Omlet blog

De taal van cavia’s leren begrijpen

Cvaia in Omlet Zippi schuilhuisje - groen

Cavia’s zijn populaire huisdieren. Het zijn heel geschikte dieren voor kinderen en het verzorgen van cavia’s is niet zo moeilijk. Ze zijn schattig, knuffelbaar, makkelijk te houden en dankzij hun uitwerpselen van gering formaat is het schoonmaken van het hok geen grote klus.

Toch kan het best ingewikkeld zijn om het gedrag van uw cavia’s helemaal te begrijpen. Maar met bepaalde klanken en houdingen kunnen cavia’s een hoop zeggen. Hoewel u misschien niet al hun geluiden en hun volledige lichaamstaal meteen begrijpt, hebben een aantal dingen die cavia’s doen een duidelijke betekenis.

Positieve geluiden – hoe weet u of uw cavia’s zich op hun gemak voelen?

Kwetteren. “Ik heb plezier!”. Het lijkt een beetje op zacht kakelen, zoals een moederkip doet, en het betekent dat de cavia tevreden is. Uw cavia kan dit geluid naar u maken wanneer u hem of haar vasthoudt, of naar zijn soortgenootjes, wanneer hij aan het genieten is van het moment. Cavia’s kunnen dit geluid ook maken als ze nieuwsgierig zijn en hun omgeving verkennen.

Kirren. Dit geluid stelt cavia’s gerust. Het is een teken van genegenheid. Cavia’s zullen dit geluid maken naar mensen die ze lief vinden en naar hun jongen.

Spinnen. Cavia’s die tevreden en op hun gemak zijn terwijl ze worden geaaid of geknuffeld, maken een diep spinnend geluid. Dit gaat samen met een ontspannen, rustige houding.

Snurken. Ja, echt waar, ook cavia’s kunnen snurken. Als uw cavia bij u schoot ligt te snurken of knorren, dan voelt hij zich op zijn gemak. NOTE: als uw cavia dergelijke geluiden of een piepende ademhaling heeft / een klikken geluid maakt tijdens het ademen, dan kan dit ook duiden op een gezondheidsprobleem.

Hard piepen. “Feed me!” Dit is typisch cavia-geluid en het wordt meestal gebruikt om enthousiasme te tonen wanneer de verzorger de cavia-koekjestrommel opent. Het klinkt als lang en hard piepen of fluiten.

Fluiten. Cavia’s fluiten soms onbedoeld omdat ze enthousiast zijn.

Negatieve geluiden – hoe weet u of uw cavia’s zich niet op hun gemak voelen?

Klappertanden. “Stop ermee!”. Dit is een agressieve boodschap die aangeeft dat een cavia boos is en klaar staat om aan te vallen. Klappertanden gaat vaak gepaard met het laten zien van de tanden, en lijkt wat op geeuwen.

Spinnen. Als het spinnen hoger is, is dit vaak een teken van ergernis. Kort spinnen kan duiden op angst of onzekerheid, waarbij een cavia vaak stokstijf blijft staan. In beide gevallen is het het beste om uw cavia met vriendelijke woorden gerust te stellen. 

Blazen. Net als klappertanden, duidt dit geluid erop dat uw cavia boos is. Het lijkt op het het geluid van een blazende kat. 

Piepen. Een hoog piepgeluid is een vrij ondubbelzinnige alarmkreet en het duidt erop dat uw cavia angst of pijn ervaart. Als u dit geluid hoort, ga dan bij de cavia kijken om te zien of alles in orde is en het dier geen pijn heeft.

Gillen. Cavia’s maken dit geluid als ze ongelukkig of overstuur zijn. Meestal produceert een cavia dit geluid wanneer hij wordt gepest of gebeten door een andere cavia.

Zeuren. “Ik vind dit niet leuk.” Met een zeurend geluid willen cavia’s duidelijk maken dat ze iets wat u of een andere cavia doet, niet leuk vinden.

Tjilpen. Dit is misschien wel het meest onbegrepen geluid dat cavia’s maken. Cavia’s maken dit geluid wanneer ze bij hun familie worden weggehaald. Een tsjilpende cavia kan in een tranceachtige toestand verkeren.

Lichaamstaal – wat zijn positieve houdingen?

Popcorning. Een cavia ‘popcornt’ wanneer hij recht omhoog springt, zoals knallende popcorn. Meestal is de reden hiervoor geluk en opwinding. Ze hebben plezier, raken opgewonden en springen van vreugde! Niet alle cavia’s doen aan “popcorning”, maar de meeste wel. Lees voor meer informatie ons artikel over waarom cavia’s springen.

Likken. Dit is een supervriendelijk gebaar! Als uw cavia likt is dat vaak een teken van genegenheid, ze zijn tevreden en willen u verzorgen. Maar het is ook mogelijk dat ze gewoon de zoute smaak op uw hand lekker vinden.

Zich uitrekken. Dit duidt er meestal op dat een cavia zich bij u op zijn gemak voelt, terwijl hij rustig bij u op schoot zit.

Taal van cavia's - Omlet Zippi ren en speelren voor cavia's

Lichaamstaal – wat zijn negatieve houdingen?

Terugdeinzen. Als u uw cavia wil oppakken en hij deinst terug, dan kan dit een teken zijn dat hij zich om een of andere reden bedreigd of ongemakkelijk voelt. In dit geval is het het beste om uw huisdier even met rust te laten. Cavia’s zijn prooidieren, dus hun instinct is om weg te rennen als ze zich bedreigd voelen.

Knabbelen of bijten tijdens het vasthouden. Dit is vaak een teken dat een cavia neergezet wil worden. Het kan er ook op duiden dat een cavia zich ongemakkelijk, gestrest of zelfs bang voelt. Hoe dan ook, tijd om de cavia weer neer te zetten.

Verstarren. Als een cavia schrikt of niet zeker is over iets in de omgeving, dan zal hij roerloos blijven staan. Door uw cavia gerust te stellen zal hij weer ontspannen.

Kop omhoog gooien. Een cavia gooit zijn kop naar achteren als hij geïrriteerd raakt wanneer hij wordt geaaid. Het is een manier om u te laten weten dat het tijd is om te stoppen.

Op twee pootjes staan. Als uw cavia op twee pootjes gaat staan en zijn tanden laat zien, kan dit een teken zijn dat hij op het punt staat om ruzie te maken met zijn soortgenootje(s). Om verwondingen te voorkomen kan het nodig zijn om in te grijpen. Bij het introduceren van een nieuwe cavia, is het van belang dat dit gedrag wordt voorkomen.

Wat zijn neutrale geluiden & houdingen?

Bestijgen. Dit kan zowel seksueel gedrag zijn (mannetjes naar vrouwtjes) als gedrag om dominantie te tonen naar de andere cavia’s, met name tussen vrouwtjes.

Geurmarkering. Cavia’s wrijven met hun kin, wangen en achterste over objecten die willen markeren om het toe te eigenen. Ze kunnen ook op dingen of andere cavia’s urineren om hun dominantie te tonen.

Snuffelen. Snuffelen is een manier om na te gaan wat er gaande is en om andere cavia’s te leren kennen. Cavia’s besnuffelen elkaar vooral rond de neus, kin, oren en achterste. Door te snuffelen verkennen cavia’s hun omgeving.

Brommen. Brommen bij cavia’s is lager dan een spinnend geluid. Een beer (mannetje) maakt dit geluid als hij wil paren met een zeug (vrouwtje). Brommen maakt deel uit van het paringsritueel van cavia’s en gaat vaak gepaard met een typische “paringsdans”.

Wegrennen om niet te worden opgetild. Cavia’s zijn vaak wat verlegen, met name in het begin. Als ze van u weglopen, dan is dit geen afwijzing maar gewoon natuurlijk gedrag. Geef uw cavia’s tijd en heb geduld. Ze zullen het dan vanzelf prettig gaan vinden om te worden opgepakt om te knuffelen en spelen.

Gapen. Een cavia kan dit doen om zijn dominantie te tonen naar andere cavia’s.

 

Let goed op het gedrag uw cavia’s en na een tijdje zal u steeds beter gaan begrijpen wat uw huisdier bedoelt. Het kan even kan duren voordat uw cavia’s eraan gewend zijn om te worden opgetild. Met u omgaan is voor uw cavia weer anders dan de interactie met soortgenoten.

Om ervoor te zorgen dat uw cavia’s een gelukkig en gezond leven leiden, is het belangrijk om tijd met uw dieren door te brengen en samen te spelen. Een leuke manier om samen tijd door te brengen, is door uw cavia’s een paar trucjes te leren. Leer hierover meer in deze blog.

Twee cavia's samen - lichaamstaal van cavia's

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *