Omlet blog

Hondenhalsband vs. hondentuigje: wat past beter bij mijn hond?

Puppy draagt halsband naast een labrador met een tuigje

Het kan best lastig zijn om te beslissen of u uw hond een halsband of tuigje laat dragen tijdens het wandelen. De keuze hangt met name af van uw hond zelf, van het ras, zijn leeftijd en energie-level. Wat voor ras u ook heeft, één ding is zeker: alle honden moeten wandelen! De twee voornaamste manieren om uw hond aan te lijnen is met een tuigje of halsband.

Of u nu net een nieuwe hond heeft gekregen en twijfelt welke optie u zult gebruiken, of al jaren een hond heeft maar denkt dat het tijd is om iets te veranderen, het kan nuttig zijn om de voor- en nadelen van zowel hondentuigjes als halsbanden op een rijtje te hebben.

Halsbanden

Pro’s

Hondenhalsbanden zijn met name geschikt voor agressieve honden, puppy’s en honden die worden getraind. Het geeft eigenaren vaak meer vertrouwen dat ze hun hond rustig kunnen uitlaten. Ook tijdens de training van uw hond kan een halsband van pas komen. Het zorgt ervoor dat u uw hond beter kunt leiden om zijn aandacht vast te houden, wat zeker van pas is als uw hond een korte aandachtsspanne heeft.

Soms zal uw hond zich tijdens het wandelen misdragen. Met een halsband kunt u zijn gedrag corrigeren. Honden kunnen over hekken springen, in de bosjes verdwijnen of ander kattenkwaad uithalen; koop altijd een stevige halsband, eventueel met ‘breakaway’ sluiting.

Een hondenhalsband is makkelijker dan een tuigje. Waarschijnlijk het voornaamste voordeel van een halsband, is dat u deze om kunt laten, terwijl een tuigje alleen tijdens het wandelen wordt gedragen.

Een ander voordeel van een halsband is de metalen ring waaraan u de ID van uw huisdier kunt bevestigen met bijvoorbeeld uw adres, telefoonnummer, het telefoonnummer van de dierenarts voor het geval hij of zij verdwaalt.

 

Con’s

Wat kan er eigelijk verkeerd gaan als u uw hond aan zijn of haar nek leidt? Best wat, zo blijkt.

Als honden constant aan hun halsband trekken, kunnen ze hun nek beschadigen en kan hun ademhaling worden belemmerd. Sommige kleinere rassen, zoals een teckel of poedel, hebben een zeer kwetsbare luchtpijp, en een ruwe ruk aan de halsband kan al snel leiden tot een gevaarlijke situatie.

Honden die een nek hebben die even dik is als hun kop, b.v. mopshonden en whippets, kunnen hun halsband snel verliezen. Zelfs als u een sterke hond heeft, kan herhaaldelijk trekken aan de nek na verloop van tijd leiden tot schade aan de schildklier of ruggenmergletsel. Gebruik geen halsbanden bij honden die een medische aandoening hebben zoals glaucoom, nekletsel hebben of een misvormingen van hun wervelkolom.

Halsbanden zijn ook ongeschikt voor kleine rassen en honden met een korte snuit zoals chihuahuas, chinese naakthonden, italiaanse windhonden, Maltezers, toypoedels, yorkshireterriërs, buldogs, franse buldogs, bostonterriërs, mopshonden en boxers.

Tuigjes

Pro’s

Het voornaamste voordeel van een hondentuigje, is de controle die het u geeft over zeer drukke en enthousiaste honden. Hondentuigjes beperken het risico op verwondingen, omdat ze om het lichaam van uw hond worden bevestigd en het de veiligste en meest comfortabele manier biedt om uw hond aan te lijnen. Een hondentuigje wordt aangebracht over de borst, schouders en bovenrug van uw hond waardoor de druk meer wordt verspreid. Waar sommige honden makkelijk uit hun halsband kunnen glippen en in gevaarlijke situaties terecht kunnen komen, bieden harnassen meer veiligheid. Een goed tuigje vermindert bovendien trekken aan de riem, het geeft controle en vermindert de belasting op nek en gewrichten.

 

Niet alleen een halsband maar een hondentuigje kunt u personaliseren, ze zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en kleuren: stoer, schattig of praktisch, er is een ruim aanbod waaruit u kunt kiezen. Er zijn ook tuigjes waar u bijvoorbeeld zakjes in kunt opbergen voor tijdens het wandelen.

 

Voor sommige rassen, of voor honden met een aandoening, kan een hondentuigje geschikter zijn:

  • Honden met een platte snuit, zoals mopshonden, shih zus, chihuahuas, chow chows, pekingezen of (franse) bulldogs. Met een tuigje zullen deze honden minder snel last krijgen van ademhalingsproblemen tijdens het wandelen, dan met een halsband.
  • Tracheal collaps. Dit is een medische aandoening waarbij de luchtpijp zich samen plooit waardoor ademhalingsproblemen en hoesten wordt veroorzaakt. Vermijd het gebruik van een halsband bij honden die hier aanleg voor hebben, omdat een halsband druk uitoefent en de aandoening kan verergeren.
  • Risicofactoren voor problemen met de wervelkolom. Honden met een langgerekt lichaam zoals teckels zijn gevoelig voor rugproblemen, en de aandoening met de naam intervertebral disc disease (IVDD). Door een harnas te gebruiken, kunt u de nek en rug ontlasten om verdere schade te voorkomen.
  • Orthopedische aandoeningen. Honden met een orthopedische aandoening kunnen moeite hebben om op te staan en te lopen. Met een hondentuigje kunt u een hond wat steun geven tijdens het opstaan.

Con’s

Hondentuigjes zijn voor mensen nu eenmaal minder praktisch om te gebruiken bij uw hond dan een halsband. Een halsband kan makkelijk worden omgedaan, het aanbrengen van een hondentuigje is omslachtiger.

Hondentuigjes kunnen ook ongemakkelijk zijn voor uw hond omdat ze op meerdere plekken juist moeten passen. Sommige honden vinden het niet plezierig om een tuigje te dragen, en het kan even duren voordat ze eraan gewend zijn.

Hondentuigjes kunnen niet altijd van een ID -tag worden voorzien. Let er daarom bij de aankoop van het hondentuigje op of deze mogelijkheid er is, of laat uw hond tijdens het wandelen zowel een halsband met een tag als een hondentuigje dragen.

Als uw hond buiten een hondenjas draagt om hem/haar warm te houden, dan kan dit soms lastiger zijn in combinatie met een hondentuigje dan met een halsband. De kleding kan de ring(en) van het tuigje bedekken, wat bevestiging met de riem belemmert. Als alternatief kunt u het harnas over de kleding heen bevestigen, maar zorg er dan voor dat het niet te strak of te los zit

Hond draagt halsband en zit op Topology hondenmand met schapenvacht topper

De schapenvacht Topology topper biedt honden een luxe plek om te rusten

Samenvattend

Dus, een halsband of hondentuigje – welke optie is het meest geschikt voor een hond? Hierop kan geen eenduidig antwoord worden gegeven omdat dit afhankelijk is van het ras van uw hond, zijn gezondheid en het gebruik van het item. Maar houd rekening met het volgende:

  • Halsbanden beperken de bewegingsvrijheid van uw hond minder, wat goed is voor honden die graag los van de lijn rondrennen. Halsbanden zijn ook geschikt voor honden die niet aan de riem trekken en rustig naast u kunnen lopen.
  • Een hondentuigje is geschikt voor bijzonder enthousiaste honden, omdat het u meer controle geeft over uw hond. 
  • Voor kleinere honden en honden met een platte snuit is het beter om geen halsband te gebruiken.
  • Het is kan heel goed van pas komen om uw puppy zowel aan een halsband als tuigje te laten wennen.
  • Als u een oudere hond maar ook een pup die al gewend is aan een halsband, aan een hondentuigje wilt laten wennen, wees dan geduldig – het kan even duren voordat uw hond hieraan gewend is. Neem wat lekkers mee tijdens de eerste paar wandelingen met het harnas ,om uw hond af te leiden van het voor hem/haar onbekende gevoel van een harnas. Ook zal uw hond het tuigje zo in verband brengen met iets positiefs.
  • De keuze voor een halsband of riem hangt ook af van waarvoor u het wilt gebruiken. Als u met uw hond gaat wandelen en een autorit maakt, dan kunt u de veiligheidsgordel aan het hondentuigje bevestigen. Als u uw hond in de tuin laat of meeneemt wanneer u bij iemand op bezoek gaat, dan is een halsband vaak prima.

 

Al met al zijn hondentuigjes vaak de beste keuze voor tijdens het wandelen omdat ze geen druk uitoefenen op de nek van uw hond. Maar hondenhalsbanden zijn vaak aangenamer voor uw hond en ze bieden de mogelijkheid om er een ID-tag aan te hangen. Om beide voordelen te combineren kunt u er ook voor kiezen om uw hond beide te laten dragen. Als u aan het hondentuigje geen ID of het naamplaatje kunt bevestigen, dan kunt u dit aan de halsband bevestigen en de riem aan de halsband.

Bent u op zoek naar een oplossing die perfect past bij uw hond, bekijk dan ons assortiment halsbanden en hondentuigjes. Sets en riemen kunt u hier vinden.

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *