Omlet blog

Kippen houden voor beginners: volwassen kippen of kuikens?

Als u kippen koopt, dan kunt u kiezen voor kuikens of jonge kippen. Kippen die bijna de leeftijd bereiken dat ze eieren gaan leggen, zijn voor mensen die de wereld van het kippen houden voor het eerst betreden, het makkelijkste om mee te beginnen.

Kiest u ervoor om kuikens te kopen of om uw kippen bevruchte eieren te laten uitbroeden, dan zult u de eerste vijf maanden voor de jonge vogels moeten zorgen voordat ze eieren gaan leggen. Kuikens zijn enorm schattige maar kwetsbare diertjes, en ze zijn een makkelijke prooi voor katten, ratten en andere dieren die het niet in hun hoofd zouden halen om een volwassen kip aan te vallen. Ook moet u ervoor zorgen dat de kuikens het warm genoeg hebben, wat inhoudt dat u speciale apparatuur aan zal moeten schaffen.

Als u kippen in de eerste plaats houdt voor hun eieren, begin dan met volwassen vogels in plaats van kuikens.

Waarom jong-volwassen kippen kopen?

De meeste mensen die voor het eerst kippen houden beginnen met jong-volwassen kippen. U kunt kijken of er bij u in de buurt jonge vogels te krijgen zijn. De keuze voor hennen van deze leeftijd heeft voordelen ten opzichte van de andere opties, en de enige reden om te kiezen voor kuikens of het uitbroeden van eieren is wanneer u voor kuikens wilt zorgen. Veel mensen halen hier plezier uit, maar voor mensen die alleen voor de leghennen wil zorgen om van de eieren te genieten, zijn jong-volwassen vogels de uitgelezen keuze.

Waarom ex-legkippen kopen?

U kunt er ook voor kiezen ex-legkippen een nieuw thuis te geven. Hennen die in grote stallen worden gehouden, raken na anderhalf jaar over hun top-legniveau heen, ook al zullen ze ook hierna nog ruim anderhalf jaar goed eieren leggen. Voor de meeste kippen betekent dit echter het einde. Goede doelen zoals Red een Legkip zoeken voor deze dieren een nieuw onderkomen.

Alle ex-legkippen zijn charmant en hebben een uitgesproken persoonlijkheid. Meestal zien ze er vlak nadat ze uit hun gevangenschap zijn bevrijd wat droef en verfomfaaid uit, maar met de nodige TLC zullen ze een indrukwekkende transformatie doormaken!

Sommige ex-scharrelkippen lopen misschien mank, en veel zullen er geplukt uitzien, maar ze zullen doorgaans snel herstellen. Bovendien zullen ze – hoewel de meeste legkippen door de industrie worden ‘afgedankt’ als ze minder dan 18 maanden oud zijn – nog een paar jaar goed leggen.

Wat u moet weten over het kopen van kuikens

Als u kuikens koopt, dan is het belangrijk dat u hennen koopt en geen hanen. Aan het uiterlijk van een kuiken is niet te zien wat het geslacht is, en als de kuikens die u koopt niet gesekst zijn, dan heeft u kans op 50% hanen en 50% hennen. Als het niet mogelijk is om de kuikens te laten seksen, wacht dan totdat er leghennen verkrijgbaar zijn.

Kuikens hebben de eerste weken een speciaal onderkomen nodig, ze kunnen niet gewoon in een standaard hok met ren worden gehouden. U kunt een kuikenkast kopen om ze in te houden, of er zelf een maken van een kartonnen doos of een plastic kak met gaatjes in de zijkant. Hierbij is van belang dat uw kuikens het warm genoeg hebben en beschermd zijn tegen tocht, maar er wel voldoende ventilatie is.

Als u uw kuikens in hun nieuwe onderkomen zet, let dan goed op hun gedrag. Als ze allemaal dicht tegen elkaar aan gaan zitten onder of in de buurt van de warmtebron, dan hebben ze het koud. Verlaag de warmtebron of voeg een extra bron toe. Blijven ze er echter bij uit de buurt, dan hebben ze het te warm. Zorg er in dit geval voor dat de lamp of verwarming verder weg wordt geplaatst.

Wat is van belang bij een kuikenkast?

De kast voor de kuiken moet 40 cm² ruimte per kuiken bieden. Als de dieren vijf weken oud zijn kunnen ze verhuizen naar een hok met ren. Zorg ervoor dat dit ruim genoeg is voor wanneer de kippen volwassen zijn. Tijdens de eerste week hebben de kuikens een temperatuur nodig van 35ºC. Verlaag de temperatuur elke week een beetje totdat u kamertemperatuur bereikt. Een verwarming speciaal ontwikkeld voor kippenhokken en volières is het beste. Een rode lamp is een andere optie (geen witte – dit houdt kuikens ‘s nachts wakker en maakt ze geïrriteerd waardoor ze de neiging hebben te pikken). Een standaard lamp is dus ongeschikt.

Het drinkwater van jonge kuikens moet minstens twee keer per dag worden ververst, omdat ze de gave hebben het binnen een paar uur te veranderen in een groezelige soep! Ook hun nestmateriaal moet minstens eenmaal per week worden verschoond. Dek de bovenkant van het onderkomen van de kuikens af met gaas. Kuikens kunnen ‘uitvliegen’ als de zijkanten van hun nestkast lager dan 45 cm is.

Kuikens kunnen wat tijd buiten doorbrengen als ze twee weken oud zijn. Een grote draadkooi of een ander soort verplaatsbare kooi kan een paar uur per dag buiten worden gezet, maar alleen als het buiten minimaal 18ºC is en het droog is en niet waait. Daarnaast hebben ze voedsel, water en schaduw nodig en mogen niet lang alleen gelaten worden. Als je een klein kuikentje bent liggen roofdieren overal op de loer!

Na vier tot vijf weken kunnen de kuikens permanent in de buitenren worden geplaatst.

Kuikens uitbroeden?

U kunt uw toom ook uitbreiden door uw eigen kippen eieren uit te laten broeden. De makkelijkste manier om kuikens groot te brengen, is door de natuur haar gang te laten gaan. Het enige wat u hoeft te doen is de broedse hen een nestkast geven. Zij zal zorgen voor de juiste omstandigheden om de eieren uit te broeden (hoewel ze niet meer dan een dozijn tegelijk aankan, en minder als het een klein ras is), ze zal de eieren warm houden en draaien wanneer nodig. Een broedmachine is een alternatieve manier om eieren uit te broeden.

Een haan zal er alles aan doen om de eieren van de hennen te bevruchten. Als een kip broeds is, zal ze 21 dagen op de eieren zitten (de tijd die het duurt om een ei uit te broeden), en met een beetje geluk komen de eieren uit.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *