Omlet blog

5 tips voor gelukkige en gezonde parkieten

Parkieten zijn bijzonder sociale dieren die graag deel uitmaken van het gezinsleven. En om voor parkieten te zorgen hoeft u geen expert te zijn. Maar om er zeker van te zijn dat uw dieren alles hebben om gezond en gelukkig te blijven, zijn dit een aantal dingen om bij stil te staan.

Groene vogel vliegt naar Omlet Geo vogelkooi

1- Kies een kooi waarmee de behoeften van uw dieren worden gerespecteerd

Als u besluit parkieten te nemen, dan is dit een prioriteit. Zorg ervoor dat de kooi past bij de behoeften van uw parkieten. Vogels hebben voldoende ruimte nodig om hun vleugels te strekken en plezier te maken. Zorg ervoor dat de kooi groot genoeg is en dat uw vogels voldoende daglicht krijgen, dit hebben parkieten nodig.

Parkieten vliegen horizontaal, dus zorg ervoor dat de kooi breed genoeg is.

Het is belangrijk om een kooi te kiezen die gemakkelijk schoon te maken is. Een schone omgeving is voor vogels belangrijk en u zult hier dus de nodige tijd in moeten steken. Parkieten doen ongeveer eens per 15 minuten hun behoefte, dus is het handig om goed toegang hebben tot alle delen van de kooi.

Koop een kooi die groot genoeg is voor meerdere parkieten. Hoewel parkieten alleen kunnen worden gehouden als ze veel aandacht krijgen, geven ze de voorkeur aan het gezelschap van een soortgenoot.

Omlets oplossing: de Geo vogelkooi.

De Geo vogelkooi komt overeen met de huidige standaarden om uw dieren de ruimte te geven die ze nodig hebben. Het innovatieve ontwerp zorgt voor een veilige leefruimte voor uw parkieten. De kooi is gebaseerd op langdurig onderzoek om uw vogels een optimale omgeving te bieden.

Deze kooi voldoet niet alleen aan de behoeften van uw parkieten, maar is ook functioneel en kan snel en eenvoudig worden schoongemaakt. Bovendien heeft Omlets Geo vogelkooi een bijzonder ontwerp waardoor het een aanvulling is op uw interieur.

Maar naast de kooi is ook de locatie ervan belangrijk. Zet de kooi in een ruimte waar de temperatuur stabiel is: niet te warm, en niet te koud. Vermijd ook kamers met veel lawaai en activiteit. Vogels hebben rust nodig. Een lichte kamer maakt parkieten gelukkig. Plaats de kooi niet te dicht bij een raam, aangezien de zon door het glas en de warmte gevaarlijk en zelfs dodelijk kunnen zijn voor vogels.

2- Bezuinig niet op accessoires

Voor parkiet zorgen bestaat uit meer dan het geven van een geschikte slaapplek, het is ook belangrijk om uw vogels voldoende dingen te geven om te ontdekken door een verscheidenheid aan accessoires aan te bieden. Een vogelbadje is zo’n accessoire: parkieten houden van badderen. Kies een vogelbadje dat bij de kooi past en eenvoudig te plaatsen is. Het is ook handig als het van buitenaf kan worden gevuld.

Omlet heeft een vogelbadje dat perfect past bij onze Geo vogelkooi en de schuine zijkanten ervan.

Over het vogelbadje: vul het niet tot de rand, om te voorkomen dat het water overal terecht komt. Het badje mag niet te klein zijn, zodat uw vogels er optimaal van kunnen genieten, maar het mag ook niet te groot zijn, zodat het teveel ruimte inneemt in de kooi. Als u een badje heeft dat makkelijk kan worden geplaatst en verwijderd, dan kunt u het een paar uur in de kooi hangen terwijl uw vogels het gebruiken, om het daarna te verwijderen.

Als uw parkieten kunnen badderen en hun vleugels kunnen strekken, zullen ze tevreden zijn. Maar het is ook belangrijk dat ze genoeg speeltjes hebben om zich mee te vermaken. Bied verschillende vormen, maten en materialen aan om uw dieren steeds een nieuwe ervaringen te geven.

Speelgoed neemt plaats in in de vogelkooi, maar laat het niet teveel ruimte in beslag nemen. Kies voor verschillende soorten speeltjes die u wekelijks kunt verwisselen om zo meer variatie te geven en uw vogels te vermaken.

Speeltjes zorgen voor de nodige uitdaging en voorkomt dat uw parkieten zich vervelen.

Koop voer- en drinkbakjes waar uw vogels makkelijk bij kunnen zodat ze ongehinderd kunnen eten en drinken.

Zitstokken zijn belangrijk voor vogels. Kies zitstokken met een houten zitgedeelte, van bijvoorbeeld grenen, omdat plastic niet de juiste grip biedt voor vogels en slecht kan zijn voor hun pootjes.

Collage van blauw-grijze parkiet in Omlet Geo vogelkooi

3- Een goed gevoede parkiet is een gelukkige parkiet

Goede verzorging van parkieten hangt samen met een aantal dingen. Belangrijk is de kwaliteit van hun voeding. Wat eet een parkiet? Het favoriete voedsel van vogels bestaat uit zaden, groenten en fruit. Geef uw parkieten, net als andere dieren, nooit chocolade en cafeïne.

Het is belangrijk dat het drinkbakje altijd gevuld is met vers water. Uw vogels weten zelf hoeveel water ze nodig hebben, maar het moet wel beschikbaar zijn. Als u merkt dat het water niet wordt gedronken, bedenk dan of het water genoeg wordt ververst om bacteriën te voorkomen.

4- Parkieten hebben een goede nachtrust nodig

Slaap is ook voor vogels belangrijk. Net als bij mensen helpt goede slaap stress te verminderen en bevordert het het leervermogen en het geheugen van uw huisdier. Parkieten slapen tussen de 10 en 12 uur per dag. Een tevreden parkiet is er een die profiteert van zijn slaap en dit onder optimale omstandigheden.

Vogels bereiden zich ongeveer een half uur voor op het slapengaan. U kunt de slaapomgeving van uw parkiet beter maken door er een deken over te leggen, dat geen licht doorlaat en ervoor zorgt dat uw vogels de rust krijgen die ze nodig hebben. Hiermee kunt u tevens geluiden van buitenaf een beetje dempen als er nog activiteit in de ruimte is waar de kooi staat. Omlets vogelkooi-hoes biedt uw vogels een ideale oplossing voor een goede nachtrust. Het past over elke vogelkooi en zorgt ervoor dat uw vogels een geborgen plek hebben om te slapen.

Houd er voor de avonden een routine op na. Dit zorgt ervoor dat uw parkieten zich op hun gemak voelen en begrijpen wanneer het bedtijd is. Ze weten zo wat ze te wachten staat en dat ze zich nergens zorgen over hoeven te maken en rustig kunnen gaan slapen.

Merkt u dat parkieten in paniek raken als u het deken op de kooi legt, dan is het het beste om hier niet mee door te gaan. Sommige vogels hebben hun eigen gewoontes en het heeft geen zin om ze bepaalde accessoires op te dringen. Als uw parkieten gelukkig zijn en rustig kunnen slapen zonder dat hun kooi wordt afgedekt, dan is alles in orde.

5- Geef uw nieuwe parkieten aandacht en laat ze wennen aan hun omgeving

Parkieten vinden het fijn als er tegen ze wordt gepraat en vinden gezelschap prettig, maar doe dit in het begin met mate en wees geduldig. Herhaal de naam van een parkiet om het dier aan het geluid van uw stem te laten wennen. Als er meerdere mensen in huis wonen, introduceer ze dan een voor een zonder uw huisdier te overhaasten en voorkom harde geluiden of drukke bewegingen.

Wat lekkers en uw aanwezigheid zullen door uw parkieten worden gewaardeerd. Zorg ervoor dat u tijd doorbrengt met uw parkieten, dit zal jullie band versterken. Het vertrouwen van uw huisdieren winnen kan een lange tijd in beslag nemen. Met uw vingers kunt u een vogel langzaamaan handtam maken, bijvoorbeeld door uw vinger nat te maken en er wat gierst op te leggen. Nieuwsgierig als parkieten zijn, zullen ze zeker naar u toe komen.

Aarzel niet om af en toe de kooi open te zetten om uw vogels vrij in een kamer te laten rondvliegen. Vermijd fel licht omdat dit uw vogel kan aantrekken waardoor ze zich kunnen verwonden (bijvoorbeeld zonlicht door een raam). Als u besluit uw vogel in uw huis te laten rondvliegen, pas dan op met voorwerpen die gevaarlijk kunnen zijn voor uw dieren.

Een ongelukkige vogel kan agressief worden en zijn gezondheid kan achteruitgaan. Dit kan zich uiten in regelmatig pikken of krijsen. Als een parkiet ongelukkig is, kan hij drukker zijn dan normaal. Als u zeker weet dat u er alles aan heeft gedaan om ervoor te zorgen dat de vogel krijgt wat hij nodig heeft en het agressieve gedrag houdt toch aan, dan kan het een goed idee zijn om naar de dierenarts te gaan om te kijken of het dier iets mankeert. Het wordt zelfs aanbevolen om eenmaal per jaar naar de dierenarts te gaan om te controleren of alles goed gaat met uw huisdieren.

Met al deze tips kunnen uw parkieten een gelukkig en tevreden leven leiden. Het enige wat u hoeft te doen, is uw dieren met geduld benaderen en ervoor zorgen dat ze alle accessoires en benodigdheden hebben om tegemoet te komen aan hun behoeften.

Vader en zoon kijken naar parkieten in Omlet Geo vogelkooi

This entry was posted in Parkieten


One reply on “5 tips voor gelukkige en gezonde parkieten”

Angelina schreef:

Hallo ik doe een deken over de kooi met daar over nog handoeken kunnen ze dan nog ademen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *