Omlet blog

Pride of Omlet: een vriend in voor en tegenspoed

Dit artikel maakt deel uit van onze Pride of Omlet serie, waarin bijzondere huisdieren in de schijnwerpers staan omdat hun moed, talent, intelligentie of zachtaardigheid het verdient om met de wereld te worden gedeeld.

-Written by Anneliese Paul

Mipit is een Mental Health-assistentiehond voor zijn mens Henley. Mipit houdt Henly in leven en zelfstandig. Wie wil er geen hond die het vuilnis buitenzet, de telefoon oppakt en in voor en tegenspoed een beste vriend is?

Toen Henley zes jaar geleden, op dat moment dakloos en mentaal in crisis, een flat kreeg aangeboden kreeg ze weer een beetje hoop. Ze nam weer contact op met haar vader en moeder, en langzaam begon haar leven met hun hulp wat te verbeteren. Maar er miste iets. Henley had een maatje nodig. 

Henley heeft autisme en wilde altijd als een assistentiehond, maar nu was Henley te oud om zich hiervoor aan te melden. Op een dag gingen Henley en haar moeder naar de kapper. De kapper opperde naar de dierenwinkel in de buurt te gaan om te vragen of zij misschien wisten of er ergens puppy’s waren. De dierenwinkel gaf twee telefoonnummers. Onderweg naar buiten zag Henley een brochure op het raam hangen over ‘Mental Health assistentiehond training‘. 

Henley belde de fokker en nam niet veel later haar eerste puppy mee naar huis. Een jug (jackrussel x mopshond) die ze Lottie noemde. Eerst begon ze de training met de Kennel Club good citizen dog scheme, en vervolgens de assistentiehond training met Darwin Dogs. Maar toen Lottie zes maanden was werd ze aangevallen door een roedel van zes honden, waarop Henley besloot de training te stoppen en haar de tijd te geven om te herstellen. Toen Lottie weer beter was dacht Henley dat het goed voor haar zou zijn om een vriendje te hebben. Dus belde ze Lotties fokker om te vragen of er misschien meer pups op komst waren. Gelukkig was de oma van Lottie zwanger en toen de nieuwe puppy’s waren geboren, ging Henley op bezoek en bracht Mipit mee naar huis.

Mipit is net als Lottie een jug. Henley koos hem vanwege zijn rebelse karakter, maar ondanks zijn eigenzinnige eerste indruk, breek hij zeer intelligent, lief en loyaal. Na een paar weken kon Mipit al dingen die Lottie maanden hadden gekost om te leren, dus besloot Henley om zich voor de assistentiehond-training te focussen op Mipit.

Toen hij nog maar één jaar oud was behaalde hij al bronzen en zilveren beoordelingen van de Kennel Club. Hij was te jong om aan goud te beginnen, dus begon Henley met de opleiding tot assistentiehond. In minder dan twee jaar had hij de drie niveaus voltooid. Lottie had dezelfde tijd nodig om één te voltooien. Mipit is instinctief met training. “Hij kan in de toekomst kijken”, zegt Henley. “Het is alsof hij het al weet voordat je hem hebt getraind.”

Henley gebruikt een rolstoel en Mipit staat altijd naast haar, klaar om te helpen. Hij opent deuren, pakt de telefoon op en zet vuilnis buiten. Hij doet dingen die Henley aan het lachen maken, zoals verstoppertje spelen onder het dekbed. Hij staat altijd paraat. De training van Mipit met Darwin Dogs is anders dan andere training tot assistentiehond. Henley heeft een band met hem ontwikkeld om hem drie speciale vaardigheden aan te leren die speciaal zijn afgestemd op haar behoeften.

De eerste speciale vaardigheid van Mipit is om plat op Henley’s knie te gaan liggen om haar te helpen met de pijn die ze in haar benen heeft. Ten tweede brengt en haalt hij alles, tot zijn eigen lichaamsgewicht. Zijn derde vaardigheid is een echt ‘showstopper’. Als Henley overstuur is geweest, zingt Mippit voor haar om haar te helpen te kalmeren. Hij zingt vaak voor Henley in Sainsbury’s (supermarkt) om haar voor te bereiden op de terugtocht naar huis. Mipit is door zijn gezang een bekende geworden in hun woonplaats. Soms wordt Henley aangesproken door mensen die willen weten: “Ben jij de persoon met de zingende hond”, waarop Mipit maar wat graag een kleine voorstelling geeft.

Vorig jaar verloor Henley haar moeder. Dit had grote invloed op Henley’s geestelijke gezondheid. Zowel Henley als haar vader, Chris, zijn van mening dat ze het aan Mipit te danken te hebben dat ze een team zijn gebleven, moeilijke tijden hebben doorstaan en hun sterke band hebben behouden. “Hij dwingt ons om lief tegen elkaar te zijn. Hij zal pap knuffelen en hem naar me toe brengen. Hij duikt op en geeft me kusjes als hij weet dat het niet goed met me gaat.

Mipits onvoorwaardelijke en constante toewijding om een glimlach op Henley’s gezicht te toveren, zorgt ervoor dat ze klaar is voor de dag, elke dag opnieuw. Met de hulp van Mipit en Lottie heeft Henley zichzelf al zes jaar niet meer beschadigd en woont ze nu in een bungalow met een tuin met zes kippen als gezelschap. Binnenkort zullen ook twee konijnen deel uitmaken van deze speciale support-bubbel.

Henley’s vader Chris zegt: “Ik kijk naar Mipit omdat hij Henley’s humeur oppikt. Als ze zich niet goed voelt, gaat hij dichterbij haar staan. Het stelt me gerust dat Mipit voor haar zorgt. Het is een bijzonder mannetje.”

 

 

This entry was posted in Huisdieren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *