Omlet blog

Hoeveel beweging hebben cavia’s nodig

Cavia verkent de Zippi vides voor cavia's

Cavia’s zijn misschien niet gemaakt om marathons te lopen, maar ook zij vinden het fijn om hun pootjes te trainen. Als ze voldoende ruimte tot hun beschikking hebben zullen ze geen extra ‘exercise equipment’ nodig hebben, en een loopwiel zoals voor een hamster is dan ook niet nodig (en kan zelfs gevaarlijk zijn voor cavia’s). Wat ze wel nodig hebben is een hok dat rechtstreeks toegang geeft tot een ren – en, idealiter, ook een aantal extra tunnels – om ze voldoende ruimte te geven om te bewegen.

Beweging voor cavia’s heeft alles te maken met ontdekken en interactie. Cavia’s zijn zeer sociale dieren, die graag een groep rondscharrelen in hun ren of zelf op ontdekking uitgaan. Het zijn ook instinctief nerveuze en alerte dieren, wat als gevolg heeft dat ze erg actief zijn. Bij een onbekend geluid of plotselinge beweging zijn ze geneigd weg te schieten in een bekend hoekje.

Hoeveel ruimte om te bewegen hebben cavia’s nodig?

Het vloeroppervlakte van een hok waarin twee cavia’s wonen moet minimaal 0.75 vierkante meter zijn. Het hok is de plek waar ze het grootste deel van hun tijd door zullen brengen, dus hoe groter het woonoppervlakte, des te beter. Maar de binnenruimte is slechts de helft van het verhaal, daarnaast hebben cavia’s natuurlijk ook een buitenruimte nodig. Het is aanbevolen cavia’s minimaal drie uur per dag de kans te geven om vrij rond te lopen. Hieraan kan makkelijk tegemoet worden gekomen met een hok-ren combinatie, en een alles-in-een combinatie zoals de Eglu Go voor cavia’s.

U kunt een caviaren ook verbinden met een buiten-speelren, door gebruik te maken van oplossingen zoals het Zippi tunnelsysteem voor cavia’s. Deze flexibele systemen maken het mogelijk een eenvoudige A naar B tunnel op te zetten, of een volledig gangenstelsel. De tunnels kunnen worden aangevuld met leuke accessoires, zoals uitkijkposten en voerstations.

Voor een koppel cavia’s biedt een ren van één of twee vierkante meter voldoende ruimte. Geeft u uw dieren meer ruimte dan dit, dan zullen ze het alleen volledig benutten als het voldoende tunnels en schuilplekken bevat – cavia’s zijn niet graag ver uit de buurt van de plek waar ze weten dat het veilig is en zullen dus niet ver afdwalen in een grote tuin. Wat u wel voor uw cavia’s kunt doen, is een parcours maken bestaande uit tunnels, waar ze eindeloos in kunnen spelen en bewegen.

Cavia’s aanmoedigen om te bewegen

Cavia’s zullen meer rondrennen en plezier hebben als ze maatjes hebben om dit samen mee te doen. Het eerste wat u dus moet doen, is ze ten minste één maatje te geven. In het wild leven cavia’s in groepen van zeker tien dieren, maar wanneer ze in een tuin worden gehouden is het altijd van belang dat het aantal cavia’s is gebaseerd op het formaat van het hok en de ren. Zorg er ook voor dat u de combinatie goed samenstelt, aangezien een mannetje en vrouwtje zich tot elkaar aangetrokken zullen voelen, wat uiteraard gevolgen heeft voor het aantal te voeden monden en de benodigde ruimte.

Een groep bestaande uit mannetjes (beren) of een groep bestaande uit vrouwtjes (zeugen) is daarom het beste. Een gecastreerd mannetje zal zich moeiteloos mengen met een groep dames, en mochten er onenigheden binnen de groep ontstaan dat leidt dit zelden tot verwondingen.

Bij het maken van een setup voor uw cavia’s zijn schuilplekken een belangrijk onderdeel. Als cavia’s buiten zijn zullen ze altijd in de gaten houden waar ze zich kunnen verschuilen, en een sprintje naar een veilige plek is waarschijnlijk de meest inspannende vorm van beweging die ze krijgen.

U kunt uw dieren aanmoedigen hun pootjes te strekken en op ontdekking uit te gaan door hun ren te vullen met interessante objecten zoals hooiballen, speeltjes gevuld met snacks, knabbels, tunnels en een simpele schuilplek in de vorm van terracotta grotten en iglo’s. Ook zullen cavia’s graag spelen met keukenrollen en kartonnen dozen, zeker als deze zijn gevuld met hooi en groentesnacks.

Eén van de dingen die cavia’s hun unieke karakter geeft, is hun aandoenlijke combinatie van nieuwsgierigheid en zenuwachtigheid. Ze volgen hun neus, gaan op ontdekking uit en schieten vervolgens terug naar een veilige plek vergezeld door een luid whiep whiep geluid. Deze combinatie van spelen en vluchten zorgt ervoor dat ze moeiteloos voldoende beweging krijgen – alles wat u hoeft te doen is ze de juiste instrumenten geven.

Cavia beweegt door Omlet speeltunnel voor cavia's met Zippi schuilhuisje voor cavia's

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *