Omlet blog

Welke konijnen passen het beste bij me?

Konijnen zijn leuke huisdieren voor gezinnen, en er zijn allerlei rassen om uit te kiezen. Sommige rassen zijn geschikt voor mensen die voor het eerst voor konijnen zorgen, terwijl andere om wat meer ervaring vragen. De konijnen die in deze blog worden genoemd, zijn konijnen die geschikt zijn voor gezinnen of mensen die nog nooit eerder voor konijnen hebben gezorgd.

Er is echter één gouden regel die geldt voor alle konijnen – deze dieren zijn niet geschikt voor jonge kinderen. De meeste konijnen vinden het niet fijn om voortdurend te worden opgetild, ze zijn van nature nerveus en moeten op een voorzichtige maar zelfverzekerde manier worden behandeld.

Zolang u ze met zorg behandelt en ze voldoende ruimte geeft om in rond rennen, dan zullen de volgende zeven veelvoorkomende konijnenrassen snel geliefde gezinsdieren zijn.

Hollander

Dwerghangoor

Engelse vlinder

Hollanders

Als deze konijnen niet in er eerste paar maanden van hun leven wennen aan mensen, dan kunnen hollanders erg ‘springerig’ worden, en kunnen ze bijten en krabben. Als u uw konijnen in een dierenwinkel koopt is het daarom belangrijk te vragen hoe oud het konijnen is. Het kan lastig zijn een dier ouder dan twaalf weken handtam te maken.

Dit houdt verband met de algemene opmerking – de meeste konijnen vinden het niet prettig om te worden opgetild. Bent u echter van plan uw dieren alleen maar in een ren te laten zonder dat ze steeds worden opgetild, dan is dit geen probleem.

Dwerghangoor

Omdat ze zo klein zijn, zijn deze konijnen een populair cadeau voor kinderen. Maar klein betekent niet makkelijker om in handen te hebben of makkelijker om te verzorgen – dit geldt voor konijnen en alle andere huisdieren. Dwergkonijnen zijn wel geschikt voor kinderen die kunnen leren hoe ze een konijn moeten vasthouden, en die het leuk vinden om de vacht van hun huisdieren regelmatig te verzorgen om te voorkomen dat hun lange vacht gaat klitten. Maar ze zijn niet geschikt voor kleine kinderen.

Engelse vlinder

De engelse vlinder is een wit konijnen met herkenbare dalmatiër-achtige vlekken. Het zijn rustige konijnen die graag in het gezelschap van mensen zijn als ze vanaf jonge leeftijd geregeld worden aangehaald. Kinderen dienen wel in de gaten te worden gehouden als ze met hun dieren spelen, omdat zelfs een relaxed ras als de engelse vlinder schichtig kan worden als het te rumoerig om ze heen is of wanneer ze niet op de juiste manier worden behandeld.

Vlaamse reus

Kleurdwerg

Rex

Vlaamse reus

Eén van de fijne eigenschappen van de vlaamse reus – en hij doet zijn naam wat formaat betreft eer aan – is het gemoedelijke karakter van deze dieren. Als ze dit van jongs af aan leren, dan kunt u ze gebruik laten maken van een ‘konijnen’bak om hun behoefte in te doen, zodat ze zoals een hond of kat in huis kunnen leven. Toch moeten ook deze konijnen uiteraard met respect en op de juiste manier worden behandeld, om te voorkomen dat ze in paniek raken en hun grote tanden gebruiken.

Kleurdwerg

De kleurdwerg is een steeds populairder wordend ras, en dit heeft voornamelijk te maken met het super schattige uiterlijk van deze konijnen. Hoe oud ze ook zijn, ze zien er altijd uit als een baby. Hierdoor worden ze vaak voor kinderen gekocht, maar dit kan leiden tot nerveuze en schichtige dieren die zich nooit helemaal op hun gemak voelen. Deze konijnen zijn van nature namelijk timide,en onbedoeld ruwe, enthousiaste handen en lawaai kunnen van deze dieren ongelukkige en nerveuze zieltjes maken.

De kleurdwerg is een intelligent ras, dat goed reageert op een voorzichtige aanpak. Het is daarom belangrijk dat kinderen voorzichtig met deze dieren omgaan, en dat er hier een volwassene bij aanwezig is. Geduld zal uiteindelijk lonen, omdat dit slimme kleine konijn zindelijk kan worden gemaakt en zelfs een aantal eenvoudige commando’s kan leren.

Rex 

Er zijn verschillende soorten rex konijnen, allemaal met een genetische eigenschap die ervoor zorgt dat hun korte haren recht omhoog staan in plaats van glad langs hun lichaam. Dit maakt ze erg aaibaar en gelukkig vinden rex konijnen die niet erg. Dankzij hun rustige karakter zijn dit populaire dieren voor gezinnen, hoewel nogmaals moet worden benadrukt dat er toezicht moet worden gehouden op jonge kinderen als ze met hun konijnen spelen.

De voornaamste boodschap is dat konijnen niet de makkelijkste dieren zijn om voor te zorgen, maar dat wanneer ze met geduld en op de juiste manier worden behandeld ze zeer gehecht kunnen raken aan mensen. Ook is het belangrijk om te weten dat konijnen, in tegenstelling tot hamsters en gerbils, een leeftijd van acht tot veertien jaar kunnen bereiken, waardoor ze een lange termijn verantwoordelijkheid zijn.

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *