Pride of Omlet – Gratis hulp
Dit artikel maakt deel uit van onze Pride of Omlet serie, waarin bijzondere huisdieren in de schijnwerpers staan omdat hun moed, talent, intelligentie of zachtaardigheid het verdient om met de wereld te worden gedeeld.
-Geschreven door Anneliese Paul
Scharrelkippen Hennifer, Marge en Sybil waren eens gekooide legkippen. Nu werken ze samen met hun mens Jonathan in het Rosemead Project om levens van wetsovertreders weer op de rails te krijgen. Jonathan (begeleider en kippenliefhebber) is van mening dat kippen de macht hebben om op ei-gen wijze grip te krijgen op lastige sociale situaties.
Het Rosemead Project is een huis in Southend on Sea (Verenigd Koninkrijk), opgericht om mensen die hulp nodig hebben hun leven weer op de rails te krijgen, vaardigheden voor een zelfstandig bestaan aan te leren. Zes jaar geleden financierde de gemeente Southend het project zodat de tuin van het huis kon worden opgeknapt. Er kwam een folie tunnel en verhoogde perken, en er werden fruitbomen geplant.
Jonathan introduceerde kippen in de tuin. De ex-legkippen verkeerden bij aankomst in slechte staat, ondervoed, veerloze kale plekken en bleke, hangende kammen. Maar na een paar weken rondscharrelen in de tuin en op de composthopen, begonnen ze zich te herstellen.
Wanneer bewoners arriveren, vaak vanuit een dakloze situatie of uit de gevangenis, worden ze verwelkomd in hun slaapkamer, waar ze op een bijzettafel een schaal met twee eieren vinden en een briefje waarop staat ‘Welkom namens Hennifer, Marge en Sybil’.
Jonathan gebruikt eieren om bewoners te leren hoe ze eenvoudige maaltijden kunnen bereiden, zoals een omelet. In de gemeenschappelijke keuken heeft hij posters opgehangen met recepten waarop verschillende bereidingswijzen van eieren staan weergegeven. Daarnaast zijn de eieren een soort valuta geworden, waarmee ooit stroeve relaties met buren zijn verbeterd. Na een vervelend incident bezocht Jonathan Jean, een bejaarde buurvrouw die haar twijfels had bij het project. Hij nam eieren voor haar mee en ontdekte dat ze een goede manier waren om een gesprek te starten.
Alles ging goed totdat er een vos langskwam. Doris, de moederhen van de toom, rende naar de vos om de anderen te beschermen, wat ze met de dood moest bekopen. Ze is begraven in de tuin en veel van de bewoners waren aangeslagen door de gebeurtenis. Jonathan vertelde Jean toen hij haar weer eieren kwam brengen over de vos. Hij vertelde dat hij meer kippen van de British Hen Welfare Trust zou halen. Jean ging met hem mee en besloot zelf ook een paar hennen een thuis te geven. Het was een positief moment.
Hennifer, Marge en Sybil werden bevrijd van hun nare leven in een kooi. Ze maken nu twee en een half jaar deel uit van het project. Het zijn de beste gevederde begeleiders die Jonathans ooit heeft gezien. Hennifer is zelfverzekerd, Sybil nieuwsgierig en Marge is enorm relaxed. Marge is meestal te vinden onder de lavendelstruik.
Bewoners nemen meestal twee jaar deel aan het project voordat ze zelfstandig gaan wonen. Toch verloopt niet altijd alles even soepel en zo nu en dan moet een bewoner terug naar de gevangenis. Toen een bewoner dit overkwam, nam contact op met het Rosemead-project (via zijn familie) om te vragen of ze foto’s van de kippen konden opsturen. Ze worden duidelijk een belangrijke steun voor veel mensen die in Rosemead wonen.
Een andere bewoner laat weten dat hij dol is op het geluid van kakelende kippen als hij wakker wordt. Het brengt goede herinneringen bij hem boven. Iemand anders heeft de taak op zich genomen om elke ochtend om 7 uur de kippen uit hun hok te laten. Of ze nu in de tuin zitten of aan het werk zijn, de kippen geven de bewoners zelfvertrouwen. “De kippen rennen niet voor ze weg. Dat is belangrijk“, aldus Jonathan.
Sommige bewoners kopen graag wat lekkers voor de kippen, wat misschien een kleinigheid lijkt, maar als het een keuze is tussen pils of meelwormen en ze kiezen voor meelwormen, dan is dat een goed teken. Er komen allerlei taken kijken bij de verzorging van kippen die bijdragen aan het leren van alledaagse vaardigheden. En het schoonmaken en verzorgen van dieren geeft een gevoel van verantwoordelijkheid.
Jonathan: “Soms is het moeilijk om positieve dingen te vinden in dit werk, maar het is goed om dieren een kwalitatief leven te geven, en de kippen zijn een van dingen die een grote glimlach op je gezicht kunnen toveren.”
This entry was posted in Kippen