Omlet blog

Hebben mijn kippen supplementen nodig?

Kippen pikkend naar een Omlet Peck Toy snackdispenser


Het korte antwoord op deze vraag is waarschijnlijk nee. Als u uw kippen kwalitatief voer en wat maïs geeft, en ze in de tuin kunnen rondscharrelen om te zoeken naar insecten en kiezeltjes waarmee ze hun voer vermalen, dan krijgen ze in principe alles binnen wat ze nodig hebben.

Elk supplement dient aan uw kippen te worden gegeven als aanvulling op een gezond en gebalanceerd dieet, en niet in plaats van goed voer en voldoende ruimte om een gezond kippenleven te kunnen leiden. Maar net zoals u uw uzelf een boost kunt geven met wat extra vitamines en mineralen, zo zijn er ook een aantal dingen die u uw kippen kunt geven om ze gezonder te houden en meer energie te geven.

Dit komt met name van pas op bepaalde momenten, zoals rond de rui of tijdens als het bijzonder koud is. We hebben alle supplementen voor kippen op een rijtje gezet, waarvan het handig kan zijn om ze in huis te hebben:

Grit

Kippen hebben geen tanden, maar gebruiken kleine steentjes om hun voedsel te vermalen. De meeste scharrelkippen verzamelen dit op natuurlijke wijze tijdens hun scharreltocht van de tuin. Maar als u om wat voor reden dan ook uw kippen tijdelijk in een kleiner gebied moet houden, of als hun ren bedekt is met sneeuw, dan kan het nodig zijn om wat grit aan hun dieet toevoegen.

Zorg ervoor dat u iets kiest dat specifiek bedoeld is voor kippen en een juiste samenstelling en grootte heeft, zoals gemengd kippengrit van Omlet.

Azijn

Azijn, doorgaans appelciderazijn, is het hele jaar door een goede opkikker voor kippen. Het bevordert de spijsvertering, helpt interne parasieten op afstand te houden en is licht antiseptisch. In de winter is het ook goed om dit preventief te gebruiken, om luchtweginfecties te helpen voorkoemn.

Kies een biologische of ongepasteuriseerde azijn die ‘de moeder’ bevat. Dit is een gelachtige substantie die van nature op azijn groeit. Het is ‘de moeder’ die de werkende enzymen en mineralen bevat die de azijn zo heilzaam maken.

Azijn kan worden toegevoegd aan het drinkwater van de kippen, ongeveer 10 ml azijn per liter water.

 

Knoflook

Knoflook houdt niet alleen vampiers op afstand, maar wordt ook al eeuwen gebruikt omwille van de gezonde eigenschappen. Het is dan ook een goede aanvulling op het dieet van uw kippen.

U kunt een verse teen knoflook fijnmaken of knoflookpoeder gebruiken om aan het voer van uw kippen toe te voegen. Het is goed voor hun bloedsomloop en kan helpen bij luchtweginfecties. Er wordt ook aangenomen dat het een gezonde eetlust bevordert, waardoor het heel geschikt is om te geven aan pas geredde legkip die wel een boost kan gebruiken.

Kippen eten voer uit een Omlet Pendant Peck Toy

Kruiden

Van veel kruiden en specerijen wordt gedacht dat ze geneeskrachtige eigenschappen hebben die bijdragen aan het in stand houden van een gezond immuunsysteem van uw kippen. Verm-X is een 100% natuurlijk supplement dat de darmen en het spijsverteringssysteem van kippen in goede conditie houdt, wat kan helpen parasieten en infecties te voorkomen.

Oregano, kaneel, peterselie, kurkuma en gember staan ook bekend om de voordelen ervan voor het immuunsysteem van kippen. In gemalen vorm kunnen deze kruiden aan het voer van uw kippen worden toegevoegd.

 

Calcium

Kippen gebruiken veel calcium voor het maken van eierschalen, dus legkippen hebben soms iets meer nodig dan dat ze uit hun normale voer kunnen halen.

Equimins voor sterke eierenschalen is een voorbeeld van een supplement dat veel calcium en fosfor bevat en de kwaliteit van de eierschalen van uw kippen zal vergroten. Ideaal voor ex-legkippen of hennen die in de rui raken.

Pluimvee kruiden

Dit is al lang een favoriet van mensen die kippen houden. Het mineralen-supplement draagt bij aan de algemene gezondheid van uw kippen. Het is perfect voor tijdens de rui, en om ‘s winters een goede eetlust in stand te houden.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *