Omlet blog

De zeven fascinerende zintuigen van katten

Heeft u zich ooit afgevraagd of een kat kleuren kan zien? Ze beter hun evenwicht kunnen bewaren dan wij? De vijf zintuigen horen, zien, ruiken, proeven en voelen die mensen ook hebben, zijn bekend. Maar we willen ook de andere bijzondere zintuigen van katten onderzoeken. Tijd om te ontdekken waartoe katten echt in staat zijn met hun zeven fascinerende zintuigen.

Close up van een kat in de hangmat van een Omlet Freestyle klimboom voor katten

Het gehoor van katten

Er is lang gedacht dat honden het beste gehoor hebben van alle gedomesticeerde huisdieren. Maar is dat wel zo? We vinden het vervelend om uw puppy-bubbel te breken, maar dit klopt niet. In een ruimte vol geluiden die door mensen niet worden opgemerkt, kunnen katten hogere frequenties detecteren dan honden. De meeste kattenrassen hebben rechtopstaande oren, waardoor ze geluiden beter kunnen opvangen.

Het brede gehoorbereik van katten in combinatie met hun hoge gevoeligheid voor geluiden, stelt ze in staat iets op veel grotere afstand te horen dan mensen en honden. Er zijn 32 spieren aanwezig in het oor van een kat, waardoor ze in staat zijn hun oren 180 graden te draaien om de omgeving te scannen en de precieze locatie van een geluid te bepalen. Ze kunnen hun oren zelfs onafhankelijk van elkaar bewegen – als een soort mini-satellieten.

Hoewel het gehoor van katten belangrijk voor ze is, kan het lastig zijn om vast te stellen of een kat doof is. Dit komt doordat ook hun andere zintuigen zo gevoelig zijn. Een dove kat kan vrijwel hetzelfde leven leiden als een kat met een goed gehoor, gewoon door gebruik te maken van andere zintuigen.

De smaakzin van katten

Hoewel bijna alle zintuigen van een kat zeer verfijnd zijn, is de smaakzin van katten het zwakst in vergelijking met hun andere zintuigen. Het smaakvermogen van een kat is veel minder sterk dan dat van mensen en honden.

Mensen hebben ongeveer 9.000 smaakpapillen waarmee we verschillende smaken kunnen proeven. Katten hebben maar ongeveer 480 smaakpapillen om smaken te onderscheiden. Dat is elke smaak, behalve zoet. Inderdaad, katten zijn de enige zoogdieren die geen smaakreceptoren hebben voor zoet.

Toch is een maaltijd is voor een kat is zeker niet smakeloos. Zo blijkt dat katten smaakreceptoren hebben waarmee ze chemicaliën en bacteriën in vlees kunnen detecteren. Dit is een vorm van zelfbescherming om voedselvergiftiging te voorkomen. Dus als u het voerbakje van uw kat vult, vul het met iets hartigs en niet met iets zoets.

Close up van een kat die zijn bek likt

De reukzin van katten

Voor het sociale leven van katten is reukzin misschien wel het belangrijkste zintuig. Reukzin stelt een kat ertoe in staat de territoria van andere katten te identificeren en vast te stellen of er krolse katten in de buurt zijn. Katten kunnen dankzij hun reukvermogen zelfs de emotionele toestand van andere dieren en mensen vaststellen.

Heeft u zich ooit afgevraagd waarom uw kat met zijn kopje of staart langs de krabpaal of speeltjes wrijft? Dit doen ze niet omdat ze jeuk hebben. Katten hebben zeven geurklieren verspreid over hun lichaam die ze gebruiken om hun territorium te markeren.

Onderzoek heeft uitgewezen dat katten een reukvermogen hebben van wel vijftig meter, wat betekent dat ze hun eten letterlijk over een afstand van een voetbalveld kunnen ruiken. Maar dit geweldige reukvermogen komt niet alleen van pas tijdens etenstijd – het dient ook ter zelfbescherming. Ook voor binnenkatten is de buitenlucht en het ontdekken van nieuwe geuren van belang voor hun mentale en fysieke ontwikkeling. Indien mogelijk kunt u uw kat hiervoor een veilig kattenverblijf geven, zoals de inloopren van Omlet. Woont u in een appartement, dan kan een balkon-kattenren uitkomst bieden om uw kat te laten genieten van de geuren in de buitenlucht.

De tastzin van katten

Een van de vele superkrachten van een kat is het vermogen om iets te voelen zonder het aan te raken. Hoe ze dit doen? Dit is mogelijk dankzij hun snorharen. Snorharen zijn kenmerkend voor het uiterlijk van een kat. Snorharen zorgen ervoor dat katten een uitstekende tastzin hebben. 

Katten hebben ‘snor’haren op meerdere plekken op hun lichaam, namelijk ook op hun voorpoten, kaak en oren. Met hun snorharen kunnen katten objecten aanraken en de textuur onderzoeken, zonder dat het rechtstreeks met hun huid in contact hoeft te komen. Dit is een handige manier om op elk moment van de dag obstakels te vermijden en tegelijkertijd zichzelf te beschermen tegen scherpe voorwerpen of andere dieren.

Naast hun snorharen kunnen katten ook voelen met de kussentjes van hun poten. De kussentjes bevatten verschillende receptoren waarmee katten de druk en trillingen van hun omgeving kunnen waarnemen. Dit verklaart mede waarom katten zulke goede jagers zijn.

Het gezichtsvermogen van katten

Om meer te weten te komen over het gezichtsvermogen van katten, hoeft u alleen maar naar hun grotere en gevaarlijkere neven zoals leeuwen en tijgers te kijken. Veel wilde grote katachtigen jagen als er weinig licht is, zoals bij maanlicht. Waarom? De voornaamste reden hiervoor is omdat katten een uitstekend nachtzicht hebben. Vergeleken met mensen zien katten zes tot acht keer beter in het donker.

Betekent dit dat een gedomesticeerde kat alleen ‘s nachts goed kan zien? Nee, katten kunnen ook overdag goed zien. Bovendien hebben katten een net iets breder gezichtsveld dan mensen, waardoor ze hun territorium vanaf één plek goed in de gaten kunnen houden. Hierdoor kunnen ze de subtiele en snelle bewegingen van bijvoorbeeld een kattenspeeltje zo goed zien en hier zo snel op reageren.

En hoe zit het met het zien van kleur? Katten zijn niet volledig kleurenblind. Ze hebben minder kegeltjes in hun ogen, wat betekent dat kleuren als groen en rood als grijs waarnemen. Heldere kleuren zoals blauw en geel zijn veel aantrekkelijker voor katten, omdat ze deze kleuren beter kunnen zien.

Zesde zintuig: evenwichtsgevoel

Heeft u uw kat ooit van een hoogte op de grond zien springen? Ze doen dit op gracieuze wijze en laten het er maar makkelijk uitzien. Hier is een reden voor. Katten hebben namelijk extra wervels (ze hebben er meer dan mensen), waardoor ze een bijzonder flexibele ruggengraat hebben en een zeer fijn gevoel voor evenwicht.

Het vermogen van katten om hun lichaam in de lucht te draaien om op hun pootjes terecht te komen, heeft een wetenschappelijke benaming. Het wordt het ‘righting reflex’ genoemd. Het evenwicht, de snelle reflexen en de unieke fysiologie van een kat werken harmonieus samen vanaf de leeftijd van vier weken, waardoor ze zichzelf van nature kunnen beschermen tegen een val.

Maar dit evenwicht dien niet alleen ter bescherming. Katten houden van springen. Heeft u een kat, dan zal uw huisdier het op prijs stellen als hij allerlei opties heeft om op en af te springen, om een aanspraak te doen op zijn uitmuntende evenwichtsgevoel. De Freestyle klimboom van Omlet is een perfecte optie om uw kat de vrijheid te geven om te ontdekken.

Zevende zintuig: de interne klok van katten

Als u ooit bent gewekt door uw kat vlak voordat de wekker ging, dan is dit niet omdat uw kat een genie is en kan klokkijken. Net als mensen hebben katten een intuïtieve interne klok die ervoor zorgt dat ze weten wanneer het tijd is om een schoonheidsslaapje te doen in hun fijne mandje, met speelgoed te spelen of wanneer het etenstijd is.

Op dezelfde manier waarop ons lichaam signalen geeft dat het tijd is om te lunchen of dat het bedtijd is, voelt een kat dit ook. Onderzoek heeft aangetoond dat katten kort voor de maaltijd spijsverteringschemicaliën beginnen te produceren, wat een signaal aan hun hersenen geeft dat etenstijd is. Of zouden katten misschien toch kleine genieën, die een manier hebben gevonden om mensen hun wensen te laten vervullen…

Wat zintuigen betreft: katten hebben ze allemaal en zelfs meer. De zeven fascinerende zintuigen van katten zijn een hulpmiddelen waarmee katten navigeren langs mensen, plekken en dingen om hen heen. Gebruik de volgende keer dat u tijd met uw kat doorbrengt uw eigen gezichtsvermogen, en ontdek hoe uw kat de wereld om zich heen waarneemt.

Omlet probeert altijd manieren te vinden om nog dichter bij onze geliefde nieuwsgierige katten te komen. Door hun behoeften en zintuigen te begrijpen, kunnen we producten ontwerpen die essentieel zijn voor katten, zoals een kattenren, Maya Donut kattenmand en Freestyle klimboom voor katten. Want onze fascinerende kattenvrienden verdienen deze fascinerende creaties.

Twee katten liggend op een Omlet Maya Donut kattenmand

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *