Omlet blog

Wat zijn de wettelijke vereisten voor het houden van kippen?

Jongen verzamelt eieren uiteen Eglu nestkast

Geniet van het verzamelen van verse eieren uit uw Eglu kippenhok

Elke dag verse eieren – dat is slechts een van de voordelen van het hebben van uw eigen kippen in de achtertuin. Maar er komt wel het een en ander bij kijken. Voor het houden van uw eigen kippen zijn er een aantal wettelijke kaders en voorwaarden waarmee u rekening dient te houden – en die kunnen per land verschillen.

Voor de juiste en meest actuele informatie, kunt u contact opnemen met de verantwoordelijke autoriteit voor een lokale wet en/of verordening met betrekking tot vee en pluimvee. Ook een dierenarts kan als aanspreekpunt dienen.

Moeten kippen worden geregistreerd?

Afhankelijk van het land waarin u woont, kan het zijn dat u uw kippen moet laten registreren. In sommige landen, zoals het VK of de VS, moet u uw kippen binnen een maand registreren middels een registratieformulier indien u meer dan vijftig vogels houdt. In Nederland is dit verplicht vanaf 250 vogels en in België vanaf 199 (indien de dieren niet bestemd zijn voor de voedselketen). 

In Duitsland moet elke kip vanaf de eerste dag dat u het dier heeft worden geregistreerd. Dit geldt voor alle soorten pluimvee. Deze verplichting heeft als doel de verspreiding van een epidemie snel en efficiënt te kunnen aanpakken.

Wat is het perfecte aantallen kippen voor een toom?

Voor het beantwoorden van deze vraag dient u de hoeveelheid ruimte die u voor uw kippen heeft in acht te nemen, en het aantal eieren dat u nodig heeft.

Kippen pikken naar voer

Een volwassen kip legt gemiddeld twee eieren in drie dagen. Drie tot zes kippen leggen dus voldoende eieren voor de meeste gezinnen. Maar als uw gezin veel eieren consumeert, of wanneer u van plan bent af en toe eieren weg te geven, dan kunt u overwegen uw toom uit te breiden.

Over het algemeen is het het beste om met ten minste drie kippen te beginnen – als er een onverwacht overlijdt, dan blijft er ten minste niet een enkele kip eenzaam achter. Wilt u uw kippen eieren laten uitbroeden, houd dan een haan met vier tot zes hennen.

De benodigde ruimte voor kippen is afhankelijk van de grootte en het ras, en hoe lang u uw kippen overdag vrij kunt laten rondscharrelen. Hoewel een minimale ruimte van 0.2-0.3 m² per kip wordt aanbevolen, is meer ruimte natuurlijk altijd beter!

Als u kippen heeft, is het belangrijk dat ze een veilige ruimte hebben om in rond te scharrelen, bijvoorbeeld een inloopren voor kippen. Een goede bescherming tegen ongewenst nachtelijk bezoek is de automatische kippenhokdeur. U kunt de timer van de automatische deur zo instellen dat het hok op een bepaald tijdstip opent en sluit, of met een lichtsensor op basis van de opkomende en ondergaande zon.

Omlets Autodoor opent horizontaal, wat inhoudt dat de gesloten deur niet door roofdieren kan worden opgetild. Als uw kippen te maken krijgen met roofdieren die hen vanaf de grond benaderen, dan kunt u uw toom beschermen met een elektrische afrastering voor pluimvee.

Moeten mijn kippen worden gevaccineerd?

Verschillende landen hebben verschillende regels voor de vaccinatie van pluimvee, dus raadpleeg voor informatie de website van de betreffende overheid of vraag advies aan uw dierenarts. Er zijn echter een aantal veelvoorkomende ziekten waartegen u uw vogels kunt laten vaccineren, zoals de vogelgriep, de ziekte van Newcastle en de ziekte van Marek.

Vogelgriep kan ook hobbypluimvee en andere vogelsoorten treffen. In het ergste geval, als de vogelgriep uw kippentoom treft, zult u de dieren moeten laten inslapen. Deze virussen vormen normaal gesproken geen gevaar mensen. Lees voor meer informatie onze blog over vogelgriep.

De ziekte van Newcastle kan een mild of ernstig ziekteverloop hebben, en helaas bestaat voor deze ziekte geen behandeling. Maar het laten vaccineren van uw kippen als ze tussen de twee en drie weken oud zijn, kan besmetting met de ziekte helpen voorkomen. De ziekte van Newcastle is wel besmettelijk voor mensen.

De ziekte van Marek wordt veroorzaakt door een herpesvirus dat het centrale zenuwstelsel van kippen aantast. Zoals voor veel herpesvirussen geldt, zal een dier dat besmet raakt het virus zijn hele leven drager zijn. Niet alle geïnfecteerde dieren hebben ziekteverschijnselen. Deze ziekte is niet besmettelijk voor mensen. 

Voor de gezondheid van uw kippen, en om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt, wordt het aanbevolen om uw kippen te vaccineren. Als u van plan bent om kippen te verkopen of kopen, is het van belang dat u uw dieren laat vaccineren.

En onthoud: houd nieuwe kippen altijd ten minste 30 dagen gescheiden van de rest van uw toom!

Heeft u toestemming nodig voor het houden van kippen?

Kippen lopen uit de Omlet Eglu Cube

Omlets Eglu Cube biedt onderdak aan 6 grote kippen of 10 krielkippen

Afhankelijk van waar u woont, kunnen er een aantal regels van toepassing zijn voor het houden van kippen. Deze regels houden verband met overlast, de grootte van de toom, de minimale en maximale grootte van het kippenhok en de afstand tot de tuin van de buren. 

Ga voordat u een kippenhok en kippen aanschaft na wat de regels hieromtrent zijn.

Ook is het verstandig om rekening te houden met uw buren. Hoewel de meeste mensen over te halen zijn met verse eieren, is het vaak een goed idee om uw buren van tevoren op de hoogte te brengen. Zorg er ook voor dat uw tuin geschikt is voor het houden van kippen, en dat uw vogels niet op bezoek kunnen gaan bij de buren om te genieten van hun zorgvuldig onderhouden groentetuin!

Met welke andere zaken dient u rekening te houden als u kippen in uw tuin wilt houden?

In sommige landen moet er voor het houden van kippen aan een aantal voorschriften worden voldaan. In Spanje is bijvoorbeeld wettelijk bepaald dat het aantal decibellen beperkt moet blijven, het kippenhok goed verlicht moet zijn en dat periodieke zorg door een dierenarts moet worden verleend.

In voorsteden is het aantal toegestane vogels beperkt en is het houden van hanen soms niet toegestaan, vanwege de overlast die ze voor omwonende kunnen veroorzaken.

Australië is een interessant voorbeeld van hoe verschillend lokale restricties kunnen zijn. In Victoria mogen inwoners met een achtertuin maximaal vijf kippen houden, terwijl in New South Wales niet meer dan tien kippen in woonwijken zijn toegestaan. In Western Australië mogen inwoners maximaal twaalf vogels houden. In Queensland, New South Wales en Western Australië is het overigens geheel verboden om hanen te houden.

Hoewel er dus verschillende regels van toepassing zijn op het houden van kippen, is één regel overal van toepassing: kippen hebben altijd vers water, voer en nestmateriaal nodig. 

Zorg er altijd voor dat u op de hoogte bent van, en zich houdt aan, de lokale regelgeving omtrent het houden van kippen. Houd er ook rekening mee dat het beleid kan veranderen. Bekijk welke eisen er worden gesteld aan het onderkomen van kippen. Elk land heeft zijn eigen regelgevend rondom het welzijn van dieren, waarmee uiteraard rekening dient te worden gehouden. 

This entry was posted in Kippen


One reply on “Wat zijn de wettelijke vereisten voor het houden van kippen?”

Reesink schreef:

Nu is het 6 augustus 2022 moet ik in Zuidzande mijn 3 kippen nog binnen houden vanwege de kippenziekte landelijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *