Omlet blog

Kunnen mijn kippen samen met andere huisdieren?

Interactie tussen hond en kip met hulp van het Omlet Eglu Cube kippenhok

Jouw kippen kunnen samen met andere huisdieren, maar het is wel belangrijk om je goed voor te bereiden. Sommige huisdieren, zoals honden en katten, hebben een natuurlijke prooidrift die door kippen aangewakkerd kan worden. Het is dus belangrijk dat je ze voorzichtig en langzaam aan elkaar voorstelt. Deze tips zorgen ervoor dat jouw dieren op de juiste manier kennismaken met elkaar.

Kippen en honden bij elkaar

Honden zijn het meest voorkomende huisdier ter wereld. In Nederland wonen er op dit moment zelfs 1,5 miljoen! Als jij de trotse eigenaar bent van een van deze honden, dan is het mogelijk om je gezin uit te breiden met kippen. Houd daarbij wel rekening met het temperament en de trainbaarheid van jouw viervoeter.

Maak een inschatting van jouw hond

Als hondeneigenaar moet je allereerst rekening houden met het temperament van jouw hond. Verschillende hondenrassen kunnen verschillend reageren op vogels. Dat ligt nou eenmaal in hun aard. Rassen als Labrador Retrievers en de Duitse staande korthaar kunnen heel enthousiast worden rondom vogels, omdat ze van nature een drive hebben om te jagen. Andere rassen met een grote prooidrift zijn:

Ongeacht het ras, kan het ook zijn dat jouw hond gewoon erg enthousiast of nieuwsgierig wordt rondom kleine dieren. Dit gedrag zal dan waarschijnlijk ook door kippen opgeroepen worden. Als jouw hond helemaal wild wordt wanneer er vogels op je voederstation in de achtertuin landen, of je het hele park probeert door te slepen wanneer jullie eenden tegenkomen tijdens de avondwandeling, dan kunnen ze een toom kippen – en zichzelf – behoorlijk wat stress bezorgen.

Honden zonder prooidrift, of met weinig interesse in vogels, zullen rondom kippen waarschijnlijk voor weinig problemen zorgen. Toch reageren alle honden verschillend als nieuwe dieren hun territorium binnen komen wandelen. Normaal gesproken zullen honden zich, als ze een beetje geacclimatiseerd zijn, aanpassen aan de nieuwe bewoners in hun achtertuin. Je hond zal waarschijnlijk erg geïnteresseerd zijn en bij het kippenhok blijven snuffelen. Hij wil misschien graag met de kippen omgaan en neemt speelse houdingen aan. Als je de lichaamstaal van jouw hond begrijpt, dan kun je bepalen hoe de relatie tussen de twee zal vorderen.

Kippen zijn prooidieren en daardoor erg kwetsbaar. Honden kunnen niet met de kippen spelen zoals ze doen met andere honden of huisdieren. Het is belangrijk dat je jouw pup leert dat kippen fragiele vriendjes zijn – geen speeltje, of iets waar ze op kunnen jagen.

Honden leren omgaan met kippen

De eerste ontmoeting met je kippen moet met een hondenriem gebeuren, tenzij je hond heel enthousiast wordt van het aangelijnd wandelen. Zorg ervoor dat de riem strak genoeg zit zodat je hond niet kan ontsnappen, maar niet zo strak dat het oncomfortabel wordt. Neem je hond mee naar de verblijfplaats van de kippen en laat hem snuffelen. Houd de riem strak, totdat je de reactie van je hond hebt geanalyseerd en geef de riem langzaam iets meer speling om je hond te belonen.

Laat je hond toekijken, terwijl jij met de kippen bezig bent. Zorg er daarbij wel voor dat je kippen in een veilige inloopren verblijven. Als je hond meer doet dan snuffelen of rondhangen, neem dan een stapje terug en probeer ze op een andere manier aan elkaar te laten wennen.

Het kan een aantal weken duren voordat je hond de kippen volledig accepteert. Andere manieren om hem te helpen wennen aan kippen:

  • Een afrastering buiten de kippenren plaatsen, zodat de hond de kippen vanaf een afstandje kan observeren.
  • Als je hond een eigen ren of box heeft om in te spelen, plaats deze dan naast de kippenren en verminder de afstand tussen de twee langzaam binnen een aantal dagen totdat ze direct naast elkaar staan.
  • Beloon je hond elke keer met zijn favoriete snoepjes wanneer hij zich rustig gedraagt rondom de kippen..

Zorg ervoor dat je de hond nooit alleen laat bij de kippen – vooral in het begin. Ook als de hond niet bij de kippen in de ren kan, is het erg stressvol voor de toom als er een enthousiaste hond naar ze staat te blaffen.

Kippen en katten bij elkaar

Katten zijn lastiger te trainen dan honden en ook een tikkeltje onvoorspelbaar. Het goede nieuws is dat de meeste katten een grote hen niet als potentiële prooi zien. De meeste katteneigenaren zijn het erover eens dat hun kat weinig tot geen interesse toont in de kippen. Sterker nog: katten en kippen hebben een soort symbiotische relatie.

Vogels en vogelvoer, trekken namelijk knaagdieren aan en dat vinden de meeste katten een stuk interessanter dan de kippen zelf. Dat is goed nieuws! Als de kat in de omgeving van de kippen gaat patrouilleren, dan wordt een knaagdierprobleem direct in de kiem gesmoord.

Sommige katten kunnen ook een grotere interesse tonen in je kippen. Dit is erg afhankelijk van het kattenras en het temperament. Kuikens lopen hierbij meer gevaar dan volgroeide kippen, maar door je toom te voorzien van een sterk kippenhok en een sterke ren, zorg je dat ze veilig gescheiden blijven van de kat.

Kippen en cavia’s bij elkaar

Het is verleidelijk om wat schattige cavia’s bij je kippen te zetten, maar dat is niet zo verstandig. Kippen zullen de cavia’s waarschijnlijk pikken en door hun korte pootjes, zijn de cavia’s niet in staat om snel weg te komen. Ook hun dieet is erg verschillend en je kippen kunnen een grotere voorkeur hebben voor het voer van de cavia’s, dan dat van henzelf. Dat betekent dat geen van de dieren de voedingsstoffen binnenkrijgt die ze zo nodig hebben. Als je cavia’s hebt en je wil ze vlakbij de kippen houden, dan is de beste oplossing een eigen caviahok en ren.

Kippen en konijnen bij elkaar

Konijnen zijn wél snel genoeg om zichzelf tegen de kippen te beschermen en als ze samen met de kippen opgroeien, kunnen ze in harmonie met elkaar leven. Toch hebben ze nog steeds hun eigen voeding nodig en schone plekken om te slapen. Ze rusten niet zoals kippen, dus ze hebben hun eigen graafplekken nodig in de ren of onder het hok.

De makkelijkste manier om dit te bereiken is door een scheidingswand voor de inlooprente plaatsen. Op deze manier kun je voor elke soort ‘kamers’ creëren, waardoor je er zeker van bent dat ze alles krijgen wat ze nodig hebben. Je kunt de scheidingswanden openen wanneer je wil, zodat de dieren samen kunnen zijn, of een derde ruimte toevoegen die dient als gemeenschappelijke ruimte.

Vergeet niet om elke soort voldoende ruimte te geven zodat ze zich veilig en comfortabel voelen.

Bruin konijn huppelt achter een kip aan

Kippen bij andere (huis)dieren

Kippen kunnen ook goed geplaatst worden bij geiten en eenden van het vrouwelijk geslacht (de mannetjes hebben de neiging om de kippen te pesten). Het is een beetje ironisch, maar kippen passen niet zo goed bij vogels in een voliére. Ze eten alles wat op de grond van de volière is gevallen en pikken de andere vogels wanneer ze kunnen. Daarnaast trekken ze muizen en ratten aan, wat problemen geeft voor de kleinere vogels.

Als je in een landelijke omgeving woont, dan kun je kippen bij de andere boerderijdieren plaatsen. Kippen mixen goed met:

  • Geiten
  • Schapen
  • Koeien
  • Alpaca’s en Lama’s
  • Varkens
  • Vrouwelijke eenden, parelhoentjes, pauwen, ganzen of fazanten

Elke andere vogelachtige die bij kippen wordt geplaatst, moet volgzaam zijn en bij voorkeur vrouwelijk, omdat de mannetjes de hennen kunnen pesten. Kleinere vogels zoals kwartels of duiven, zullen waarschijnlijk gepikt worden door de kippen, het is dus het beste om grotere vogels als ren-maatje uit te kiezen. Kleine dieren, zoals hamsters, woestijnratten of kikkers moeten niet bij kippen geplaatst worden – zij zullen doodgepikt worden.

Omlet en jouw huisdieren

Omlet heeft alle huisdierproducten om jouw harige en gevederde familieleden gezond en gelukkig te houden. Het houden van meerdere diersoorten is leuk en met onze lijn van kippenhokken, kippenrennen, en scheidingswanden voor rennen, zorg je voor een veilige plek waar al jouw diersoorten in floreren! En doordat je weet dat de producten van Omlet jouw toom beschermen, kun je met een gerust hart gaan slapen: je hebt jouw kippen de beste huisvesting gegeven die er is.

Hond kijkt door het Omlet Eglu Cube kippenhok naar een kip

This entry was posted in Huisdieren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *