Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Omlet blog

Kunnen kippen samen met andere dieren worden gehouden?

zwarte hond kijkt naar een hen met kuikens in haar Eglu Cube kippenhok  

Wanneer u erover nadenkt om kippen te gaan houden, is het van belang rekening te houden met de dieren die u al heeft. Vaak zal dit gaan om katten en honden, die het soms niet kunnen laten om de achtervolging in te zetten. Toch is het meestal goed mogelijk om uw dieren vriendschappelijk te laten samenleven, zolang er maar met een aantal dingen rekening wordt gehouden.

Kippen en honden

Als u een hond heeft, dan hangt veel af van het karakter van uw huisdier. Achtervolgt hij regelmatig konijnen of reeën tijdens het wandelen? Hoe reageert uw hond op vogels in de tuin? Als uw hond in deze situaties de neiging heeft zijn instinct te volgen, dan zal dit gedrag zich waarschijnlijk ook voordoen als u kippen gaat houden. Heeft uw hond een rustig karakter, dan kan het zijn dat hij weinig interesse in uw kippen zal tonen.

Meestal zal het gedrag ergens tussen deze twee uitersten in liggen. Uw hond zal in dit geval interesse tonen in de kippen, en veel naar ze kijken en misschien proberen om met ze te spelen, maar geen agressie tonen. Uw hond zal moeten leren dat de kippen deel uitmaken van het gezin en dat er niet op ze mag worden gejaagd. Het is ook belangrijk dat uw hond begrijpt dat kippen kwetsbaar zijn en dat er niet met ze gespeeld kan worden zoals met andere honden.

Honden leren met kippen om te gaan

Golden retriever zit buiten naast een kip

U kunt uw honden laten begrijpen dat de kippen deel uitmaken van het gezin door hem toe te laten kijken wanneer u bezig bent in het kippenhok – eerst gescheiden door kippengaas of afrastering. Veel hondenrassen zijn van nature voorzichtig met kleine dieren en zullen uw kippen beschermen zodra ze hen als onderdeel van de roedel gaan zien. Gewenst gedrag is wanneer uw hond voorzichtig aan de kippen snuffelt, in plaats van een overenthousiaste speelhouding aanneemt.

Zoals gezegd is bij de interactie tussen kippen en honden, het karakter van uw hond bepalend. Jachthonden zoals windhonden en beagles kunnen toegeven aan hun jachtinstinct als ze kippen zien rondfladderen, waardoor ze zich niet vrij in de buurt van uw kippen kunnen begeven. Herdershonden hebben daarentegen juist de neiging om te beschermen en hoeden, en zullen minder snel een gevaar vormen voor uw kippen.

Er is geen garantie dat uw honden en kippen met elkaar overweg kunnen, maar als u veel tijd besteedt aan de kennismaking tussen beide, dan zult u een heel eind komen. Dit proces kan veel tijd kosten, dus houd er rekening mee dat het een paar weken kan duren voordat u uw hond rechtstreeks kan laten kennismaken met de kippen. Houd bij de eerste kennismaking uw hond aan de lijn, gewoon om het zekere voor het onzekere te nemen.

Kippen en katten

Katten zijn een ander verhaal dan honden – ze zijn over het algemeen minder voorspelbaar en het is vaak lastiger ze gewenst gedrag aan te leren. Toch is het onwaarschijnlijk dat ze een malse, weldoorvoede kip als prooi zullen zien. Veel boerderijkatten tonen zelfs geen interesse in pluimvee, en houden zich bezig met het vangen van ratten en muizen die onvermijdelijk op een kippenhok af zullen komen. Bij het houden van kippen hoort een muis die zo nu en dan op bezoek komt, en het hebben van een kat zal hun aantallen aanzienlijk beperken.

Hoewel de meeste kippen te groot zijn voor een kat om op te jagen, hangt dit doorgaans af van het formaat van de kippen en van uw kat. Als u merkt dat uw kat uw kippen begint te besluipen, dan zal een veilig kippenhok met ren, waar uw kat niet in kan komen, problemen voorkomen. Ook als uw kat geen gevaar vormt voor uw kippen is een veilig hok belangrijk, want de kat van uw buren is misschien minder vriendelijk! Een Eglu voldoet aan alle eisen, het hok is veilig en de ren biedt een beschermde scharrelruimte.

Kippen en cavia’s

Misschien heeft u al een caviahok of -ren in de tuin, en hoewel dit geen probleem zal zijn voor kippen, is het niet aanbevolen om kippen en cavia’s in dezelfde woonruimte te houden. Dit heeft verschillende redenen, waarvan een is dat ratten kunnen worden aangetrokken door het voer van uw dieren. Ratten vormen een gevaar voor cavia’s. Een andere reden is dat kippen bij het bepalen van de pikorde naar elkaar en ander dieren waarmee ze samenleven zullen pikken. Dit kan cavia’s verwonden, die geen dik verdek hebben dat ze kan beschermen tegen gemene snavels.

Kippen en konijnen

Konijnen kunnen een goed gezelschap zijn voor kippen, als ze maar op jonge leeftijd kennismaken. Ook is het van belang om alle dieren te geven wat ze nodig hebben, wat betreft voedsel en accessoires.

Konijnen houden er bijvoorbeeld van om een schone slaapplaats te hebben, dus zal het kippenhok en de ren vaker moeten worden uitgemest dan wanneer u alleen kippen zou houden. Ook hebben kippen en konijnen elk een veilige ruimte nodig waar ze tot rust kunnen komen. U kunt dit bereiken door de ren op te delen in drie ruimtes: een gedeelte waar kippen kunnen roesten, een ander deel voor uw konijnen en een gemeenschappelijke ruimte.

Kippen en andere huisdieren

Kippen kunnen ook goed samenleven met geiten en vrouwtjes eenden (woerden hebben de neiging ze lastig te vallen). Opmerkelijk misschien is dat kippen geen interesse tonen in andere vogels in een volière. Ze zullen de voerrestjes oppikken die op de bodem van de volière terecht komen, maar zullen ook naar de andere vogels pikken en trekken mogelijk ratten en muizen aan, wat problemen zal geven voor de kleinere vogels in de volière.

Kleine huisdieren, zoals hamsters en gerbils, mogen nooit in dezelfde ruimte als kippen worden gehouden. Er zal naar deze knaagdiertjes worden gepikt met de dood tot gevolg.

Bruin konijn hopt achter een kip aan

This entry was posted in Huisdieren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *