Omlet blog

10 redenen waarom hamsters geweldige huisdieren zijn

Met Wereld Hamster Dag in aantocht, leek het ons een goed moment om nog eens te benoemen waarom hamsters zulte leuke diertjes zijn. Het is geen toeval zoveel mensen een hamster als huisdier hebben. Dit zijn 10 redenen:

1. Hamsters zijn vriendelijk

Goudhamsters hebben, als ze eenmaal handtam zijn gemaakt, een hechte band met hun eigenaren. Hoewel ze het gezelschap van andere hamsters niet op prijs stellen, vinden ze het gezelschap van hun baasjes en interactie met hen wel fijn. Het relatief grote formaat van de goudhamster maakt deze hamsters makkelijker te hanteren dan de kleinere hamsterrassen.

2. Het verzorgen van een hamster is niet moeilijk

Een hamster zorgt tijdens zijn nachtelijke avonturen zo’n beetje voor zichzelf, zolang u zorgt voor vers water en voer. Wat betreft de benodigdheden, is alles wat u nodig heeft een geschikte kooi en wat speeltjes.

3. Hamstervoer is niet duur

Hoewel een hamster al het voer dat u hem geeft in zijn wangzakken stopt, betekent dit niet dat hij hebzuchtig is!

De hamster verzamelt het voer in zijn favoriete hoekje en eet eigenlijk niet zoveel op een dag. De zak met gedroogd hamstervoer gaat meerdere weken mee, zeker als het wordt aangevuld met een beetje vers fruit en groenten.

Foto door Lucas Pezeta op Pexels

4. Hamsters zijn gezond

Deze knaagdiertjes zijn over het algemeen gezond tijdens hun relatief korte leven, zolang ze in een geschikte kooi worden gehouden en een gezond dieet krijgen. Het grootste gevaar waarmee ze worden geconfronteerd, zijn verwondingen door vallen, ze moeten daarom voorzichtig worden behandeld.

5. Hamsters zijn nieuwsgierig

De altijd nieuwsgierig hamsters vinden het leuk om op pad te gaan in een loopbal. Als u een veilige, afgebakende plek heeft zullen ze ervan genieten om elk hoekje en gaatje te verkennen. Verstop wat lekkers in de omheining of in een rieten balletje, en uw hamster zal het met plezier opsporen.

6. Hamsters hebben weinig training nodig

Het handtam maken van een hamster is hun eerste en laatste noodzakelijke training. Het aanleren van trucjes is niet nodig, waardoor ze wat dit betreft weinig tijd vragen.

7. Hamsters nemen niet veel ruimte in

Hamsters zijn kleine dieren, waardoor ze ook geschikte huisdieren zijn voor mensen die in bijvoorbeeld een kleine flat wonen.

8. Hamsters zijn hele schone diertjes

In tegenstelling tot de meeste knaagdieren kiezen hamsters voor hun toilet één plek in hun kooi. Hierdoor is de hamsterkooi heel makkelijk schoon te maken. Ook zichzelf houden ze nauwkeurig schoon, en het is heel schattig om te zien hoe ze hun vacht voortdurend poetsen. Dit betekent dat hun verzorgers zich hier niet mee bezig te hoeven houden.

9. Hamsters hebben een kalmerend effect

Niets lijkt een hamster van zijn of haar stuk te kunnen brengen. Geen geblaf, niet in paniek wegrennen… Ze scharrelen tevreden rond en het is enorm ontspannend om naar ze te kijken!

10. Hamsters verharen niet

Veel mensen met allergieën hebben geen symptomen in de buurt van hamsters. Dit komt omdat ze geen kleine huidschilfertjes verliezen. 

12 april – Wereld Hamster Dag

12 april is Wereld-Hamster-Dag . Hamsters zijn wereldwijd een van de populairste huisdieren, hoewel ze pas sinds de afgelopen 90 jaar als huisdier worden gehouden.

Hun leven als huisdier begon op 12 april 1930, toen Israel Aharoni, zoöloog en professor aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, een syrische goudhamster met haar jongen in Aleppo, Syrië ving. Hij wist op dat moment niet dat dit vrouwtje de bron zou worden van ALLE goudhamsters die als huisdier worden gehouden!

De hamsters werden gehouden als proefdieren, maar ontsnapte dieren zouden de bron worden van de meeste wilde syrische hamsters in Israël. Nageslacht van de hamsters die Aharoni in gevangenschap hield werden in 1931 naar Groot-Brittannië gebracht, waar door de Zoological Society of London in 1932 een aantal dieren werd aangekocht.

Deze diertjes werden de Adam en Eva van de Britse hamsters – in 1937 werden nakomelingen van deze hamsters verkocht aan particuliere fokkers. Deze hamster zijn de voorouders van alle goudhamsters in Britse dierenwinkels. DNA-onderzoek heeft aangetoond dat alle goudhamsters in het VK en de VS afstammen van één enkel dier – namelijk de hamster die in 1930 door Israel Aharoni werd gevangen.

Foto door Silje Roseneng op Unsplash

 

This entry was posted in Hamsters


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *