Omlet blog

De gezondheidsvoordelen van eieren: waarom eieren goed voor je zijn

De Omlet eierspiraal naast een ei dat gebakken wordt

Ze zijn misschien klein, maar het bescheiden ei is een krachtpatser op voedingsgebied. En hun veelzijdigheid zorgt ervoor dat we ze kunnen gebruiken voor de duizenden heerlijke recepten die we allemaal kennen en liefhebben. Maar kun jij feit en fictie onderscheiden als het gaat om de verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van eieren?

De grootste mythen doorbreken

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat het eten van eieren voor een hoog cholesterolgehalte kan zorgen en dit kan leiden tot hart- en vaatziekten. Maar in de realiteit ligt dit toch wat anders.

Hoewel de dooier van een middelgroot ei een hoog cholesterolgehalte van ongeveer 186 mg bevat, komt het grootste deel van ons cholesterol uit onze lever, en niet ons dieet. Ongeveer 25% van het cholesterol in het voedsel dat we eten, wordt door de darmen opgenomen, en 75% van het cholesterol in het bloed wordt door de lever geproduceerd.*

Een hoog cholesterol kan veroorzaakt worden door onze genen en levensstijlkeuzes, zoals roken en gebrek aan lichaamsbeweging. Dat betekent niet dat het dieet niet bijdraagt aan een hoog cholesterolgehalte. Een dieet met veel verzadigde vetten, zoals gefrituurd voedsel, bewerkt vlees en volle zuivelproducten, is een grote reden tot bezorgdheid.

Eieren zelf zijn ook niet verantwoordelijk voor verstopte aders of cardiovasculaire problemen. Het is de manier waarop je de eieren bereidt en wat je er verder bij eet, dat bijdraagt aan de gezondheid van het hart. Als je de eieren regelmatig bakt met veel boter, of ze elke ochtend serveert met bacon, dan is dit een groter probleem dan het ei zelf. Maar, zoals dat geldt voor alles, is moderatie de sleutel. Voor persoonlijk medisch advies moet je je altijd laten informeren door een huisarts.

Waarom eieren zo goed zijn

Een geweldige bron van micro- en macronutriënten

Of het nu de dooier of het eiwit is, eieren zitten vol voedingsstoffen en vitaminen die bijdragen aan een goed functionerend lichaam. Eieren bevatten carotenoïden. Dit zijn antioxidanten die helpen bij het bestrijden van ouderdomsziekten, vooral het gezichtsvermogen.

Ook zijn eieren rijk aan proteïne (2 eieren staan gelijk aan 100 gram vlees), vitaminen A, D, E, K, B2 en N12, en fosfor, magnesium, kalium en mineralen. Dit houdt jouw lichaam in perfecte conditie.

De vitamine B die in eieren zit, helpt het brein goed functioneren, onder andere geheugen- en concentratiefuncties profiteren hiervan. Eieren kunnen tijdens de zwangerschap gegeten worden, omdat de voedingsstoffen die aanwezig zijn in eieren – waaronder vitamine B9 – de groei en ontwikkeling van de foetus bevorderen.

Eieren bevatten ook zink voor de hormoonregulatie en omdat ze veel proteïne en vitaminen leveren, zijn eieren de beste bondgenoot voor jouw haar. Er zijn op het internet veel recepten te vinden om je haar te verzorgen met eieren, maar onze favoriet is het gebruik van één ei, een paar druppels zoete amandelolie (niet meer dan vier) en een lepel honing. Je haar zal je dankbaar zijn! Laat het 10 minuten inwerken en spoel daarna grondig uit.

Weinig calorieën

Wist je dat een ei maar 90 calorieën bevat? Met twee eieren van 90 calorieën kun je een caloriearme maar smakelijke omelet maken. Het eetlustremmende effect van eieren maakt het ook een voedingsmiddel dat je kunt opnemen in de maaltijden, om je langer vol te voelen.

Zoete lekkernij of een eiwitrijke lunch?

Naast de verschillende gezondheidsvoordelen, kunnen eieren op veel verschillende manieren worden gebruikt, waardoor we variatie kunnen aanbrengen in onze maaltijden. Of je nu van gebakken of gekookt ei houdt, roereieren, quiche, cake of pannenkoeken: er is voor ieder wat wils.

Je kunt hier een cakerecept vinden. Of probeer eens wat lekker bananenbrood. En voor het perfecte recept voor pannenkoeken klik je hier.

Hoe kies je de eieren?

Er is niets beter dan vers gelegde eitjes uit eigen achtertuin. En als jouw hennen gelukkig zijn in hun Eglu Cube Kippenhoksmaken ze zelfs nog beter! De liefde die jij in de zorg voor je toom steekt, wordt dubbel en dwars teruggegeven in de vorm van smakelijke eieren. Het is ook fijn dat je je nooit zorgen hoeft te maken of je nog eieren in huis hebt; je hebt ze altijd bij de hand.

Je kunt het harde werk van jouw kippen tentoonstellen in de eierspiraal van Omlet. Het prachtige ontwerp staat niet alleen mooi in de keuken, maar het houdt de eieren ook netjes op volgorde van versheid. Je gebruikt altijd eerst de oude eieren en daardoor heb je minder voedselverspilling.

Maar als je nog geen ervaring hebt met kippen houden en de eieren in de supermarkt koopt, dan moet je op een aantal dingen letten. Houd er alsjeblieft rekening mee dat het gehalte aan voedingsstoffen kan variëren, afhankelijk van de herkomst van de eieren die je consumeert. Het Omega 3-gehalte kan lager zijn als je eieren koopt van gekooide kippen in plaats van biologisch gehouden kippen. Voor België en Nederland gelden verschillende kwaliteitsklassen van eieren. De kwaliteitsklasse vertelt niets over de manier waarop de kippen gehouden of gevoerd worden.

Klasse A (Nederland) / Extra klasse (België): De eieren hebben een perfecte schaal en bevatten geen gebreken of deuken. De dooier is bol en het eiwit bevat geen onzuiverheden.

Klasse B (Nederland) / Klasse A (België): De eieren hebben kleine gebreken aan de schaal, maar zijn nog steeds van goede kwaliteit. De dooier en het eiwit zijn van acceptabel niveau.

Klasse C (Nederland) / Klasse B (België): De eieren hebben aanzienlijke gebreken aan de schaal en dooier en het eiwit is van mindere kwaliteit. Deze eieren worden vaak verwerkt in de voedingsindustrie.

Omlet en jouw eieren

Eieren hebben vele voordelen en omdat het houden van kippen zo gemakkelijk gaat met Omlet, kun je eieren rechtstreeks uit je eigen achtertuin halen. Van onze Eglu Cube kippenhokken die snel te reinigen zijn, de Autodoor om je toom in te stoppen en de Inloopren voor kippen om jouw toom nog meer ruimte te geven om rond te scharrelen. Shop de opmerkelijke collectie producten voor kippenvan Omlet die ontwikkeld zijn door onze eigen experts op het gebied van kippen houden.

De Omlet eierspriaal op het aanrecht

*Cholesterol Overview: LDL, HDL, Triglycerides, What Cholesterol Levels Mean (webmd.com)

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *