Omlet blog

Welk konijn past het beste bij je?

Bruin konijn stuitert in het Omlet Eglu konijnenhok

Konijnen zijn goede gezinsdieren en er zijn veel soorten waar je uit kunt kiezen. Sommige zijn wat makkelijker te verzorgen en dat maakt ze een perfecte keuze voor beginners of kinderen. Andere soorten bieden wat meer uitdaging, maar zullen doorgewinterde eigenaren van konijnen veel plezier geven. Dus welk konijn past het beste bij je? Wij bekijken de beste keuzes.

Kinderen en konijnen

Hoewel ze geschikt zijn voor kinderen, kunnen konijnen voor teleurstelling zorgen als eerste huisdier. Dit komt omdat de meeste konijnen niet graag opgepakt en gedragen worden, en dit kan zelfs voor onopzettelijke verwondingen zorgen bij zowel het kind als bij het konijn, vanwege de krachtige achterpoten en de scherpe klauwen. Maar dit betekent niet dat konijnen en kinderen niet samengaan.

Omdat konijnen een geduldige en getrainde hand nodig hebben, kunnen ze het best verzorgd worden door ouders of oudere broers en zussen. Jonge kinderen kunnen erbij zitten, het konijn aaien, helpen met voeren en het konijn observeren. Dit maakt konijnen geschikt voor kinderen van alle leeftijden.

De 5 beste konijnensoorten om te hebben

We willen geen lievelingetjes kiezen, maar er zijn een aantal konijnensoorten die een ideale keuze zijn voor beginnende eigenaren. Hun karakter, de verzorging van de vacht en de huisvestingsvereisten maken deze rassen een goede optie voor gezinnen.

Mini Lops

Grote hangoren, maar met een compact postuur: Mini Lops zijn favoriet bij mensen die als eerst een konijn nemen, en ze zijn goed met kinderen. Mini Lops hebben een halflange vacht die niet veel verzorging nodig heeft en wegen tussen de 2 en 3 kilo. Ze zijn makkelijk te trainen en erg sociaal voor zowel andere konijnen als mensen.

Nederlandse hangoordwerg

Net als zijn neven en nichten, heeft de Nederlandse hangoordwerg hangoren en een klein lichaam. Het gezicht is wat platter dan dat van de Mini Lop en de oren zijn korter en ronder. De Nederlandse Hangoordwerg weegt gemiddeld 2 kilo of minder, maar heeft veel energie. Ze zijn sociaal en vinden het leuk om met mensen en andere konijnen om te gaan, maar ze hebben wel ruimte nodig om te kunnen bewegen. Vanwege hun hoge energieniveau, vinden deze konijnen het leuker om met de eigenaar te spelen, dan om rondgedragen te worden. Maar knuffelen vinden ze af en toe ook fijn.

Leeuwenkop

Zoals de naam al aangeeft, heeft de Leeuwenkop lange plukken haar rondom het hoofd die een beetje lijken op de manen van een leeuw. Hoewel dit extra haar geborsteld moet worden, is een volwassen Leeuwenkop tussen de 1 en anderhalve kilo, waardoor ze goed op te pakken zijn. Sterker nog: De Leeuwenkop staat erom bekend een ‘schootkonijn’ te zijn dat het leuk vindt om opgepakt en vastgehouden te worden. De lieve, relaxte persoonlijkheid van de Leeuwenkop maakt hem een favoriet voor gezinnen.

Ruskonijn

Ruskonijnen hebben een opvallend uiterlijk met hun witte lichaam, zwarte plekken en roze ogen. Ze zijn volgroeid tussen de 1.3 en 2.2 kilo en hebben kort haar dat makkelijk te verzorgen is. Ruskonijnen staan bekend om hun kalme en geduldige karakter. Ze vinden het niet erg om opgepakt te worden en zijn een van de oudst gedomesticeerde konijnenrassen, hierdoor zijn ze gewend aan interactie met mensen. Ruskonijnen zijn makkelijk om te trainen en te verzorgen.

Japanner

Een middelgroot konijnenras dat zo’n 4 kilo weegt: de Japanner is prachtig om te zien en erg nieuwsgierig en spontaan. Ze vinden het leuk om trucjes te leren en reageren als de eigenaar ze beloont. Japanners moeten genoeg ruimte hebben om hun energie kwijt te kunnen en ze zijn dol op interactie met mensen. Hun grootte maakt ze wat lastiger voor kinderen, maar het verlangen om te pleasen maakt het makkelijk ze te trainen, te laten reageren op hun naam, en aaien en vasthouden toe te laten.

Basisverzorging voor konijnen

Welk ras je ook kiest: alle konijnen hebben dezelfde basisbehoeften. Voordat je een konijn mee naar huis neemt, heb je de volgende dingen nodig:

Alle konijnen leven op als ze genoeg ruimte hebben om te spelen en ontdekken. De toevoeging van Zippi Konijentunnels en Zippi speelrennen verbreedt het territorium van jouw konijnen en bevordert het natuurlijke gedrag om te graven, rennen en spelen.

Konijnen hebben maatjes nodig

Naast hun huisvesting, hebben konijnen gezelschap nodig. Twee gecastreerde mannetjes, een gecastreerde man met een vrouwtje, of twee vrouwtjes zijn een goede combinatie. Hoe jonger het konijn, hoe makkelijker het voor hem of haar is om een band op te bouwen met een ander konijn. Het is ook mogelijk om twee volwassen konijnen aan elkaar te introduceren en hen een blijvende band te laten opbouwen. Konijnen zijn sociaal en de interacties onderling zijn niet van invloed op de band die ze hebben met hun mens.

Overweeg als je begint een paartje konijnen te adopteren, of twee jonge konijnen. Een eenzaam konijn kan depressief raken en zich daardoor af gaan reageren, dus geef je konijn een maatje om ook jullie band beter te kunnen opbouwen.

Omlet en jouw konijnen

Bij onze ontwerpen staat het opbouwen van een band tussen jou en de konijnen voorop. Ons Eglu Go Konijnenhok heeft alles wat jij en de konijnen nodig hebben om ze veilig en gelukkig te houden, terwijl onze lijn met Zippi konijnentunnels en Zippi speelrennen voor konijnen je in staat stelt om de konijnen te bekijken en ermee te spelen in een omgeving die de natuur nabootst. Op deze manier wordt jullie relatie net zo uniek als hun individuele persoonlijkheid.

Twee konijnen springen op de Omlet Zippi vides

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *