Omlet blog

Een agressief konijn: wat te weten en wat te doen

twee grijze, boze, agressieve konijnen

Konijnen zijn normaal gezien vredige dieren die het fijn vinden om te spelen en tijd door te brengen met hun verzorgers. Maar wat te doen als een konijn plotseling agressief gedrag begint te vertonen? Het is niet leuk om te zien dat een dier zich niet op zijn gemak voelt en het is een natuurlijke reactie om het dier te willen helpen. In deze blog zetten we een aantal manieren op een rijtje, om om te gaan met ongewenst gedrag bij konijnen, zodat tijd met uw huisdieren doorbrengen weer een plezier wordt.

Wat is agressief gedrag bij konijnen?

Er zijn twee soorten agressie bij konijnen die het meeste voorkomen, waarvan de voornaamste verband houdt met defensief gedrag rondom hun leefgebied. Als uw konijn bijt wanneer u uw hand in de ren of hok steekt, heeft dit waarschijnlijk te maken met het willen verdedigen van het territorium. Daarnaast kan agressief gedrag zich ook voordoen tussen konijnen onderling – waarbij ze met elkaar kunnen vechten tot verwondingen aan toe.

Het is vervelend om te zien dat een konijn gewond raakt, en misschien weet u niet precies wat u moet doen. Een beetje geruzie is normaal, maar als u bloed in de vacht of in het hok aantreft, dan is de agressie uit de hand aan het lopen.

Wat te doen bij territoriale agressie en bijten

Als een konijn in uw hand bijt – of dit probeert – denk dan na over hoe u uw konijn benadert. Het hok is vaak veilige plek voor een konijn waar ze het grootste deel van hun leven doorbrengen. Als u onverwachts met uw hand het hok binnenkomt, dan is het te begrijpen dat ze bang en defensief kunnen zijn. Konijnen zijn van nature prooidieren en zullen reageren wanneer ze het gevoel hebben in hun veilige ruimte ‘in het nauw gedreven’ te worden.

Het kan daarom helpen om uw konijnen buiten het hok te benaderen – zoals in een ren of speelruimte – wat de kans op een meer ontspannen interactie vergroot. Probeer elke dag tijd bij uw konijnen in hun ren door te brengen. Benader ze rustig en geef ze hun favoriete snacks. Op den duur zult u merken dat uw konijnen steeds vaker naar u toe komen. En als een konijn zelf kiest voor interactie, dan is de kans op agressie veel kleiner.

Door tijd door te brengen met uw konijnen buiten hun hok, leren ze begrijpen dat u geen roofdier bent en dat ze niet bang hoeven te zijn als u ze benadert. Als het vertrouwen er eenmaal is, zou het ook mogelijk moeten zijn de konijnen in het hok te benaderen.

Hoe agressief gedrag tussen konijnen te stoppen

Als u merkt dat uw konijnen echt vechten, sta dan stil bij de hoeveelheid ruimte die uw dieren in hun hok hebben. Het kan zijn dat uw konijnen zijn gegroeid sinds u ze kocht, en dat hun hok te klein is geworden. Het kan ook zijn dat ze in de winter maar weinig tijd buiten hun hok hebben doorgebracht, en dus teveel bij elkaar hebben gezeten.

Wat de reden voor en slecht humeur van uw konijnen ook mag zijn, uw konijnen moeten zich tevreden en ontspannen voelen in hun hok. Waarschijnlijk zal het vechten afnemen wanneer de konijnen weer meer bewegingsvrijheid hebben. Konijnen zijn territoriale dieren en ze hebben hun eigen ruimte nodig, net als een gemeenschappelijke ruimte.

Probeer je vechtende konijntjes af te leiden door in uw handen te klappen. Een erg agressief konijn kan worden ‘opgeschrikt’ door water op zijn neus te sprayen – al is dit niet iets om te vaak te doen, dus als het na de eerste paar keer sprayen niet werkt, is het tijd voor plan B.

Als u besluit een groter hok te kopen, maar uw konijnen blijven agressief gedrag vertonen, dan is het misschien noodzakelijk om ze in twee aparte hokken te houden. Dat is plan B.

Voordelen van het steriliseren van konijnen

Sterilisatie (of castratie) wordt bereikt door middel van een operatie. Als uw konijnen uit een dierenwinkel komen, zijn ze waarschijnlijk al gesteriliseerd – maar als u uw konijnen van bijvoorbeeld een vriend heeft gekregen, dan is het altijd een goed idee om naar de dierenarts te gaan om ze te laten steriliseren. De kans op agressief gedrag is veel groter bij niet-gesteriliseerde konijnen, zowel tegenover u als naar andere konijnen.

Vaak worden rammelaars en voedsters in paren van hetzelfde geslacht gehouden, en dit kan leiden tot parings-gerelateerde vetes die ze beide niet kunnen winnen. Het kan zijn dat uw konijnen vechten om vast te stellen wie de baas is in het gedeelde territorium. Dit soort gevechten zullen veel minder plaatsvinden wanneer de konijnen gesteriliseerd zijn.

Ook als u een rammelaar en voedster samen houdt, is het verstandig om ze te laten steriliseren, aangezien konijnen tot wel vijftig babykonijntjes per jaar kunnen krijgen! Dit klinkt misschien schattig, maar houd er rekening mee dat het moeilijk kan zijn om zoveel dieren te verzorgen en te huisvesten.

En er zijn meer voordelen verbonden aan het steriliseren van konijnen. Het vermindert de kans op verschillende soorten kanker. Gesteriliseerde konijnen zijn ook makkelijker te trainen en zijn over het algemeen socialer.

Als u uw konijnen nog maar net heeft, dan hebben ze misschien wat tijd nodig om aan hun nieuwe onderkomen te wennen en kan het even duren voor ze zich op hun gemak voelen. Het is normaal dat een nieuw huisdier in het begin nerveus en schichtig is, en dit kan in het begin tot agressie leiden, zoals bijten.

Onthoud dat een konijn banger is voor u, dan andersom. En bijten betekent niet dat het niet mogelijk is om uiteindelijk goede vriendjes te worden! Weet u niet goed hoe u uw konijnen in het begin moet benaderen, stel dan vragen aan iemand die al langer konijnen heeft, of zoek online informatie.

Het hebben van konijnen is enorm leuk, en de tijd en moeite die u in uw dieren steek zal de moeite zeker waard zijn. Zolang ze voldoende ruimte hebben en geen agressieve ‘rivalen’, zullen ze waarschijnlijk net zo kalm en knuffelig zijn als u van tevoren gehoopt had.

Bruin konijn staat op zijn achterpoten op Zippi vide voor konijnenren

 

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *