Omlet blog

Hebben cavia’s extra vitaminen nodig?

Cavia’s zijn populaire dieren voor gezinnen. Het zijn aanhankelijke dieren waar kinderen veel plezier aan beleven en veel van kunnen leren. Maar om ervoor te zorgen dat ook uw cavia’s op en top gezond en gelukkig zijn, is het belangrijk dat u in alle opzichten tegemoet komt aan hun behoeften. De gezondheid van uw dieren wordt mede bepaald door vitaminen en een specifiek dieet.

Guinea pigs are eating
Volg de adviezen in dit artikel op om er zeker van te zijn dat uw cavia’s dagelijks de juiste vitaminen binnenkrijgen om gezond te blijven.

Samenvatting:

Waarom zou ik mijn cavia’s vitamine C geven?

Welk voedsel bevat vitamine C?

Hoe geef ik mijn cavia’s vitaminen?

Waarom zou ik mijn cavia’s vitamine C geven?

Net als mensen maken cavia’s zelf geen vitamine C aan (ook wel ascorbinezuur genoemd). Een genetische mutatie zorgt ervoor dat deze populaire huisdieren geen vitamine C kunnen maken uit glucose. De aanwezigheid van vitamine C in hun dieet is dan ook noodzakelijk.

Guinea pig is eating salad

Vitamine C is een molecuul dat zorgt voor een vertraging van de veroudering van cellen, het helpt het risico op infecties voorkomen en versnelt het genezingingsproces. De inname van vitamine C is belangrijk, aangezien tekorten voor ernstige gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

Een vitamine C tekort geeft allerlei symptomen, let zeker op het volgende:

 1. Uw cavia verliest gewicht, wil niet eten of houdt er andere eetgewoontes op na
 2. Bij jonge cavia’s kan er sprake zijn van een groeiachterstand 
 3. Het immuunsysteem van uw cavia verzwakt, wat kan leiden tot infecties. Ook kan er sprake zijn van gewrichtsproblemen, wat leidt tot moeite met bewegen. Houd goed in de gaten of wondjes en zweertjes goed genezen. Als uw cavia piept wanneer u hem of haar optilt, dan is dit geen goed teken.

Moet ik mijn baby cavia vitamine C geven?

Het antwoord hierop is ja. Het wordt aanbevolen om cavia’s vanaf jonge leeftijd vitamine C te geven zodat het dier geen tekorten zal hebben.

Naast vitamine C, waar we ons in de rest van dit artikel op zullen focussen, hebben uw cavia’s ook vitamine E nodig. Hoewel er minder vaak aandacht aan wordt besteed, is vitamine E ook belangrijk voor de gezondheid van cavia’s. Als uw cavia een vitamine E tekort heeft, kan dit zorgen voor spierproblemen. Onder zeugen kan dit de oorzaak zijn van een hoge sterfte. Deze vitamine is van belang voor de aanmaak van cellen en is daarom van vitaal belang.

A tip voor vitamine E: 100 gram voer dient 3 tot 5 gram vitamine E te bevatten.

Voedsel met veel vitamine E: venkel, broccoli, tomaten, spinazie, paprika en havermout.

Welk voedsel bevat vitamine C?

Vitamine C komt voor in veel groenten en fruit en veel van deze voedingsmiddelen zijn te vinden in de supermarkt. Maar het is uiteraard nog beter als het uit uw eigen moestuin komt! Was groenten en fruit altijd voordat u het aan uw cavia’s voert. Geef het uw dieren als beloning, dan zal het nog meer worden gewaardeerd. Breng variatie aan in het dieet van uw cavia’s door seizoensgroenten aan te bieden.

Cijfers: de dagelijkse hoeveelheid vitamine C die een volwassen cavia nodig heeft is 20 mg per kg lichaamsgewicht. Dit kan voor een cavia in de groei, een drachtig dier of een zieke cavia zelfs oplopen tot 60 mg per kg lichaamsgewicht. Mocht u vragen hebben over wat uw cavia nodig heeft, vraag dit dan aan uw dierenarts.

Foto door Viola op Pixabay

Voedsel rijk aan vitamine C, geschikt voor cavia’s in porties van 150 gram (hiermee wordt niet één portie van dezelfde groente bedoeld, maar een mengeling van verschillende groenten):

 • Mierikswortel: bevat 141 mg.
 • Peterselie: bevat 140 mg.
 • Boerenkool: bevat 120mg. Let op, geef dit met mate aangezien het opgeblazenheid kan veroorzaken, net als andere soorten kool (spruitjes, bloemkool, witte kool, rode kool, groene kool, etc.)
 • Venkel: bevat 120 mg.
 • Rode paprika: bevat 126 mg. Rode paprika bevat meer vitamine C dan groene.
 • Broccoli: bevat 93 mg.
 • Paardenbloem: bevat 58 mg.
 • Chicorij: bevat 24 mg.
 • Radijs: bevat 23 mg.
 • Tomaten: bevat 19 m.
 • Courgette: bevat 10 mg.
 • Selderij: bevat 7 mg.
 • Komkommer: bevat 5 mg.

Deze lijst is niet volledig, maar geeft een idee van voedsel dat rijk is aan vitamine C, dat u waarschijnlijk al in huis heeft!

Ter herinnering: voer cavia’s geen rabarber, ui, prei, bieslook, knoflook, avocado en sla (rijk aan nitraat) en vermijd ook wortelen omdat deze vaak te zoet zijn.

Het wordt vaak vergeten, maar gras is ook een bron van voedsel voor cavia’s. U kunt hun dieet ook aanvullen met de bladeren van aardbeien, frambozen (pas op voor doornen), moerbei, wilgen…

Ook fruit moet deel uitmaken van het dieet van cavia’s, hoewel met mate. Fruit bevat veel suiker en teveel hiervan is niet gezond.

Soms zijn groenten en planten, als onderdeel van een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet, niet voldoende. Cavia-eigenaren wordt daarom aangeraden om hun dieren vitamine C-supplementen te geven.

Hoe geef ik mijn cavia’s vitaminen? In welke vorm kan het het beste worden gegeven?

Vitamine C is verkrijgbaar in allerlei vormen, zodat u waarschijnlijk iets kunt vinden wat de voorkeur van uw cavia’s heeft. Net als mensen zullen sommige dieren de voorkeur geven aan capsules terwijl andere het liever in vloeibare vorm hebben.

In vloeibare vorm: vraag uw dierenarts om advies over het merk dat u het beste kunt geven. De vitamine wordt oraal toegediend met een spuit. Bij deze vorm is het lastig om ervoor te zorgen dat de cavia de gewenste dosis binnenkrijgt. Bovendien moet het met beleid worden gedaan. Vloeibare vitamine C kan niet worden opgelost in water. Onder invloed van licht en lucht wordt vitamine C snel afgebroken, dus sluit de fles na gebruik snel weer af en bewaar het op een donkere plek.

Capsules/tabletten: dit is een effectieve manier om ervoor te zorgen dat uw cavia’s hun dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnenkrijgen. Als een cavia moeite heeft de tabletten door te slikken, dan kunt u het bijvoorbeeld verstoppen in een stukje banaan, of in ander fruit waar uw cavia van houdt.

Poeders: deze vorm van vitamine C vraagt om voorzichtigheid. Nadat een zakje met poeder is geopend, moet het snel door uw cavia’s worden geconsumeerd, om te voorkomen dat de werkzame bestanddelen verloren gaan. Poeder dat in contact komt met lucht is niet meer bruikbaar. Maar poeder heeft ook voordelen; u kunt het op een stukje komkommer of een andere snack strooien, waardoor de vitamine moeiteloos wordt geconsumeerd door uw dieren.

Uw cavia’s hebben hun gehele leven vitamine C en E nodig. Zorg er echter voor dat u niet over-doseert. Teveel vitamine C kan gevaarlijk zijn omdat het urinestenen kan veroorzaken. Raadpleeg uw dierenarts voor de juiste hoeveelheid vitamine C die uw cavia’s nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze in goede conditie blijven, en dus een gelukkig en gezond leven kunnen leiden.

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *