Omlet blog

Pride of Omlet – de perfecte match

Dit artikel maakt deel uit van onze Pride of Omlet serie, waarin bijzondere huisdieren in de schijnwerpers staan omdat hun moed, talent, intelligentie of zachtaardigheid het verdient om met de wereld te worden gedeeld.

-Geschreven door Anneliese Paul

Kipper was eigenlijk niet echt wat Angela zocht. Na jaren vol uitdagingen wat betreft gedrag, is hij nu de braafste bloeddonor die meer dan veertig hondenlevens heeft gered. Kipper bleek toch de perfecte match te zijn voor Angela.

Toen er in Angela’s huis werd ingebroken, was het eerste wat de politie zei: “Neem een hond.” Honden blaffen waardoor mensen minder geneigd zijn ongevraagd het huis binnen te komen. Maar omdat ze werkte als lerares had Angela het idee dat ze niet voor een hond zou kunnen zorgen, vooral niet voor een actief ras als een collie.

Met de goede herinneringen aan de collie waarmee ze was opgegroeid in gedachten, praatte ze lang met de Border Collie Trust (Verenigd Koninkrijk), die haar hielpen Kipper te vinden. Hij was een Ierse achttien maanden oude zwerfhond, die al meerdere keren herplaatst was. Kipper is een collie en zit dus vol energie. Op papier leek dit geen goede match voor Angela.

De Border Collie Trust dacht daar anders over en haalde Angela over Kipper te ontmoeten. Dus op naar het opvangcentrum om hem te leren kennen. Angela kon zien dat hij fantastisch was met mensen, wat voor haar erg belangrijk was. Dus maakte ze een wandeling met hem en was verkocht. Enkele weken later nam ze hem mee naar huis om samen aan een nieuw avontuur te beginnen.

Angela had een mooie kennel en ren in de tuin gemaakt waarin Kipper de halve dag kon doorbrengen. Hij zou worden uitgelaten door een professionele hondenuitlaatservice en ‘s middags in huis worden gelaten totdat ze thuiskwam van school.

Kipper bleek veel werk, luidruchtig en onstuimig te zijn. Hij vernielde veel in huis en hij was wat Angela omschrijft als ‘over the top’. ‘s Avonds, na een lange dag op het werk, was Angela eens haar veters aan het strikken om zich klaar te maken voor een wandeling. Plots beet Kipper haar in haar haar, niet op een agressieve manier, maar gewoon uit enthousiasme. Het kostte twintig minuten om tot de voordeur te komen. Het was erg vermoeiend.

Maar Angela had ervaring met bordercollies, ze wist dat hij ongelooflijk intelligent was en dat hij gewoon dingen te doen moest hebben. Haar wil om te leren begon op te spelen en met de steun van de Border Collie Trust begon ze met een gedragstraining, die voor een omslag zou zorgen voor zowel Angela als Kipper.

In het begin bestond het alleen maar uit stoppen en wachten tot Kipper gekalmeerd was nadat hij zich weer eens ‘over the top’ had gedragen. Daarna was het tijd om het kauwen op alles in huis aan te pakken. Het begin werd gemaakt door hem vijf minuten alleen thuis te laten. Angela liep dan naar het hek, ging aan de overkant van de weg staan om vervolgens weer naar huis te gaan en hem te prijzen wanneer hij braaf was geweest. Angela achterhaalde wat Kipper motiveerde (speeltjes en voer), zodat ze echt met hem kon gaan trainen.

“Hij is zo slim,” zegt Angela “dat hij kan overwegen; “Wat wordt er van me gevraagd?” Welke beloning staat hier tegenover, en vind ik dat het waard? En als hij het het niet waard vindt, dan doet hij het niet.”

Na verloop van tijd maakte hij vooruitgang, en langzaam maar zeker verbeterde zijn gedrag. Angela trainde hard met hem en naarmate hij gehoorzamer werd, groeide hun band, net als hun vertrouwen onderling.

Kipper woont nabij het platteland en jaagt zo nu en dan op vee, waardoor hij tijdens lange wandelingen een muilkorf moet dragen. Maar opmerkelijk genoeg kan Angela hem alleen laten, zonder muilkorf, in de buurt van haar kippen in de tuin. Het gedrag van Kipper is thuis zo veranderd dat Angela zeker weet dat Kipper hier zal doen wat ze van hem vraagt. Angela zag zelfs eens een brutale kip een poging doen het bot van Kippers te stelen!

“De kip kwam dichter en dichterbij, terwijl hij probeerde naar het bot te pikken. Alles wat Kipper deed was het oppakken en ermee weglopen.”

Door de goede gehoorzaamheid thuis begonnen ze samen echt plezier te hebben. Kipper won goud in de Kennel Club Good Citizen Dog Scheme en nam deel aan de Kennel Club Starters Cup finale in 2017, een agility-competitie voor beginners. De activiteit en de mentale uitdaging waren uitstekend voor hem, en zowel Kipper als Angela maakten nieuwe vrienden, reisden naar nieuwe plaatsen en deelden memorabele momenten.

Maar toen Kipper zijn hubertusklauwen moest laten verwijderen, kon hij tijdelijk zijn behendigheid-training niet uitvoeren, en het gebrek aan lichaamsbeweging leidde tot frustratie. Angela, altijd op zoek naar manieren om het beste uit Kipper te halen, ontdekte CaniCross. Canicross is een hondensport die als doel heeft de band tussen honden en hun baasjes te versterken, en het heeft met name voor honden met gedragsproblemen voordelen.

Angela en Kipper namen deel aan cross country runs en triathlons, waardoor ze samen fit werden en vriendschappen sloten met een hele gemeenschap gelijkgestemde hondenliefhebbers.

Een van hun vrienden liet Angela kennismaken met de bloedbank voor huisdieren. Angela wilde graag iets terugdoen voor de hondengemeenschap, maar Kipper was onder het minimumgewicht van 25 kg. Naarmate hij ouder werd, was zijn spierontwikkeling veranderd. Zodra hij genoeg was aangekomen, registreerde Angela Kipper als donor waarna ze hem trots meenam naar zijn eerste sessie.

Maar Kipper was doodsbang. Er moest een stukje vacht worden weggeschoren maar hij kon het geluid van de tondeuse niet verdragen. Angela greep opnieuw terug op de training. De bloedbank gaf het advies om een elektrische tandenborstel te gebruiken om Kipper aan het trilgeluid te laten wennen. Op den duur zette Angela zijn favoriete kaas in als beloning voor goed gedrag. Ze liet hem er rustig aan wennen totdat ze zeker wist dat hij niet meer bang zou zijn.

Eindelijk, Kipper was er klaar voor om bloed te geven, en hij gedroeg zich voorbeeldig. Hij heeft nu voor de tiende keer gedoneerd, en met zijn zeldzame negatieve bloedgroep is zijn bloed perfect geschikt voor elke hond. Aangezien elke donatie bloed voorziet voor tot wel vier honden die dit nodig hebben, heeft Kipper bijgedragen aan het redden van levens van veertig honden.

Kipper en Angela hebben samen zoveel meegemaakt. Ze zetten elkaar ertoe aan om het beter te doen, ze zijn echt een gouden team. Ze motiveren elkaar om voort te gaan en iets goeds te doen, om samen nieuwe vrienden te maken. Zoals Angela zegt:

“Niet elke hond past bij me, en niet elke eigenaar zou bij Kipper passen, maar de Border Collie Trust had het bij het juiste eind. We zijn voor elkaar bestemd.

 

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *