Omlet blog

Welke ziektes kunnen hamsters krijgen en hoe kunnen ze worden behandeld?

Hamster steekt zijn hoofd uit de buis in de Qute hamsterkooi van Omlet

Als je net een nieuwe hamster hebt, of overweegt een hamster aan je gezin toe te voegen, dan kun je je afvragen welke ziektes hamsters kunnen krijgen en hoe deze behandeld kunnen worden. Gelukkig zijn hamsters actieve dieren met een grote eetlust, waardoor je het vaak direct kunt opmerken wanneer ze zich niet goed voelen. We hebben de meest voorkomende kwaaltjes bij hamsters voor je op een rij gezet, en wat je eraan kunt doen als je merkt dat je kleine vriend zich niet goed voelt.

Hoe gezond zijn hamsters?

Hamsters zijn over het algemeen gezonde dieren die een gelukkig, maar relatief kort leven leiden. Afhankelijk van de hamstersoort die je hebt, is de levensverwachting ongeveer 2 tot 4 jaar. Maar soms kun je zien dat de hamster zich niet helemaal gedraagt zoals normaal, of duidelijke signalen van ziekte vertoont. Het is belangrijk om de hamster regelmatig een gezondheidscheck te geven om kwaaltjes zo snel mogelijk op te sporen.

Door de hamster dagelijks te checken, kun je zien of er iets mis is met de vacht, tanden, ogen of pootjes, en gedragsveranderingen opmerken. Het is ook een goed idee om je hamster zodra je hem krijgt in te schrijven bij een dierenarts die veel van hamsters weet. Zo weten jullie allebei wat zijn algehele gezondheidsniveau is. Als je merkt dat er iets mis is met je hamster, kan een telefoontje of bezoekje naar de dierenarts je misschien een beetje geruststellen.

De meest voorkomende ziektes bij hamsters

Dit is geen uitputtende lijst, maar de volgende ziektes en kwalen komen het meeste voor bij hamsters. Door de signalen en symptomen snel te herkennen, kun je bepalen welke actie je moet ondernemen.

Abcessen

Hamsters kunnen een infectie ontwikkelen als ze zich ergens aan snijden of prikken en dat kan leiden tot een abces. Een hamster die aan de spijlen van zijn kooi knaagt, kan bijvoorbeeld een abces in zijn mond ontwikkelen. Als hamsters een kooi-maatje hebben, dan kunnen ze ook een abces op de zijkant van hun benen ontwikkelen door het spelen of vechten met elkaar.

Denk eraan: alle abcessen moeten door de dierenarts behandeld worden. Probeer dus niet om zelf een abces te laten leeglopen.

Verkoudheid

Je kunt een hamster aansteken met jouw verkoudheid. Dezelfde virussen die een normale verkoudheid veroorzaken in mensen, kunnen namelijk overgedragen worden op hamsters. Signalen en symptomen van een verkoudheid bij hamsters zijn gelijk aan die van een verkoudheid bij mensen:

 • Waterige oogjes
 • Loopneus
 • Hoesten
 • Piepende adem
 • Niezen
 • Slaperigheid / loomheid

Het kan ook lijken alsof de vacht van de hamster nattig is, omdat ze hun neusje eraan afvegen.

Behandeling voor verkoudheid bij hamsters:

 • Houd hun nestmateriaal fris en gebruik stofvrij materiaal
 • Bied genoeg toegang tot water en voedsel
 • Doe wat koude lever olie over hun voeding

Verkoudheden verdwijnen meestal snel uit zichzelf, maar als de hamster stopt met eten en drinken dan is het verstandig om naar de dierenarts te gaan om hem te laten controleren op een secundaire infectie. Probeer de hamster niet op te pakken als je verkouden bent, zodat je het risico op besmetting vermijdt.

Snijwondjes

Schaaf- en snijwondjes komen veel voor bij hamsters die samenleven. Een vechtpartij, ruw spel of een poging om de hiërarchie te veranderen kunnen allemaal resulteren in snijwondjes. Als je geen veilige hamsterkooihebt, dan kun je ook snijwondjes zien als de hamster alleen leeft. Dat komt meestal door zwak of verbogen staaldraad, slecht gemonteerde buizen, of scherpe plastic randjes.

Wonden kunnen schoongemaakt worden met wat warm water en zeep. Maar hamsters zullen hun wondjes ook likken en verzorgen, dus een wond die niet slechts oppervlakkig is, heelt misschien niet goed zonder antibiotica of andere behandelingen van de dierenarts.

Problemen met de oortjes

Een hamster die constant aan zijn oor krabt, gevoelig lijkt rondom zijn hoofdje als hij opgepakt wordt, niet in balans lijkt of in rondjes loopt, heeft misschien een infectie aan het binnenoor. De dierenarts kan antibiotica en ontstekingsremmers voorschrijven om de oor infectie te verhelpen. Hoewel het er naar uit kan zien als je hamster zich zo gedraagt, zijn oor infecties vaak makkelijk te verhelpen.

Ook droge oren zijn een veelvoorkomend probleem. Naast onophoudelijk krabben, kan de huid rondom de oren ook wat schilferig of vlokkerig zijn. Om dit op te lossen kun je een paar dagen lang wat vaseline op de oortjes smeren met een wattenstaafje.

Problemen met de oogjes

Alle zwellingen in of rond de ogen, verkleuring van het oog zelf, of dikke, gekleurde afscheiding vereist een telefoontje naar de dierenarts. Deze klachten zijn niet normaal, en enkele mogelijke oorzaken zijn:

 • Oogtrauma (er heeft iets in het oog geprikt of gesneden)
 • Iets in het oog
 • Problemen met de wangzak
 • Orale abcessen
 • Allergische reacties
 • Tumoren
 • Glaucoom

Als het oog van de hamster vies is en helemaal dicht zit, dan kun je een warm kompres (zacht doekje met warm water) op het oogje leggen en na een paar minuten de korstjes proberen te verwijderen. Forceer het oogje niet open als het kompres eenmaal is verwijderd – de hamster zou in staat moeten zijn om het oogje na enkele minuten zelf te openen.

Knobbeltjes

Het zal helpen om wat bekend te raken met de anatomie van een hamster zodat je afwijkingen kunt opmerken. Sommige knobbeltjes en bobbeltjes zijn normaal (vooral bij mannetjes of vrouwtjes die borstvoeding geven), maar als je de hamster oppakt, merk je een (nieuw) knobbeltje vaak snel op.

Knobbeltjes hoeven geen gevaarlijke oorzaak te hebben, maar je moet ze wel altijd laten checken door de dierenarts. Ze zullen dan waarschijnlijk met een kleine naald een monster nemen van de knobbel. Sommige oorzaken voor knobbeltjes zijn:

 • Lipomen (vetbultjes)
 • Cysten
 • Abcessen
 • Vergrote klieren
 • Tumoren

Schurft

De parasieten die schurft veroorzaken, kunnen niet met het blote oog waargenomen worden, maar ze veroorzaken wel observeerbaar ongemak bij de hamster. Symptomen van schurft bij hamsters zijn, onder andere:

 • Excessief krabben
 • Haarverlies
 • Rode of schilferige plekken op de huid
 • Een vacht die klit

De mijten die schurft veroorzaken zijn door middel van een microscoop te zien, dus de dierenarts zal waarschijnlijk een klein stukje van de ontstoken huid van de hamster wegnemen. Als de hamster schurft heeft, dan heeft hij een bad nodig met een speciale shampoo die voorgeschreven wordt door de dierenarts.

Vlooien of luizen

Deze parasieten kunnen via andere huisdieren op de hamster springen. Het is belangrijk om je honden en katten regelmatig te ontvlooien zodat ook de kleinste dieren in huis geen vlooien krijgen. Dezelfde middelen tegen vlooien zijn voor hamsters niet veilig, dus gebruik deze ook niet zonder instructies van de dierenarts.

Als de hamster veel zichtbare parasieten heeft, dan kun je hem een bad geven met warm water en wat ongeparfumeerd afwasmiddel (droog hem daarna wel goed af, zodat hij het niet koud krijgt). Het schuim zal bestaande parasieten doden, maar voorkomt niet dat er nieuwe parasieten op hem springen. Behandel daarom alle dieren in huis tegen vlooien en luizen, zodat de hamster niet opnieuw besmet raakt.

Beroertes

Omdat de hamster een korte levensduur heeft, wordt hij al snel (en soms heel plotseling) oud. Onderdeel van deze veroudering is de kans op beroertes. Symptomen van een beroerte zijn, onder andere:

 • Slingerend lopen
 • Rondjes lopen
 • Heen en weer bewegen of andere onvrijwillige, repetitieve bewegingen

De meeste beroertes zijn klein en zullen de hamster niet significant aantasten. Maar hoe klein ook, er is geen behandeling of preventieve maatregel tegen beroertes bij hamsters. Als je hamster een beroerte heeft gehad, dan moet zijn leefomgeving misschien aangepast worden, zodat de hamster zich comfortabel blijft voelen. Zorg dat de eet- en drinkbakjes goed gevuld blijven en verwijder obstakels zoals een renwiel of buizen om verwondingen te voorkomen.

Mondproblemen

Als een hamster weinig trek heeft, dan voelt hij zich niet goed. Maar soms kan een gebrek aan eetlust ook wijzen op een oorzaak in de mond zelf. Hamsters zijn knaagdieren en daardoor groeien hun tanden constant. Ze moeten knagen op speeltjes, en kwaliteitsvoer krijgen zodat de tanden gevijld worden. Naast te lange tanden, kunnen er ook andere redenen zijn waarom de hamster ongemak in zijn mond heeft:

 • Ontstoken wangzakken
 • Losse of ontstoken tanden
 • Orale abcessen
 • Verwondingen aan de mond of kaak

Als jouw hamster wat afwachtend is om te gaan eten, maar zich verder normaal gedraagt, dan moet hij bekeken worden door de dierenarts.

Urinewegproblemen

Als je bloed ontdekt in het nestmateriaal dan kan dat zijn omdat de hamster verwond is, er een abces is gesprongen, of omdat hij urinewegproblemen heeft. Als je het materiaal verder onderzoekt, dan kom je erachter of dat laatste het geval is. Een verandering van de kleur van de urine, of weinig urine, wijst ook op gezondheidsproblemen.

Houd de kooi van je hamster schoon zodat hij gezond blijft, maar het materiaal in de kooi geeft je ook veel informatie over zijn gezondheid. De kleur, geur, consistentie en hoeveelheid van de urine in de kooi kunnen problemen met de urinewegen aan het licht brengen. Signalen dat de hamster urinewegproblemen heeft, zijn onder andere:

 • Bloed in de urine
 • Dikke, troebele urine
 • Minder urine
 • Urine met een vreemde geur

Urineweginfecties kunnen al gauw uit de hand lopen, dus laat je hamster nakijken door de dierenarts wanneer je een verandering opmerkt.

Wet tail

‘Wet tail’ (natstaart) is een vervelende vorm van een bacteriële diarree die een natte, met uitwerpselen bevuilde vacht rondom de staart veroorzaakt. Deze ziekte kan fataal aflopen voor hamsters, niet alleen door de infectie zelf, maar ook door de uitdroging die erbij komt kijken.

Bied genoeg water aan tot je bij de dierenarts terecht kunt. Wet tail mag niet thuis worden behandeld; tijd is van essentieel belang om de hamster te redden.

Ziektes bij de hamster voorkomen

De beste manier om ziekte te behandelen is door middel van preventie. Geef je hamster een goede kooi, zoals de Qute Hamsterkooi van Omlet , zodat het reinigen ook snel en gemakkelijk gaat. Dit houdt de hamster schoon en gelukkig. De uitneembare nestlade maakt het neerleggen van schoon nestmateriaal een fluitje van een cent, en de plastic oppervlakken zijn gemakkelijk af te nemen, waardoor bacteriën geen schijn van kans krijgen om zich te vermenigvuldigen.

Als je een sociale hamstersoort hebt, plaats de nieuwe hamsters dan minimaal twee weken in quarantaine voordat je ze introduceert aan de andere hamsters. Geef je hamsters kwaliteitsvoer en verschoon het water dagelijks zodat hun immuunsysteem en spijsvertering optimaal blijven functioneren.

Omlet en de gezondheid van jouw hamster

Bij het ontwerp van onze Qute Hamsterkooi , hebben we zowel mensen als hamsters in onze gedachten gehouden. Ons alles-in-één huis voor hamsters geeft jouw vriend alles wat hij nodig heeft om te floreren, terwijl het jouw veel schoonmaaktijd scheelt. Die tijd kun je weer stoppen om de band tussen jou en je hamster te versterken. En zelfs als je hamster ziek wordt, zal de Qute hem een comfortabel plekje geven, terwijl jij minimale moeite hoeft te stoppen in de schoonmaak. Hierdoor kun jij je richten op de extra zorg en liefde die hij nodig heeft.

Jongen speelt met zijn hamster in de nestlade van de Qute hamsterkooi

This entry was posted in Hamsters


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *