Welke kippenrassen kunnen goed samen worden gehouden?
Alle verschillende kippenrassen hebben dezelfde voorouder, namelijk het rode kamhoen, waardoor de meeste kippen met elkaar overweg kunnen, ongeacht het specifieke ras. Toch zijn er enkele uitzonderingen.
Elke nieuwe kip die aan een bestaande toom wordt toegevoegd, moet eerst ongeveer een week apart van de andere vogels worden gehouden totdat ze aan elkaars aanwezigheid zijn gewend. De nieuwe hen zal dan vanzelf haar plaats binnen de pikorde vinden, al kan dit in het begin wat gekibbel met zich meebrengen. Dit is geheel natuurlijk en betekent niet dat verschillende kippenrassen niet overeen komen.
Zo nu en dat kan het gebeuren dat een kip zonder duidelijke reden uitvalt tegen een andere kip, waarbij een zwakkere kip wordt gepikt en lastiggevallen door een agressievere vogel. Als deze situatie meer dan drie dagen aanhoudt nadat de nieuwe kip aan de toom is toegevoegd, zullen de twee vechters tijdelijk van elkaar gescheiden moeten worden.
Welke kippenrassen zijn agressief?
Sommige kippenrassen zijn zelfverzekerder en assertiever dan andere, maar dit betekent niet dat ze agressief zijn. Agressie houdt meestal verband met de omgeving – slechte leefomstandigheden – of teveel visuele prikkels. Als het pesten van de nieuweling langer dan een paar dagen aanhoudt, dan houdt dit vaak verband met een ‘ongebruikelijk’ pluimage op de kop van de nieuwe kip. De fraaie verenkroon van rassen zoals de araucana, houdan, kuifhoen en silkie kan voor andere kippen zijn zoals een rode lap voor een stier.
Kippen reageren ook op de grootte van de kammen van andere vogels, en er wordt wel gedacht dat kippen met grotere kammen vaker de pikorde domineren. Een nieuwkomer met een grote kam wordt gezien als een uitdaging. Hoe dit precies zit met kippenrassen met een verenkroon is niet helemaal duidelijk. Een kip met veren op haar kop wordt door de andere hennen mogelijk beschouwd als ofwel een vogel met een zeer grote kam (en is dus een bedreiging) of juist als een vogel zonder kam, waardoor pestgedrag wordt aangewakkerd. Hoe een hen er ook naar kijkt, de gevederde nieuwkomer is blijkbaar altijd een uitdaging voor de dominante vogels binnen de toom.
Kippen met uitbundige veren op hun kop zijn bovendien kwetsbaarder door de veren op hun kop, omdat deze hun zicht beperken waardoor ze een aanval niet altijd zien aankomen. Dit kan leiden tot pikken en verwondingen.
Andere redenen voor pestgedrag
Ook andere soorten ‘afwijkende’ veren kunnen soms een aanleiding tot pesten zijn, zoals de gevederde ‘broek’ van de faverolles. Toch vormt dit meestal geen probleem, en doorgaans kan dit ras goed opschieten met andere kippen.
Soms kunnen ook nieuwkomers zonder ongebruikelijke veren of kammen het slachtoffer worden van pikken als ze van een ander ras zijn dan de rest van de kippentoom. Het pesten lijkt in dit geval het gevolg te zijn van het ‘afwijkende’ uiterlijk van de nieuwe kip. Dit is echter een probleem dat niet veel voorkomt, zeker niet binnen een toom bestaande uit verschillende kippenrassen.
Ontwikkelen kippen onderling een band?
Over het algemeen helpt het mixen van verschillende kippenrassen juist bij de pikorde en het tot stand komen van de onderlinge band, omdat verschillende rassen verschillende karakters hebben. Er is zelfs meer kans op gekibbel binnen een kippentoom bestaande uit één ras.
Het formaat van de hen heeft geen invloed op hoe ze wordt behandeld. Een sierlijke kriel kan prima opschieten met een grote sussex, en een haan zal respect hebben voor al zijn hennen, ongeacht hun ras. Over het algemeen kunnen de vogels het allemaal goed met elkaar vinden.
Er zijn andere praktische overwegingen bij het houden van een gemengde kippentoom. Sommige kippen gedijen goed bij koud weer, terwijl andere er minder goed tegen kunnen. Leeftijd kan ook een probleem zijn, als u het aantal veranderingen binnen uw kippenkoppel wilt beperken. Als uw kippen allemaal ongeveer even lang zullen leven en u ze tegelijkertijd koopt, dan koopt u waarschijnlijk al uw nieuwe kippen in hetzelfde jaar. Dit voorkomt constante nieuwe introducties en de daarbij horende veranderingen binnen de pikorde.
Welke kippenrassen komen het beste overeen?
Sommige rassen zijn van nature vriendelijk, en het is veel minder waarschijnlijk dat deze rassen elkaar zullen pikken en pesten. Rustige ‘achtertuinkippen’ zijn bijvoorbeels australorps, cochins, rhode island reds, silkies, sussex en wyandottes.
Een andere manier om alle vogels tevreden te houden en agressie te vermijden, is door ervoor te zorgen dat uw dieren voldoende ruimte hebben. Hoe meer ruimte u uw kippen geeft, des te kleiner de kans dat ze elkaar zullen gaan pesten, en hoe groter de kans dat uw kippen goed met elkaar overweg zullen komen.
This entry was posted in Kippen
2 replies on “Welke kippenrassen kunnen goed samen worden gehouden?”
hallo ik heb bruine legkippen 3 jaar oud nu , en de andere kant van de draad 2 bleu de landes kippen , ze zitten nu al 2 jaar gescheiden van elkaar , nooit samen gezeten, mogen deze kippen allemaal samen zijn , of hou ik ze beter appart , bleu de landes zijn wel ietwat schuchter, ik zou de scheidings draad verwijderen
dit is echt super handig om te weten als je verschillende kippen wilt.