Omlet blog

Welke kippenrassen kunnen goed samen worden gehouden?

Twee verschillende kippenrassen gebruiken de Omlet vrijstaande zitstok

De meeste kippenhouders kunnen niet genoeg krijgen van een groeiende toom. Eerst waren het er drie, toen vier en inmiddels kan die achtste er ook nog wel bij… Toch? Het idee van een toom beste vriendinnen klinkt leuk, maar kippen leven niet automatisch in perfecte harmonie omdat ze toevallig hetzelfde ras hebben. Sommige kippen kunnen beter met elkaar overweg dan andere,maar welke kippenrassen kunnen echte besties worden?

Normaal kippengedrag

Alle soorten kippenrassen komen van dezelfde voorouder, namelijk het rode Kamhoen, daardoor kunnen de meeste kippen gelukkig goed met elkaar opschieten, ongeacht het specifieke ras. Toch zijn er enkele uitzonderingen op de regel.

Elke nieuwe kip die aan een bestaande toom wordt toegevoegd, moet eerst een week apart gehouden worden van de andere vogels, tot ze aan elkaar gewend zijn. Wanneer ze eenmaal aan elkaar voorgesteld worden, zullen ze hun eigen natuurlijke plek in de pikordekrijgen, en daar kan best een beetje pesten en kibbelen aan vooraf gaan. Dit is heel natuurlijk en heeft niets te maken met onderlinge vijandigheid tussen de verschillende rassen.

Zo af en toe kan het gebeuren dat een kip zonder duidelijke reden uitvalt tegen een andere kip, en soms wordt de zwakkere kip gepikt en lastiggevallen door een wat meer agressieve vogel. Als dit drie dagen na het introduceren van de nieuwe kip nog steeds gebeurt, dan is het beter om de twee vechtertjes even van elkaar te scheiden.

Welke kippenrassen zijn agressief?

Sommige kippenrassen zijn zelfverzekerder en assertiever dan andere, maar dit betekent niet dat ze agressief zijn. Agressie houdt meestal verband met de omgeving – slechte leefomstandigheden – of teveel visuele prikkels. Als het pesten van de nieuweling langer dan een paar dagen aanhoudt, dan houdt dit vaak verband met een ‘ongebruikelijk’ pluimage op de kop van de nieuwe kip. De fraaie verenkroon van rassen zoals de araucana, houdan, kuifhoen en silkie kan voor andere kippen zijn zoals een rode lap voor een stier.

Kippen reageren ook op de grootte van de kammen van andere vogels, en er wordt wel gedacht dat kippen met grotere kammen vaker de pikorde domineren. Een nieuwkomer met een grote kam wordt gezien als een uitdaging. Hoe dit precies zit met kippenrassen met een verenkroon is niet helemaal duidelijk. Een kip met veren op haar kop wordt door de andere hennen mogelijk beschouwd als ofwel een vogel met een zeer grote kam (en is dus een bedreiging) of juist als een vogel zonder kam, waardoor pestgedrag wordt aangewakkerd. Hoe een hen er ook naar kijkt, de gevederde nieuwkomer is blijkbaar altijd een uitdaging voor de dominante vogels binnen de toom.

Kippen met uitbundige veren op hun kop zijn bovendien kwetsbaarder door de veren op hun kop, omdat deze hun zicht beperken waardoor ze een aanval niet altijd zien aankomen. Dit kan leiden tot pikken en verwondingen.

Andere redenen voor pestgedrag

Ook andere soorten ‘afwijkende’ veren kunnen soms een aanleiding tot pesten zijn, zoals de gevederde ‘broek’ van de faverolles. Toch vormt dit meestal geen probleem, en doorgaans kan dit ras goed opschieten met andere kippen.

Soms kunnen ook nieuwkomers zonder ongebruikelijke veren of kammen het slachtoffer worden van pikken als ze van een ander ras zijn dan de rest van de kippentoom. Het pesten lijkt in dit geval het gevolg te zijn van het ‘afwijkende’ uiterlijk van de nieuwe kip. Dit is echter een probleem dat niet veel voorkomt, zeker niet binnen een toom bestaande uit verschillende kippenrassen.

Ontwikkelen kippen onderling een band?

Over het algemeen helpt het mixen van verschillende kippenrassen juist bij de pikorde en het tot stand komen van de onderlinge band, omdat verschillende rassen verschillende karakters hebben. Er is zelfs meer kans op gekibbel binnen een kippentoom bestaande uit één ras.

Het formaat van de hen heeft geen invloed op hoe ze wordt behandeld. Een sierlijke kriel kan prima opschieten met een grote sussex, en een haan zal respect hebben voor al zijn hennen, ongeacht hun ras. Over het algemeen kunnen de vogels het allemaal goed met elkaar vinden.

Er zijn andere praktische overwegingen bij het houden van een gemengde kippentoom. Sommige kippen gedijen goed bij koud weer, terwijl andere er minder goed tegen kunnen. Leeftijd kan ook een probleem zijn, als u het aantal veranderingen binnen uw kippenkoppel wilt beperken. Als uw kippen allemaal ongeveer even lang zullen leven en u ze tegelijkertijd koopt, dan koopt u waarschijnlijk al uw nieuwe kippen in hetzelfde jaar. Dit voorkomt constante nieuwe introducties en de daarbij horende veranderingen binnen de pikorde.

Welke kippenrassen komen het beste overeen?

Sommige rassen zijn van nature vriendelijk, en het is veel minder waarschijnlijk dat deze rassen elkaar zullen pikken en pesten. Rustige ‘achtertuinkippen’ zijn bijvoorbeels australorps, cochins, rhode island reds, silkies, sussex en wyandottes.

Een andere manier om alle vogels tevreden te houden en agressie te vermijden, is door ervoor te zorgen dat uw dieren voldoende ruimte hebben. Hoe meer ruimte u uw kippen geeft, des te kleiner de kans dat ze elkaar zullen gaan pesten, en hoe groter de kans dat uw kippen goed met elkaar overweg zullen komen.

Omlet en jouw toom

Of je nou een toom van tien of twee kippen hebt, Omlet heeft de producten om de behoeften van jouw kippen te vervullen. Houd je kippen mentaal en fysiek gestimuleerd, en laat ze in harmonie leven met ons brede assortiment kippenspeelgoed en accessoires. Je kunt ze makkelijk toevoegen aan jouw kippenhok en kippenren.

Vrouw met verschillende kippenrassen in de Omlet afrastering voor kippen

This entry was posted in Kippen


2 replies on “Welke kippenrassen kunnen goed samen worden gehouden?”

Patrick coppens schreef:

hallo ik heb bruine legkippen 3 jaar oud nu , en de andere kant van de draad 2 bleu de landes kippen , ze zitten nu al 2 jaar gescheiden van elkaar , nooit samen gezeten, mogen deze kippen allemaal samen zijn , of hou ik ze beter appart , bleu de landes zijn wel ietwat schuchter, ik zou de scheidings draad verwijderen

Qwynn schreef:

dit is echt super handig om te weten als je verschillende kippen wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *