Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Omlet blog

Welke ziektes kunnen hamsters krijgen en hoe kunnen ze worden behandeld

Foto’s door Frenjamin Benklin via Unsplash

Door regelmatig te controleren of uw hamster gezond is, kunt u gezondheidsproblemen opsporen voordat ze te ernstig worden. Door te kijken kunt u controleren of een hamster wondjes heeft of mank loopt, of misschien problemen heeft met zijn ogen, oren, tanden of nagels. Ook andere problemen kunnen door te kijken worden vastgesteld, zoals te waterige ontlasting of bloed bij de urine. Ook elke keer dat u uw hamster in handen heeft kunt u controleren of u bijvoorbeeld op een vreemde plek een knobbeltje voelt.

Gelukkig zijn hamsters over het algemeen gezonde diertjes. Toch is het belangrijk om op uw hoede te zijn voor problemen.

Abscessen

Hamsters kunnen een infectie ontwikkelen als ze zich ergens aan gesneden hebben, wat kan leiden tot een abscess. Een hamster die bijvoorbeeld voortdurend aan de spijlen van de kooi knaagt, kan een abscess in zijn mond ontwikkelen.

?

Abscesses moeten door een dierenarts worden behandeld.

Verkoudheid

Hamsters kunnen verkouden worden en kunnen dezelfde verkoudheidsvirussen oplopen als mensen. Dit is een ziekte die u misschien eerst zult horen en dan pas zien. Hamsters krijgen bij een verkoudheid vaak last van een piepende ademhaling, niezen en een loopneus.

?

Verkoudheden gaan meestal snel voorbij. Toch is het verstandig om met uw hamster naar de huisarts te gaan omdat de symptomen verband kunnen houden met een luchtweginfectie of allergie.

Snijwondjes

Kleine snijwonden kunnen worden schoongemaakt met een doek met lauwwarm water. In dit geval is het met name belangrijk te achterhalen waaraan uw hamster zich heeft bezeerd om de kans op herhaling te voorkomen. Heeft u meerdere hamsters, dan kan de verwonding het gevolg zijn van vechten, of misschien is uw hamster ergens van af gevallen.

?

Is de snijwond serieus, of gaat het gepaard met mank lopen, ga dan met uw huisdier naar de dierenarts voor onderzoek.

Oorproblemen

Oorinfecties kunnen ertoe leiden dat een hamster doelloos in rondjes gaat rennen. Deze aandoening ziet er erg vervelend uit maar is bij de juiste behandeling zelden fataal.

?

Een dierenarts kan een medicijn voorschrijven om de oorinfectie te bestrijden. Ook kan een dierenarts controleren of er spake is van een serieuzer probleem in de hersenen.

Droge oortjes komen veel voor bij hamsters. De symptomen zijn een schilferige huid en veelvuldig krabben.

?

Door wat vaseline op de droge huid te smeren kan dit probleem worden verholpen.

Oogproblemen

Problemen met de oogleden, uitpuilende ogen, traanogen of vieze ogen kunnen allemaal duiden op gezondheidsproblemen. De oorzaak kan verschillen.

?

Een dierenarts kan u meer vertellen over het type oogprobleem, de oorzaak en de behandeling ervan. Als een van de oogjes dicht zit, dan kan het helpen om het schoon te deppen met warm water. Dit is een vrij veelvoorkomend probleem bij oudere hamsters. 

Knobbeltjes

Terwijl u uw hamster in handen heeft kunt u voorzichtig controleren of u misschien knobbeltjes voelt. Vaak zal dit niet kwaadaardig zijn, maar er kan ook iets ernstigs aan de hand zijn.

?

Ga met uw hamster naar de dierenarts als u knobbeltjes voelt.

Schurft

Deze huidaandoening wordt veroorzaakt door mijten die zich in de huid nestelen. Droge huid, schilfers en een slechte vacht kunnen duiden op een besmetting.

?

De dierenarts kan een behandeling voorschrijven tegen mijten en andere parasieten. Ook in dierenwinkels zijn middeltjes te krijgen.

Beroertes

Als u ziet dat uw hamster niet stabiel op zijn pootjes staat en voortdurend struikelt, dan kan dit komen door een verwonding aan een poot. Het kan echter ook het gevolg zijn van een beroerte. In dit geval zal een hamster ook een wiegende beweging maken, zelfs als het dier rust.

?

Een beroerte kan niet worden behandeld, al is het meestal mild. Wat u voor uw hamster kunt doen is het hem zo aangenaam mogelijk maken, voldoende water en eten geven en obstakels zoals loopwielen uit de kooi verwijderen. 

Tandproblemen

Een plotseling gebrek aan eetlust bij een hamster kan duiden op tandproblemen of andere orale problemen. Beschadigde of te lang gegroeide tanden kunnen ervoor zorgen dat een hamster niet goed kan eten. Kijk goed naar uw hamster en het zal snel duidelijk zijn of uw huisdier een probleem heeft met zijn tanden.

?

De tanden van de hamster moeten door een dierenarts worden behandeld zodat het dier weer goed kan eten.

Problemen aan de urinewegen

Als u bloed aantreft in het nestmateriaal van uw hamster, dan kan dit komen door een verwonding, een abscess dat is opengebarsten of een infectie in de urinewegen. Onderzoek naar het nestmateriaal van uw hamster kan uitwijzen of het veroorzaakt wordt door het laatstgenoemde. Een verandering van de kleur van de urine, of juist een gebrek aan urine, kan duiden op een gezondheidsprobleem.

?

Onderzoek uw huisdier: is er sprake van een opgeblazen buikje, dan kan dit duiden op blaasstenen, die de urinewegen blokkeren en bloed in de urine kunnen veroorzaken. Een bezoek aan de dierenarts is essentieel, aangezien deze aandoening pijnlijk is en uw huisdier fataal kan worden.

Wet Tail

Wet tail (ook natstaart genoemd) is een vervelende vorm van een bacteriële diaree en kan bij hamsters leiden tot een snelle dood. Een teken van deze ziekte is een natte, met uitwerpselen bevuilde vacht rond de staart.

?

Isoleer uw huisdier en geef het dier voldoende water (diaree zal uw hamster uitdrogen) en breng het dier naar de dierenart. Antibiotica kan in dit geval soms het leven van een hamster redden.

This entry was posted in Hamsters


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *