Omlet blog

Kunnen konijnen en mensen beste vrienden worden?

We weten allemaal dat honden al vele eeuwen de beste vrienden van mensen zijn. Maar heeft u ooit gedacht over vriendschap met een konijn? Konijnen zijn net als honden zeer sociale dieren. Dit betekent dat ze behoefte hebben aan gezelschap van anderen, of dit nu van hun soortgenootjes is of ons gezelschap. Er zijn zelfs aanwijzingen dat konijnen die een band met hun baasje hebben, een langer en gelukkiger leven leiden. Deze donzige wezentjes die zoveel liefde hebben om te geven, zijn dan ook geliefde huisdieren. Maar is het mogelijk om beste vriendjes te worden met een konijn?

Zwart-wit konijn dat eet uit een Caddi snackhouder voor konijnen

Waarom zou ik konijnen nemen?

In de eerste plaats zijn konijnen erg lieve huisdieren die hun baasjes op verschillende manieren genegenheid tonen. U kunt er dus zeker van zijn dat u in een mum van tijd op weg bent om beste vrienden te worden met uw konijnen. Als u voor het eerst konijnen neemt, zult u al snel de specifieke lichaamstaal van uw konijnen leren kennen. Over het algemeen zal een konijn dat van zijn baasje houdt dit laten merken door een spinnend geluid te maken, rond uw voeten te rennen of u zelfs te wassen.

Afgezien van hoe onweerstaanbaar schattig deze dieren zijn, zullen ze ook voor veel vermaak zorgen. Om ervoor te zorgen dat uw konijnen uw nieuwe beste vrienden worden, hebben ze veel speeltijd samen met u nodig. Konijnen spelen graag met konijnenspeelgoed. Dit zorgt er niet alleen voor dat ze actief blijven, het biedt ook de nodige mentale uitdaging. En na een dag spelen, kunt u uw konijnen verwennen met een wat konijnensnoepjes – perfect voor het opbouwen van een band.

Konijnen zijn ook een geschikte keuze voor mensen die graag een huisdier willen, maar misschien nog niet klaar zijn om een kat of hond te nemen, die wat meer tijd nodig hebben om uitgelaten en getraind te worden. Uiteraard hebben ook konijnen de volledige toewijding van hun baasje nodig.

Dingen om bij stil te staan voordat u konijnen neemt

Zoals geldt voor het aangaan van de verantwoordelijkheid voor elk huisdier, zult u ook na moeten gaan of konijnen bij uw levensstijl passen. Konijnen hebben misschien niet zoveel tijd of training nodig als een hond, ze hebben wel behoefte aan voldoende gezelschap en afleiding om een gelukkig leven te leiden.

Iets om bij stil te staan voordat u konijnen neemt, is de dynamiek van uw gezin. Hoewel konijnen vaak worden gezien als ‘startdieren’, zijn ze niet altijd geschikt voor jonge kinderen. Dit komt voornamelijk omdat veel konijnen van nature vrij nerveus zijn en het niet altijd fijn vinden  om te worden opgepakt. Als een konijn toch moet worden opgepakt, dan moet dit voorzichtig gebeuren, iets wat nu eenmaal meestal niet samengaat met jonge kinderen. Toch zijn er bepaalde konijnenrassen waarvan bekend is dat ze over het algemeen goed overweg kunnen met jongere leden van het gezin. Franse hangoorkonijnen houden bijvoorbeeld van gezelschap en vinden het niet erg om aangeraakt te worden.

Kunnen konijnen beste vrienden worden met andere huisdieren?

Heeft u nog andere huisdieren, ga dan na of deze dieren samengaan met konijnen. Gelukkig kunnen veel andere favoriete huisdieren goed samen met konijnen. Dit wil echter niet zeggen dat u uw huisdieren samen in één ruimte kunt laten zonder hier toezicht op te houden. Als u uw nieuwe konijnen krijgt is het het beste om ze geleidelijk kennis te laten maken met uw andere dieren in een neurale ruimte, met een tussenschot zoals een bench of hekje.

Laat u uw konijn kennismaken met uw hond, houd uw hond dan aan de lijn. Of u uw konijn nu kennis laat maken met een kat, hond of kip, houd in deze fase altijd toezicht op uw dieren om hun interactie goed in de gaten te kunnen houden. Let erop of uw konijn of uw andere huisdier zich agressief gedraagt of bang lijkt. In onze vorige blog kunt u meer lezen over het samen houden van konijnen en kippen. Konijnen gaan trouwens niet samen met andere kleine dieren zoals ratten of cavia’s.

Vrouw duwt kruiwagen en kijkt naar haar konijnen in het Eglu Go konijnenhok met ren

Wat is een goede plek om konijnen te kopen?

Zoals dat voor het kopen van elk dier geldt, is het belangrijk dat konijnen worden gekocht bij een gerenommeerde fokker of opvangcentrum. Neem de tijd om dit uit te zoeken. Sommige konijnenrassen zijn meer geschikt voor mensen die al wat ervaring hebben.

Vanwege de misvatting dat konijnen ‘gemakkelijke huisdieren’ zijn, zitten er veel konijnen in opvangcentra of asiels. Het Knaagspoor is zo’n een organisatie die konijnen opvangt. Zij vangen konijnen – en knaagdieren – op om ze de verzorging en aandacht te geven die ze nodig hebben, tot ze een nieuw baasje vinden. Bezoek de website www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/ knaagspoor voor meer informatie.

Twijfelt u welk konijnenras het beste bij u past, neem dan een kijkje in onze a-z konijnenrassen-gids. Heeft u een selectie van uw favorieten gemaakt, dan kunt u ook onze blog lezen Een konijnenras kiezen dat bij u past om de perfecte match en nieuwe beste vriend te vinden! Dus, kunnen uw konijnen uw nieuwe beste vrienden worden?

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *