Omlet blog

Kunnen honden last hebben van een winterdepressie?

Bruine teckel slapend op een blauw Bolsterbed van Omlet

Als de nachten donkerder worden en het aantal uren zonlicht vermindert, dan weten we dat de winter eraan komt. Maar hoewel het voor sommige mensen een feestelijk seizoen is, kunnen anderen juist het gevoel hebben dat hunwelzijn vermindert. Dit staat bekend als ‘winterdepressie’. We weten dat minder daglicht een impact op ons kan hebben, maar hoe zit het met onze honden? Kunnen honden ook last hebben van een winterdepressie?

Wat is winterdepressie?

Een winterdepressie (ook wel ‘’seizoensgebonden affectieve stoornis’’) treft jaarlijks tussen de 0.5 en 3% van de bevolking* tijdens de herfst en winter.

Onderzoek houdt zich nog steeds bezig met mogelijke verklaringen, maar wetenschappers linken deze conditie wel aan kortere dagen en minder zonlicht. Een gebrek aan zonlicht heeft invloed op de hypothalamus – een gebied in het brein. Dit kan leiden tot een verminderde productie van melatonine, dat helpt bij het slapen, en serotonine, dat verantwoordelijk is voor onze stemming en eetlust. Het is ook mogelijk dat de interne klok van het lichaam verstoord wordt doordat er minder licht is, wat zorgt voor andere symptomen zoals te veel slapen, gewichtstoename en sociaal terugtrekken.

Kunnen honden een winterdepressie krijgen?

Er is geen officiële diagnose bij honden, maar recent onderzoek** suggereert dat de seizoenen wel een negatief effect hebben op dieren. Enquêtes laten ook zien dat veel hondeneigenaren het gevoel hebben dat hun hond wat down en minder enthousiast is tijdens de wintermaanden. Hierdoor komt er steeds meer aandacht voor winterdepressie bij honden.

Winterdepressie bij honden: wat zijn de signalen?

Symptomen van winterdepressie bij honden zijn een aanhoudende, sombere stemming, verlies van interesse in activiteiten die eerder plezier gaven, verhoogde eetlust en meer slapen dan normaal – erg vergelijkbaar met de symptomen die mensen hebben. Let altijd op afwijkend gedrag, zoals ongelukjes of haarverlies, want dit kunnen ook symptomen zijn.

De winterdepressie bij honden verslaan

Als het op winterdepressie aankomt, dan is er licht aan het einde van de tunnel. En door onderstaande te volgen, kan jouw viervoeter gaan genieten van het nieuwe seizoen en de neerslachtigheid verslaan.

Houd de hond fit

Houd jouw hond fit en actief om de stemming wat beter te maken. Het kan verleidelijk zijn om niet naar buiten te gaan als het modderig is en regent, maar het is belangrijk om de normale, actieve routine te blijven volhouden tijdens de koudere maanden. Ga naar speeldates en doe wat moeite om de hondenwandeling leuk te houden, door het oefenen van nieuwe trucjes, het wandeltempo aan te passen of een nieuwe locatie te proberen. Nog beter – als je werkschema het toelaat – is het om met de hond te wandelen als de zon nog schijnt, zodat jullie beide wat natuurlijk licht krijgen.

Geef verlichting

Mensen met winterdepressie hebben soms baat bij een kunstmatige lichttherapielamp die speciaal is ontworpen om zonlicht na te bootsen. Er is geen bewijs dat een lichttherapielamp het serotonineniveau van de hond een boost geeft, maar neem contact op met de dierenarts om te kijken of dit een optie is. Plus, het zorgt ervoor dat jij je ook beter gaat voelen en dat werkt aanstekelijk op de hond, waardoor hij weer wat minder down wordt..

Natuurlijk zonlicht zal de hond het beste helpen, dus houd de (rol)gordijnen open als de hond thuis is overdag. Op die manier komt er zo veel mogelijk licht binnen.

Een beetje herschikken

De keuze van waar je de hondenmand plaatst, is een belangrijke. Want onze viervoeters slapen 12 tot 14 uur per dag. Een hondenmand en bench moeten dus op een knusse, tochtvrije plek geplaatst worden waar niet al te veel verstoringen zijn. Maar als het herfst wordt, dan kan het geen kwaad een beetje te herschikken. Als de mand in een donkere hoek staat, ver weg van een raam, dan kun je overwegen de mand ergens te plaatsen waar natuurlijk licht binnenkomt.

Hoe verder?

Elke gedragsverandering kan reden tot zorg zijn. Hoewel een winterdepressie niet ongewoon is bij huisdieren, moet je eerst kijken of er wat grote veranderingen zijn geweest. Misschien zijn jullie verhuisd, of heb je een nieuwe baan, waardoor je minder tijd met de hond kunt doorbrengen. Als je het niet kunt toeschrijven aan grote veranderingen, dan kan een bezoek aan de dierenarts ook lichamelijke oorzaken uitsluiten.

Als de dierenarts jouw hond gediagnosticeerd met winterdepressie, dan zal er waarschijnlijk ook worden voorgesteld om nieuwe manieren te verzinnen om de hond te stimuleren, of om supplementen te geven aan de hond.

Omlet en jouw hond

Omlets producten voor honden zijn ontworpen voor ieder seizoen. Van knusse hondenmanden en luxe hondendekens tot koelmatten voor honden en speelgoed. De producten van Omlet zijn zo ontworpen zodat jij en de hond gelukkig kunnen zijn – wat het weer ook is.

Jack Russel Terriër loungend op zijn Omlet hondennest in de print Honeycomb Pollen.

*Seasonal affective disorder: MedlinePlus Genetics

**Seasonal Affective Disorder (SAD) in Pets | Can Pets Suffer From Seasonal Affective Disorder? | PetMD

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *