Omlet blog

9 tips om uw huisdier een fijne kerstvakantie te geven

Eglu go up Christmas fairy lights evening

Vakantie is een uitgelezen moment om quality time door te brengen met familie en vrienden – en dat geldt ook voor huisdieren! Het is wel belangrijk te onthouden dat wat mensen leuk vinden om te doen met Kerst en Nieuwjaar, wellicht minder leuk is voor uw huisdier.

Met de nodige zorg en aandacht kunt u ervoor zorgen dat de vakantie ook aangenaam is voor uw huisdieren. We hebben negen tips op een rijtje gezet voor het tevreden houden van huisdieren tijdens de Kerstdagen.

Niet teveel lawaai

Kerst en Nieuwjaar gaan gepaard met lawaai, mensen, muziek en spelletjes die allemaal bijdragen aan (wat uw huisdieren betreft) geluidsoverlast. Katten en honden zullen misschien een rustige plekje zoeken, en honden zullen het misschien zelfs prima naar hun zin hebben tussen het feestgedruis. Dieren die in een kooi worden gehouden zoals grasparkieten, vinken, papegaaien en kleine zoogdieren kunnen echter niet zo makkelijk aan het lawaai ontsnappen.

Indien mogelijk is het daarom het beste om kooien op een rustiger plek in huis neer te zetten. Als de kooi niet kan worden verplaatst – als deze bijvoorbeeld is ingebouwd of gewoon te groot is om te verplaatsen – dat zal daar rekening mee moeten worden gehouden om ervoor te zorgen dat het geluid uw huisdier niet teveel wordt.

Niet teveel beloningen

Kerst gaat gepaard met veel eten. Uw hond zal waarschijnlijk de hele dag door met plezier de restjes en snacks eten die hij of zij krijgt aangeboden, maar het is toch belangrijk dit in de hand te houden. Ook tijdens Kerst kunt u uw hond het beste behandelen zoals op elke andere dag, misschien met een kleine beloning zoals wat kalkoenvel tijdens het avondeten.

Hetzelfde geldt voor andere huisdieren. Ook is het belangrijk dat iedereen op de hoogte is van de regels hieromtrent.

Een gast met goede bedoelingen zou bijvoorbeeld uw hamster willen verwennen met een stukje pretzel en gezouten pinda’s, of stukjes kersttaart willen geven aan de huisdieren. Deze snacks voor mensen zijn niet goed voor huisdieren en sommige etenswaren kunnen zelfs giftig zijn. Honden mogen bijvoorbeeld nooit chocolade en rozijnen eten.

De regel die gehandhaafd dient te worden is duidelijk en bekend bij iedereen die ooit een dierentuin heeft bezocht – Verboden de dieren te voeren!

Een routine aanhouden

Tijdens de feestdagen raakt een routine vaak op de achtergrond. U zult waarschijnlijk laat gaan slapen, laat opstaan en druk bezig zijn met kinderen en gasten. Met al die andere dingen die er gaande zijn, bestaat de kans dat u vergeet de voerbak van uw huisdieren bij te vullen, de deur van het kippenhok te sluiten, met de hond te wandelen of wanneer u de kat voor het laatst heeft gezien.

Misschien kan het daarom een goed idee zijn een herinnering toe te voegen aan uw to-do lijst voor Kerst en Nieuwjaar: voer de huisdieren, laat de hond uit, enz. Misschien kunt u iemand anders met de hond laten wandelen, als u het te druk heeft?

Ook is het belangrijk te onthouden dat kooivogels ‘s avonds graag hebben dat het licht uit gaat. Zorg er daarom voor dat Kerst niet ook een late avond wordt voor parkieten, vinken en papegaaien. Als het niet te rumoerig is in de kamer dan kan het afdekken van de kooi voldoende zijn. Anders is het verplaatsen van de vogelkooi het beste.

Beperk stress veroorzaakt door bezoek

Tenzij u een hond heeft die van veel mensen en het ontmoeten van nieuwe mensen houdt, is de kans groot dat uw huisdier tijdens de feestdagen niet zit te wachten op veel aandacht en drukte van bezoek. Aan de spijlen van de kooi zitten en het achtervolgen van huisdieren zijn dingen waarvan jonge bezoekers moeten weten dat dit niet de bedoeling is.

Neem de huisdieren niet mee

Als u met Kerst niet thuis bent, zorg er dan voor dat iemand voor uw dieren zorgt. Katten en honden kunnen bijvoorbeeld naar een pension. Dit moet vaak wel ruim van tevoren worden gereserveerd, aangezien ze het in deze tijd van het jaar druk hebben.

Het enige huisdier dat u met Kerst met u mee zou kunnen nemen, is uw hond – maar wel alleen als uw hond graag van huis is en bij andere mensen in de buurt is (en mogelijk hun huisdieren). Sommige honden vinden het prettiger om bij u te zijn en zien plekken die ze kennen als een tweede thuis, anderen honden kunnen hier juist een klein trauma aan over houden. U bent degene die uw hond het beste kent, dus bedenk goed wat voor uw hond het prettigst is.

Pets at Christmas snug blanket

Houd de temperatuur in de gaten

Als huisdieren in ruimtes weg van het kerstfeest worden gezet of naar buiten worden gelaten, zorg er dan voor dat het niet te koud voor ze is. Zelfs een buitenkat en een hond die graag buiten is hebben een aangename plek nodig in een schuur of een andere beschutte ruimte als ze langere tijd buiten doorbrengen. Voor vogels is het belangrijk dat de kamer waarin u ze neerzet niet te warm of te koud is.

Ruim de rommel op

Kerst brengt dingen met zich mee die gevaarlijk kunnen zijn voor huisdieren, zoals inpakpapier, strikken, lint en kleine stukjes plastic. Om te voorkomen dat deze dingen door uw huisdier worden opgegeten of ze erin verstrikt raken, is het belangrijk om alles op te ruimen zodra de cadeautjes zijn geopend.

Bescherm de kerstboom!

Een kerstboom kan soms een slag krijgen van een kwispelende hondenstaarten, en een avontuurlijke kat kan proberen in de boom te klimmen. Het is daarom beter geen zware versieringen hoog in de kerstboom te hebben, omdat deze gemakkelijk kunnen vallen en breken. Hang breekbare (of waardevolle) items buiten het bereik van kwispelende staarten.

Wees voorzichtig met nieuwe huisdieren

Als een nieuw huisdier als kerstcadeau wordt gegeven, zorg er dan voor dat dit dier van tevoren kennis heeft gemaakt met uw andere vrij rondlopende huisdieren. Dit voorkomt mogelijke confrontaties. Zorg er ook voor dat huis veilig is voor huisdieren en dat u alles is huis heeft voor de nieuwkomer.

Ook nieuwe huisdieren kunnen genieten van Kerst en Nieuwjaar, zolang ze de aandacht en zorg krijgen die ze nodig hebben en ze uit situaties worden gehouden waarin ze zich niet op hun gemak zouden kunnen voelen. Door deze basistips te volgen zullen u en uw dieren vast en zeker een fijne kerstvakantie hebben.

 

Foto door Nathan McDine op Unsplash

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *