Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Omlet blog

Kunnen honden last hebben van een winterdepressie?

Een teckel ontspant op een Omlet Bolsterbed

Voeg een luxe, zacht deze toe aan het Bolsterbed van uw hond

Wat is een winterdepressie?

Seasonal affective disorder (SAD), in het Nederlands ‘winterdepressie’ genoemd, is een seizoensgebonden depressie (herfst en winter). Wat de oorzaak is van een winterdepressie is niet geheel duidelijk, al houdt het vermoedelijk verband met de kortere dagen tijdens de koudere maanden, waardoor de hoeveelheid zon die we dagelijks krijgen beperkt blijft.

Een gebrek aan zonlicht kan invloed hebben op het deel van het brein dat hypothalamus wordt genoemd, en dit kan leiden tot een verminderde productie van het hormoon melatonine, dat slaap reguleert, en serotonine, dat van grote invloed is op onze stemming en eetlust. Ook wordt onze biologische klok waarschijnlijk verstoord door de verminderde hoeveelheid daglicht tijdens de herfst en winter, dat weer andere symptomen van een winterdepressie veroorzaakt.

Kunnen honden te maken krijgen met een winterdepressie?

Een officiële diagnose voor een winterdepressie bij honden is er niet, maar recent onderzoek doet vermoeden dat de seizoenen ook een negatieve invloed kunnen hebben op dieren. Onderzoek toont bovendien aan dat veel hondeneigenaren merken dat hun hond tijdens de wintermaanden wat neerslachtig en minder enthousiast overkomt. Hierdoor neemt het bewustzijn wat betreft het bestaan van winterdepressies toe, ook onder dierenartsen.

Wat zijn de symptomen?

Symptomen van een winterdepressie omvatten een voortdurende neerslachtigheid, geen interesse meer hebben in activiteiten die gewoonlijk voor vreugde zorgen, humeurigheid, een grotere eetlust en meer willen slapen dan anders. De symptomen gelden voor alle diersoorten, maar bij honden komt hier bij dat het ook kan leiden tot ‘toilet-ongelukjes’ en haaruitval.

Stelt u deze symptomen vast bij uw hond, dan is naar de dierenarts gaan het eerste wat u kunt doen. Dit omdat de symptomen ook andere oorzaken kunnen hebben en verder onderzoek noodzakelijk kan zijn. Hopelijk heeft uw dierenarts kennis over de geestelijke gezondheid van dieren en zal hij/zij u advies kunnen geven over hoe u uw hond kunt helpen.

Een teckel slapend op een Omlet Bolsterbed

Het traagschuim Bolsterbed is onweerstaanbaar zacht!

Wat kan ik doen om een winterdepressie bij mijn hond te voorkomen of bestrijden?

Probeer de gebruikelijke routine ook tijdens de koudere maanden voort te zetten. Het is niet zo aantrekkelijk om te gaan wandelen als het regenachtig en modderig is, en u zult waarschijnlijk minder vaak met vrienden en hun honden afspreken om in het park te spelen, maar het is wel belangrijk dat uw hond ook ’s winters voldoende beweging krijgt en contact heeft met andere honden. Dit werkt preventief en helpt als u symptomen van een winterdepressie begint vast te stellen.

Als uw werk het toelaat, dan kan het helpen om uw hond uit te laten als de zon al op of nog niet onder is. Open de gordijnen in huis en kijk of u de mand van uw hond dichter bij het raam kunt zetten zodat uw huisdier niet in een te donkere hoek ligt.

Beweging en daglicht zorgen er ook voor dat u zich beter zult voelen, iets wat ook zal bijdragen aan de stemming en gezondheid van uw hond. Onze dieren zijn zeer gevoelig voor onze stemming en emoties, en de kans dat uw hond zich neerslachtig voelt is groter als u hier zelf last van heeft.

Mensen die last hebben van een winterdepressie hebben soms baat bij daglichtlampen. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs bestaat dat het de stemming van uw hond zal verbeteren, is het ook niet waarschijnlijk dat het uw hond zal schaden. U kunt vragen aan uw dierenarts wat zijn/haar mening over daglichtlampen is.

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *