Omlet blog

Doga: yoga samen met uw hond

Lange wandelingen maken met uw hond kan erg ontspannend zijn en veel energie geven. Maar als het buiten grauw is en lange, koude wandelingen niet erg aantrekkelijk lijken, dan hebben we een nieuwe activiteit voor u! Doga is een populaire, nieuwe discipline en de ideale manier om tijd met uw hond te spenderen, terwijl jullie beiden even afstand nemen van de wereld om jullie heen. 

Foto door cottonbro op Pexels

Samenvatting:

Wat is Doga? Heb je hiervoor speciale accessoires nodig?

De voordelen van Doga

Is Doga voor alle honden?

Hoe wordt Doga uitgevoerd?

Wat is Doga? Heb je hiervoor speciale accessoires nodig?

Iedereen heeft wel gehoord van Yoga. Deze ontspanningsactiviteit stelt mensen ertoe in staat zich op zichzelf en hun lichaam te focussen. Yoga kan alleen of samen met anderen in een yoga-studio worden uitgevoerd, het is erg populair en heeft vele gezondheidsvoordelen.

Combineer het woord yoga met het Engelse woord dog, en je het het woord Doga. De activiteit is aan het begin van de jaren 2000′ ontstaan in de Verenigde Staten waarna het zich snel verspreidde naar vele grote steden, met name in Azië. Doga is in Europa nog niet erg bekend en er zijn hier geen “officiële” plekken waar deze activiteit wordt gegeven. 

Doga is meer dan gewoon een activiteit die u samen met uw hond kunt uitvoeren. Het is een moment dat bijdraagt aan de band tussen u en uw hond.

Er zijn voor deze activiteit geen specifieke accessoires vereist. U heeft alleen een yogamat nodig en een comfortabele outfit. Doga kan buiten worden beoefend, maar als het weer het niet toelaat, gaat binnen net zo goed. Als u het binnenshuis probeert, kies dan steeds dezelfde ruimte voor de Doga-sessies. Routine geeft uw huisdier vertrouwen.

Foto door Karolina Grabowska op Pexels

De voordelen van Doga

Doga omvat dezelfde voordelen als yoga: ontspanning, concentratie, meditatie, herfocussen op uzelf… Maar Doga heeft hiernaast nog een aantal andere voordelen.

Doga vermindert stress

Uw hond zal vaak aanvoelen wanneer u gestrest bent, wat op zijn beurt ook het humeur van uw hond beïnvloedt. Doga is een speciaal moment waarop u de tijd neemt om te ademen, te ontspannen, en ook dit zal uw hond aanvoelen.

Er zijn geen precieze regels voor Doga. Om de activiteit voor uw hond ontspannend te laten zijn, is het van belang dat u uw huisdier vrij laat bewegen. Als uw hond aan de sessie wil deelnemen dan is dit mooi meegenomen, maar als hij liever bij u in de buurt is zonder te bewegen, dwing uw hond dan zeker niet.

Doga draagt bij aan de communicatie tussen baasje en hond

Het is van belang dat u uw hond de hele sessie begeleidt. U leidt uw hond en stelt uw huisdier op zijn gemak. Om uw hond gerust te stellen, is het van belang op uw ademhaling te letten terwijl u eenvoudige oefeningen uitvoert. Herhaling is belangrijk om de sessie succesvol te laten verlopen. Geef uw huisdier de tijd de bewegingen op te nemen. Laat zien hoe het moet, moedig hem aan maar dwing nooit.

De oefening kunnen ervoor zorgen dat uw hond beter zal slapen. Net als mensen dromen ook hond. Deze dromen houden vermoedelijk verband met de momenten die uw hond overdag beleeft. Door deel te nemen aan een rustige activiteit, zonder lawaai van buitenaf, kan uw hond ‘s nachts rustiger slapen.

Is Doga geschikt voor alle honden?

Doga is geschikt voor alle honden: jong, oud, groot, klein, druk, kalm. Deze activiteit moet niet worden gezien als een trainingsmethode, maar als een moment om samen te delen. Beloningen zouden niet nodig hoeven zijn, omdat uw hond zal genieten van het moment met u.

Doga kan vooral voordelig zijn voor iets oudere honden of honden die herstellen van een operatie of verwonding. Strekken, indien juist uitgevoerd, en massages kunnen een positieve invloed hebben op het lichaam van uw hond.

Het doel van Doga is om samen een fijn moment en plezier te hebben. Er zijn geen regels en Doga is geen activiteit die te serieus moet worden genomen. Daarom is Doga geschikt voor alle soorten honden. In het ‘ergste’ geval rondt u de sessie alleen af, ontspannen en klaar om uw hond te knuffelen.

Hoe wordt Doga uitgevoerd?

Er zijn verschillende (Engelstalige) boeken verkrijgbaar waarin wordt uitgelegd hoe u Doga met uw hond kunt uitvoeren. De houdingen worden uitgebreid beschreven en de auteurs leggen de voordelen van de verschillende oefeningen uit: 

Op YouTube zijn over dit onderwerp ook allerlei video’s te vinden.

Bekijk de video op Youtube

Tijd met uw hond doorbrengen is belangrijk, zo kan uw huisdier zich volledig ontwikkelen. Slechts één dogasessie zal waarschijnlijk niet meteen bijdragen aan de band die u met uw huisdier heeft. Als u van deze activiteit samen met uw huisdier een routine weet te maken, dan zult u misschien versteld staan van de voordelen die eraan verbonden zijn.

Naast leuke activiteit zoals Dogs wordt het welzijn van uw hond ook bepaald door een uitgebalanceerd dieet, dagelijkse wandelingen en voldoende aandacht.

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *