel dit extreem frustrerend kan zijn voor zowel de kat als de eigenaar, is het belangrijk om het genezingsproces niet te overhaasten en uw kat te vroeg weer naar buiten te laten.


Als een van de hierboven besproken situaties op u en uw kat van toepassing is, of als u om een andere reden heeft besloten uw huisdieren niet naar buiten te laten, dan komt het misschien als goed nieuws dat er andere, veilige manieren zijn om uw huisdier te laten genieten van de buitenlucht (wat goed is voor zowel hun lichamelijke als geestelijke gezondheid): een kattenren.

De kattenren van Omlet, of balkonren voor katten, kan worden aangepast aan de ruimte die u in uw tuin of op uw balkon heeft. De ren is iets hogen dan 2 meter, dus u kunt zo naar binnen lopen om tijd met uw kat in de ren door te brengen. Of u kunt uw kat in de ren laten terwijl u aan het tuinieren bent.

De ren kan op de meeste oppervlakken worden geplaatst en u kunt hem aankleden met klimspeelgoed en krabpalen om uw kat actief te houden en vermaak te bieden. De rennen zijn stabiel en veilig, dus u kunt uw kat met een gerust hart een tijdje zonder toezicht in de ren laten.

Als uw kat niet aan een lijn hoeft te lopen, kan hij of zij langer buiten zijn. Door dekzeilen aan de ren toe te voegen kunt u ervoor zorgen dat ze niet nat worden door de regen of de huid van een haarloze kat niet door de zon verbrandt.

Als uw kat in zijn kattenren zit zal uw huisdier niet in contact komen met het verkeer en andere, mogelijk vijandige, katten. Een ren stelt u ook in staat de hoeveelheid beweging die uw kat krijgt indien nodig in de hand te houden. Ook de kans op diefstal wordt door een kattenren sterk verkleind. Een kattenren zorgt er niet alleen voor dat uw kat veiliger is, ook de vogels en muizen in de buurt zullen een meer ontspannen leven kunnen leiden!

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *