Omlet blog

Waarom hebben eieren soms twee dooiers?

Veel mensen zullen het ermee eens zijn dat de dooier het lekkerste deel is van het ei. Een dubbele dooier in de pan is dus een aangename verrassing!

Er zijn hennen die elke keer een ei met een dubbele dooier leggen. Dit komt door een genetische eigenaardigheid waarbij steeds twee dooier worden vrijgegeven, in plaats van een. Het aantal hennen waarbij dit het geval is, is maar klein en er is geen ras ontwikkeld dat het voor elkaar krijgt om elke keer een ei met een dubbele dooier te leggen.

Toch kunt u, zou u dat willen, elke dag genieten van een ontbijt met twee dooiers. Misschien heeft u ze wel eens in de schappen van bepaalde supermarkten zien liggen, de zogenaamde ‘super eieren’ met dubbeldooiers. Ze zijn duurder dan eieren met één dooier en worden gelegd door jonge vogels, niet door een mythisch dubbeldooier-kippenras. Dit is noemenswaardig, omdat een zoektocht op Google misschien zal leiden tot interessante informatie over het bestaan van een dergelijk ras. Toch bestaat het -nog – niet!

Mensen die kippen houden en een dubbele dooier tegenkomen, zal misschien zijn opgevallen dat deze eieren vrijwel altijd worden gelegd door jonge hennen. Kippen die net zijn gaan leggen produceren een klein ei, of twee, en vervolgens een aantal eieren met twee dooiers. Hierna zal hun lichaam zich reguleren naar een legpatroon van vier of vijf eieren per week. Na deze vroege legfase zal het maar zelden gebeuren dat een kip een ei met twee dooiers legt, hoewel sommige hennen eieren met dubbeldooiers gaan leggen naar het einde van hun ei-producerende leven toe. Indirect bewijs doet vermoeden dat de rhode island red, oxford brown, sussex en leghorn een relatief grotere kans hebben om een ei met een dubbele dooier te leggen dan andere kippenrassen.

Hoe komen dubbeldooiers tot stand?

Het lichaam van een hen geeft ongeveer twee uur nadat het vorige ei is gelegd een dooier vrij. Wanneer dit in het oviduct is aangekomen – daar waar de eieren worden gevormd – vormt zich wat later het eiwit is. Dit wordt vervolgens bedekt met een laag harde calcium. Als er twee dooiers tegelijk worden vrijgegeven, dan zal het ei-vormingsproces dit op dezelfde manier behandelen als een enkele dooier, wat ertoe leidt dat er twee dooiers in een eierschaal worden gesloten.

Indien dubbeldooiers bevrucht zijn, zal dit inderdaad tot gevold hebben dat er in een schaal twee kippenembryo’s groeien. Toch zullen de meeste ‘tweeling’ eieren zich niet goed ontwikkelen en zal slechts een, of soms zelfs geen, zich volledig ontwikkelen. Hierdoor is het onwaarschijnlijk dat er twee kuikens uit een ei komen. Mensen die eieren willen uitbroeden wordt aangeraden eieren met twee dooiers weg te leggen om te voorkomen dat het zich zal gaan ontwikkelen. Commerciële ondernemingen verkopen de eieren met twee dooiers vaak aan voedsel-producerende bedrijven die eieren in hun producten verwerken.

Hoe kan ik achterhalen of een ei twee dooiers heeft?

Het is niet noodzakelijk om een ei open te breken om erachter te komen wat er in zit – dubbele dooiers kunnen worden gespot met een schouwlamp. In het Engels wordt dit ‘candling’ genoemd, wat verwijst naar een oud gebruik waarbij eieren voor de vlam van een kaars werden gehouden om te zien wat erin zat. Als een ei twee dooiers bevat, dan zijn er twee donkere bolletjes te zien tegen het felle licht dat door het ei schijnt.

Hoewel maar één op ongeveer duizend eieren een dubbele dooier heeft, zijn er zeer veel jonge kippen die beginnen met leggen. Hierdoor kunnen kippenhouders overal ter wereld zo nu en dan genieten van een ei met een dubbele dooier.

Een ei met drie dooiers zal maar zeer zelden de ontbijttafel sieren. Dit is hoogst zeldzaam en komt slechts voor bij een op de 25 miljoen eieren!

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *