Omlet blog

10 tips om oudere konijnen gezond en tevreden te houden

Oudere konijnen hebben een beetje extra zorg nodig. Maar wanneer is een konijn eigenlijk ‘oud’? Dit hangt voornamelijk af van het ras. Groteren konijnen hebben een minder lange levensverwachting dan kleine konijnen, wat betekent dat ze sneller senior worden dan middelgrote en kleine rassen.

Oud wit en bruin konijn in zijn Omlet-ren

Vanaf welke leeftijd is een konijn oud?

Als vuistregel geldt dat kleine konijnenrassen, die gemiddeld een jaar of 12 jaar worden, senior zijn als ze acht jaar zijn. Middelgrote rassen worden een jaar of 10 en worden op de leeftijd van 6 jaar beschouwd als senior. Grote konijnenrassen hebben een kortere levensverwachting – slechts 4 tot 7 jaar – en zijn al senior als ze 4 jaar oud zijn.

Konijnenrassen met een relatief lage levensverwachting zijn te vergelijken met kleine dieren zoals gerbils, hamsters en ratten. De senior-fase van deze dieren duurt maar een paar maanden.

Het verzorgen van een oud konijn

Dit zijn een aantal tips die u kunnen helpen uw oudere konijnen zo gelukkig en gezond mogelijk te houden.

Geef uw konijn het juiste voer

De zorg voor konijnen heeft grotendeels te maken met voedsel, een gezond dieet is het hele leven van een konijn belangrijk. Als uw konijn ouder wordt kunt u speciale pellets kopen, samengesteld voor senior konijnen. Er zijn verschillende merken verkrijgbaar en ze bevatten de juiste hoeveelheden vitamines en mineralen voor oudere konijnen. Tijdens de overgang naar dit nieuwe voedsel is het van belang in de gaten te houden of konijn niet teveel aankomt, of zelfs afvalt. Weeg uw konijnen tijdens de transitie daarom regelmatig. Naast deze speciale pellets hebben ook oudere konijnen veel hooi en vers voer nodig.

Voeg geen supplementen toe aan het dieet van uw konijn

Konijnen halen alles wat ze nodig hebben uit een dieet bestaande uit hooi, vers voer en de juiste pellets. Extra calcium kan onder andere leiden tot spijsverteringsproblemen.

Zorg ervoor dat uw konijn voldoende beweging krijgt

Voor konijnen van alle leeftijden is het belangrijk dat ze voldoende bewegen. Een buitenren geeft uw konijnen de mogelijkheid om rond te hoppen en springen, en tunnels zoals het Zippi-systeem van Omlet is daarvoor heel geschikt. Dit systeem zorgt zowel mentaal als fysiek voor de nodige uitdaging. Om ervoor te zorgen dat uw konijnen beter grip hebben op steile of gladde oppervlakken, kunt u rubberen matten gebruiken.

Zorg voor rustige schuilplekken

Oudere konijnen zijn minder actief dan jonge konijnen en waarderen een rustige plek om zich terug te trekken. Een geborgen hoek in het konijnenhok met zacht stro is daarom belangrijk. Ook een rustige plek in de ren zal worden gewaardeerd. Als u een Zippi vide gebruikt, dat wordt deze wens automatisch vervuld. Daarnaast zorgt het naar boven en beneden klimmen voor de nodige beweging.

Maak het hok zacht om in te liggen met voldoende nestvulling

Oudere konijnen liggen meer en kunnen daardoor last krijgen van gevoelige plekken. Ook kunnen ze last krijgen van een pootaandoening, pododermatitis genaamd. Dit wordt veroorzaakt door harde oppervlakken of draadgaas op de bodem van een ren. Goede verzorging van oudere konijnen betekent ook voor zere pootjes zorgen!

Knip de nagels van uw konijn

Oudere konijnen bewegen minder, waardoor hun nagels snel te lang kunnen worden. Regelmatig de nagels knippen is daarom een vereiste. Vraag uw dierenarts dit te doen als u dit zelf niet aandurft.

Bied onderdak tegen weer en wind

Naast een knus hoekje in het konijnenhok, zal ook beschutting tegen zon, weer en wind door uw oudere konijn worden gewaardeerd. Zippi dekzeilen voor konijnenrennen zijn hiervoor uitermate geschikt.

Controleer regelmatig de gezondheid van uw konijn

Oudere konijnen zijn gevoeliger voor tandproblemen en andere gezondheidsproblemen. Als u merkt dat uw konijn zijn eetlust verliest, afvalt, kwijlt of minder ontlasting heeft, dan kan dit duiden op gebitsproblemen. Laat dit door een dierenarts onderzoeken. Konijnen kunnen ook last krijgen van artritis. Ook hiervoor kan een dierenarts de juiste behandelingen voorschrijven.

Verwijder obstakels

Bijvoorbeeld een tunnel waar konijnen overheen moeten springen om aan de andere kant van de ren te komen, kan problematisch zijn voor konijnen die minder mobiel zijn. Het herschikken van de renaccessoires kan dit probleem verhelpen.

Laat de gezondheid van uw oudere konijn regelmatig controleren door een dierenarts

Verhelpen is altijd beter dan voorkomen. Een dierenarts zal problemen kunnen vaststellen voordat ze te ernstig worden en zal u meestal met raad en daad kunnen bijstaan.

Zwart-wit konijn eet uit een Caddi snackhouder voor konijnen

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *